Ieri în grupele Europa League, astăzi dezafiliate de FRF. Tragicul traseu a două dintre formațiile cu performanțe după 2010

Bădulescu Silvian 28.01.2023, 11:36
Ieri în grupele Europa League, astăzi dezafiliate de FRF. Tragicul traseu a două dintre formațiile cu performanțe după 2010

Astra Giurgiu și Pandurii Târgu Jiu, formații de Europa League în trecut, sunt istorie. Conform deciziilor ultimului Comitet Executiv al Federației Române de Fotbal, cele două cluburi au fost dezafiliate. Astfel, ca multe alte exemple din ultimii ani, campioana din 2016 și vicecampioana din 2013 dispar de pe harta fotbalului autohton.

Astra Giurgiu și Pandurii Târgu Jiu, dezafiliate de FRF

Astra Giurgiu și Pandurii Târgu Jiu, formații de Europa League în trecut, sunt istorie. Conform deciziilor ultimului Comitet Executiv al Federației Române de Fotbal, cele două cluburi au fost dezafiliate.

Astra Giurgiu s-a înscris, la nivel de seniori, în Liga a 3-a, sezonul 2022-2023, după două retrogradări consecutive. Deși au început sezonul și au jucat câteva partide, chinul giurgiuvenilor s-a încheiat rapid.

Fără capabilitatea de a legitima fotbaliști, cu mai puțin de 11 jucători pe foaia de joc în anumite partide și rezultate astronomice, Astra a fost nevoită să se retragă.

În acest context, o altă campioană a călcat pe urmele unor formații precum Unirea Urziceni sau Oțelul și a dispărut. Partea bună este că gălățenii au revenit și luptă pentru promovarea în Superligă.

Giurgiuvenii au în palmares un titlu național (2015-2016), o Cupă a României (2014) și două Supercupe ale României (2014, 2016).

Mai mult, pe plan european, s-au calificat de două ori în grupele Europa League. În plus, în stagiunea 2016-2017, au trecut mai departe dintr-o grupă cu Viktoria Plzen, AS Roma și Austria Viena. În fazele eliminatorii, însă, au cedat, la limită, 2-3, cu Genk.

Pandurii Târgu Jiu, din grupele Europa League în faliment la Liga a 4-a

Spre deosebire de Astra Giurgiu, Pandurii Târgu Jiu n-a câștigat niciodată un trofeu major. Totuși, a bifat 12 sezoane pe prima scenă a fotbalului românesc.

Apogeul a fost atins în sezonul 2012-2013, când gorjenii au fost vicecampioni. Totodată, au jucat și o finală de Cupa Ligii, în 2014-2015.

Poziția secundă în campionat a permis participarea în preliminariile competițiilor europene. La chiar prima încercare, după trei tururi și victorii contra unor formații precum Levadia Tallinn, Hapoel Tel Aviv și Braga, Pandurii a ajuns în grupele Europa League (2013-2014).

Aici, într-o grupă cu Fiorentina, Dnipro și Pacos de Ferreira, românii au încheiat pe ultimul loc.

Problemele au început să apară în a doua jumătate a sezonului 2016-2017. Ulterior, au urmat retrogradări, procese și probleme financiare majore.

În această stagiune, deși înscrisă în al treilea eșalon, Pandurii a depus cerere pentru a fi admisă la nivel județean, în Liga a 4-a. A primit acest accept, însă, pe 18 octombrie 2022, Tribunalul Gorj a decis demararea procedurii de intrare în faliment a clubului.

În urma Comitetului Executiv al FRF de vineri, 27 ianuarie, a fost dezafiliată și ultima parte rămasă din Pandurii și anume sectorul de copii și juniori.

Urmăriți Playsport.ro și pe