SPECIAL. Tragedia unei campioane. Joi, în Europa League, se joacă West Ham – Lyon, un meci între echipele eliminate, în trecut, de Astra

Bădulescu Silvian Cătălin Mureșanu 07.04.2022, 11:41
SPECIAL. Tragedia unei campioane. Joi, în Europa League, se joacă West Ham – Lyon, un meci între echipele eliminate, în trecut, de Astra
  • Fazele eliminatorii ale Europa League, sezonul 2021-2022, aduc față în față West Ham și Olympique Lyon. Cele două formații se vor întâlni în sferturile de finală, miza fiind un loc în semifinale, unde vor întâlni câștigătoarea din „dubla” Eintracht Frankfurt – FC Barcelona;
  • Totuși, ce au englezii și francezii în comun cu fotbalul românesc? Ambele formații au fost eliminate, în 3 sezoane consecutive din drumul spre Europa League de Astra Giurgiu, formație proaspăt retrogradată matematic în Liga a 3-a și cu un pas și jumătate în faliment;
  • Performanțele de acum câțiva ani în care, aproape sezon de sezon, giurgiuvenii se luau la trântă cu formații renumite din Occident par desprinse din altă viață. În prezent, cu excepția numelui, nimic nu mai leagă trupa antrenată în acest moment de Daniel Movilă de cea care, pe lângă trofeele obținute pe plan intern, făcea puncte importante pentru România în Europa;
  • Playsport.ro a prezentat, amănunțit, situația financiară dezastruoasă a formației mutate din Ploiești la Giurgiu. Datoriile de aproximativ 131 de milioane de lei, retrogradarea în eșalonul terț, scandalurile care au zguduit clubul sunt factori care, treptat, au adus echipa într-o situație dramatică;
  • Cu patronul în închisoare, clubul este condus de un președinte cu talente actoricești. În trecut, Marian Costea a jucat în producții tv de mâna a doua.
  • Astra Giurgiu a eliminat, în 3 sezoane consecutive, pe Olympique Lyon și West Ham. Joi, cele două formații se întâlnesc în Europa League, în timp ce formația de la malul Dunării a retrogradat, matematic, în liga a treia

    Astra Giurgiu a fost una dintre echipele autohtone puternice ale decadei trecute. Formația înființată în Ploiești, Prahova, dar mutată la Giurgiu de patronul Ioan Niculae în 2012 a obținut, în acest interval, și singurele trofee din istoria de 100 de ani a clubului: Liga 1 (2015-2016), Cupa României (2013-2014) și două Supercupe ale României (2014, 2016).

    Între timp, deși nici Lyon și nici West Ham n-au mai obținut niciun trofeu, intern sau extern, rămân două echipe redutabile în campionatul din Franța, respectiv Anglia.

    Giurgiuvenii i-au întâlnit pe francezi în play-off-ul sezonului 2014-2015, iar în garnitura de start se regăseau fotbaliști precum Corentin Tolisso (mijlocaș vândut cu peste 40 de milioane de euro la Bayern Munchen) sau Alexander Lacazette (atacant cedat la Arsenal pentru 50 de milioane de euro).

    Atunci când joci împotriva unui adversar puternic, cu tradiții în cupele europene, nu este cel mai plăcut impact asupra echipei. Totuși, ne-am dus acolo optimiști. Nu aveam nimic de pierdut. Asta am încercat să le transmit și băieților, că avem doar de câștigat. Ne-am înfrânt toate temerile și am reușit să facem o surpriză.” – Daniel Isăilă, antrenor al Astrei în „dubla” cu Olympique Lyon, pentru Playsport.ro.

    În următoarele două sezoane, 2015-2016 și 2016-2017, Astra elimina în turul 3, respectiv în play-off, pe londonezii de la West Ham.

    Performanța e cu atât mai mare întrucât giurgiuvenii au trecut de West Ham și pe vechiul stadion, „Upton Park”, dar și pe cel nou. Mai exact, în stagiunea 2016-2017, printre primele meciuri jucate pe „London Stadium”, noua casă a „Ciocănariilor”, a fost victoria Astrei, obținută prin golul lui Teixeira dinaintea pauzei.

    Au fost niște meciuri extraordinare pe care le-am făcut. Aveam o echipă foarte bună și ne amintim cu plăcere de meciurile pe care le-am disputat în cupele europene, pe când eram conducătorul Astrei. Chiar dacă nu mai sunt acolo, îmi amintesc cu plăcere de perioada respectivă. Nu am luat în seamă ce ziceau despre noi. Deși ne respectau, ei nu concepeau să nu treacă de noi. a declarat Dănuț Coman pentru Playsport.ro.

    Unii jucători, parte și astăzi din loturile celor de la Lyon sau West Ham

    În prezent, la trupa antrenată de David Moyes, cea care se luptă pentru un finish în top 4, încă se regăsesc fotbaliști precum Angelo Ogbonna, cel care a și marcat un autogol cu Astra, Aaron Cresswell, Mark Noble, Manuel Lanzini sau Darren Randolph. Aceștia au jucat, fie au fost pe bancă în partidele disputate la Giurgiu și în Londra, în stagiunile menționate.

    În cealaltă tabără, Anthony Lopes, fost competitor al lui Ciprian Tătărușanu pentru un loc între buturile echipei lyoneze, se află la club din 2012. Prezent în lotul Portugaliei la EURO 2020, lusitanul a fost titular în meciurile cu Astra.

    Daniel Isăilă a rememorat, pentru Playsport.ro, „dubla” cu francezii.

    Este una dintre cele mai mari performanțe din cariera mea de antrenor. Eliminarea echipei Olympique Lyon a venit după câțiva ani în care ei n-au lipsit din grupele competițiilor europene. Au fost 10, poate chiar 15 ani în care au jucat, consecutiv, în grupe (n.r. – Olympique Lyon a fost, până la momentul Astra, ultima oară afară din grupele competițiilor europene – fie Cupa UEFA/Europa League sau Champions League – în sezonul 1999-2000 când, în turul 3 din Cupa UEFA, au fost eliminați de Werder Bremen)

    Am făcut o „dublă” mare. În tur, după o primă repriză cu prea mult respect pentru adversari, am vorbit cu ei la pauză și am ieșit montați de la cabine. Înainte să marcăm cele două goluri (n.r. – Astra s-a impus cu 2-1 pe stadionul celor de la Lyon, în tur) am mai avut 5-6 situații imense de a marca. Chiar și în retur, când am pierdut 1-0, am jucat bine. Am avut foarte multe ocazii. A fost o victorie importantă, frumoasă, cu un joc spectaculos.”

    Ulterior,  formația din „Hexagon” a fost aproape de finala în 2017, când, însă, au fost opriți în semifinale de Ajax Amsterdam.

    Dacă facem excepție de la defuncta Cupă Intertoto, dintre cele două formații, doar West Ham are un titlu european în palmares. „Ciocănarii” s-au impus în sezonul 1964-1965 al Cupei Cupelor, după o finală împotriva celor de la 1860 Munchen. Au mai jucat o finală, în aceeași competiție, în 1976, însă Anderlecht s-a impus cu scorul de 4-2.

    În ceea ce-i privește pe lyonezi, vitrina cu trofee duce lipsă de unul european, deși au jucat 4 semifinale în istorie: 2 de Champions League (2009-2010, 2019-2020), una de Europa League (2016-2017) și una de Cupa Cupelor (1963-1964).

    Astra de ieri vs Astra de azi

    În timp ce englezii și francezii au continuat să joace fotbal la cel mai înalt nivel și au produs jucători, pentru formația deținută de Ioan Niculae a urmat un declin teribil, pe modelul Unirea Urziceni.

    Situată în play-out, grupa B a ligii secunde, formația din județul Giurgiu a retrogradat, matematic, în al treilea eșalon fotbalistic. O decădere care, în ultimii ani, în fotbalul românesc, a devenit mai degrabă o obișnuință decât un accident.

    Din păcate, Astra devine unul din multele exemple care au avut performanțe și au decăzut. Vedem și acum ce se întâmplă în Liga 1. Din păcate, a devenit o normalitate.” a declarat Daniel Isăilă, pentru Playsport.ro.

    Cu seri europene de neuitat, victorii importante pentru fotbalul românesc și jucători transferați în afară pe sume frumoase, astăzi, Astra Giurgiu, fostă campioană a României, este retrogradată matematic în Liga a 3-a, „cocoșată” de datorii și cu un faliment care bate la ușă.

    Depunctări peste depunctări și două retrogradări consecutive. Și problemele nu se opresc aici. Situația este dificilă și în afara dreptunghiului verde. Patronul Ioan Niculae se află în spatele gratiilor, iar de echipă se ocupă președintele Marian Costea.

    Totodată, intrarea în insolvență a fost acceptată la începutul acestui an, dar echipa nu are un plan de reorganizare. Datoriile se învârt în jurul sumei de 131 milioane de lei (aproxiamtiv 26 de milioane de euro), suma imposibil de plătit în acest moment.

    Cum problemele s-au ținut, din diverse motive, scai de formația din Sudul țării, în stagiunea trecută, sportul românesc a fost lovit și de un caz de dopaj tocmai de la Giurgiu: Takayuki Seto, Alexandru Ioniță II și Kehinde Fatai au fost suspendați luni bune din activitatea profesională.

    Contactat de Playsport.ro, Dănuț Coman, mai întâi fost jucător la Astra (2013-2015), apoi președinte (2015-2021), deplânge situația echipei condamnate la faliment.

    Din păcate, vorbim de Astra și, uitându-ne în clasament, vedem că au retrogradat matematic în Liga a 3-a. E frustrant să vezi o astfel de echipă care, nu cu mult timp în urmă, a eliminat echipe de renume din fotbalul european, raportat la situația în care este acum. Mi-aș dori ca, în viitor, clubul Astra să renască și să fie ce a fost.”

    Când Astra juca în grupele Europa League, actualul președinte juca în… „Iubire Interzisă”, pe Național TV

    Pare un titlu de film, însă este adevărul care se învârte în jurul fostei campioane. Așa cum am punctat în rândurile de mai sus, președintele echipei este Marian Costea.

    Totuși, cine este Marian Costea?

    Aflat la conducerea echipei în acest moment, Costea a fost, printre altele, oficial al unor echipe precum FC Brașov, Dinamo București, Universitatea Cluj, Ceahlăul Piatra Neamț sau UTA.

    În „Ștefan cel Mare”, Marian Costea a fost angajat, meteoric, al echipei chiar în „era Negoiță”. Înainte de Astra, unde, pentru o scurtă perioadă din anii 1990, a fost în curtea echipei, oficialul s-a aflat, pentru scurt timp, pe postul de team-manager al arădenilor de la UTA.

    Însă, de acolo a plecat cu scandal, după ce ar fi creat datorii de aproximativ 15.000 de lei. „Figurantul”, așa cum a fost descris, a promis investitori la fosta campioană a provinciei, în 2018, însă cuvintele au rămas în aer.

    Când nu se ocupă de fotbal, Marian Costea este actor de conjunctură. Cunoscut drept Cătălin Spada pe micile ecrane, actualul conducător al echipei de lângă Ruse a jucat într-o producție cu priză la publicul necomercial în urmă cu câțiva ani.

    Mai exact, în 2014, an în care Astra disputa meciuri de gală  în grupele Europa League, Marian Costea juca și el, în „Iubire interzisă”. La Național TV.

    • FC Buzău – Astra, la „matineu”, sâmbătă, 9 aprilie, ora 11.00, Liga a 2-a, grupa B de retrogradare și West Ham – Lyon, joi, 7 aprilie, ora 22.00, sferturile de finală Europa League.

    Cred că West Ham se va impune în fața celor de la Lyon!” – Dănuț Coman pentru Playsport.ro.

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622