Veni, vidi, PopoVICI, Regele David, erou național! Românul a câștigat medalia de aur și în proba de 100 metri liber de la CM de natație

Moldoveanu Camelia 22.06.2022, 19:10
Veni, vidi, PopoVICI, Regele David, erou național! Românul a câștigat medalia de aur și în proba de 100 metri liber de la CM de natație

David Popovici (17 ani) a câștigat finala probei de 100 metri liber de la Campionatul Mondial de natație!

Românul obține a doua medalie de aur consecutivă la Mondiale, după ce a triumfat și în proba de 200 metri liber.

David Popovici, campion mondial în proba de 100 metri liber

UPDATE 19:28 AUR!!! David Popovici a câștigat incredibil finala în proba de 100 metri liberi, la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta. Românul a câștigat cu un timp de 47.58. Pe locul 2 s-a clasat francezul Maxime Grousset, la șase sutimi în urma lui Popovici. Podiumul este completat de canadianul Joshua Liendo Edwards, cu 47.71.

Popovici și Grousset s-au duelat cot la cot până în ultima clipă. Românul a fost mai rapid cu șase sutimi, după ce a recuperat incredibil în ultimul moment.

Din 1973 nu s-a mai întâmplat ca un sportiv să câștige medalia de aur la CM de natație în ambele probe! Jim Montgomery era ultimul care reușise această performanță, la Belgrad. David Popovici a reușit acum această performanță incredibilă.

David Popovici a devenit astfel primul dublu campion mondial din istoria natației românești.

Puștiul din România a devenit al doilea cel mai tânăr campion mondial din istorie la proba de 100 metri liber. El a obținut medalia la 17 ani, 4 luni și 23 de zile. Americanul Andy Coan a triumfat în această probă la vârsta de 17 ani, 4 luni și 7 zile, la CM din 1975, în Cali.


UPDATE 19:22 În câteva momente va începe marea finală de la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta! Popovici va concura pe culoarul al patrulea, cel mai bun din bazin.

David Popovici, în finala probei de 100 metri liber

Iată cu cine se va duela Popovici în marea finală:

Update 16:55. TVR a venit cu noi precizări și menționează că postul public va difuza cursa atât pe canalul principal, cât și pe TVR INFO. Ne cerem scuze cititorilor pentru eroarea produsă. 

Postul public a achiziționat marți drepturile de difuzare ale CM de Natație, asta după ce s-a observat un interes crescut în mediul online în privința lui David Popovici. Însă, astăzi, în ziua finalei, TVR 1 a anunțat că nu va mai difuza și finala la 100 de metri liber.

Finala la 100 de metri liber de la Campionatul Mondial de Natație, unde David Popovici este favorit, o să fie transmisă pe TVR INFO. Acest post aparține Televiziunii Publice și se relansează pe 22 iunie.

TVR INFO difuzează în exclusivitate azi, 22 iunie, o ediţie specială şi finala probei de 100 m liber din cadrul Campionatului Mondial de Nataţie Budapesta 2022, începând cu ora 19.00.

Transmisia în direct a finalei CM de Nataţie va fi precedată de o ediţie specială, de la ora 19.00, moderată de Roxana Zamfirescu, jurnalist senior TVR INFO, care va dezbate noutăţile şi evoluţia sportivilor noştri, alături de două mari sportive ale nataţiei româneşti: Anca Pătraşcoiu – prima înotătoare care a câştigat o medalie olimpică pentru România, bronz la 200 m spate la Los Angeles, în 1984, şi Carmen Bunaciu – multiplă medaliată la campionate europene şi mondiale de nataţie. Dorin Chioţea, coordonatoul Redacţiei Sport a TVR, se numără printre invitaţii ediţiei.”, comunicat TVR.

Discurs plin de maturitate din partea campionului mondial

La doar 17 ani, sportivul legitimat la CS Dinamo a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber, devenind cel mai tânăr înotător care reușește această performanță. Ulterior s-a calificat cu cel mai bun timp și în finala probei de 100 de metri liber.

Cu toate acestea, David Popovici a explicat că își dorește chiar și mai mult. El simte că are posibilitatea de a obține și mai multe de la această competiție și are de gând să meargă până la capăt. De asemenea, el a ținut să scoată în evidență că România încă are capacitatea de a genera campioni mondiali.

De ce să ne oprim aici dacă ne-a mers așa de bine? De ce să nu continuăm și să vedem care este adevăratul potențial, cel puțin zilele acestea? Nu m-a consumat foarte mult proba de luni. Am avut o noapte ceva mai grea, de la oboseală, entuziasm.

Am dormit mai greu, a trebuit să mă trezesc devreme, având în vedere că a fost a doua probă de dimineață. Însă m-am descurcat, m-am mobilizat și mâine urmează ultima mea probă din concurs.

Dimineață m-am reconectat simplu. M-am spălat pe față și am tras draperia pentru că aș mai fi dormit două-trei ore. Am avut mare grijă cu medalia. Am primit și o cutie, nu-mi venea să o pun în buzunar sau la gât.

Nu-mi place să mă plimb cu medaliile de gât, nu mi-a plăcut niciodată, iar acum e în siguranță, gata să fie expusă pe undeva, prin cameră, chiar dacă încă nu am nimic expus. Reprezintă dovada că sportul românesc poate aduce un campion mondial și la înot”, a spus David Popovici după ce s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber.

Urmăriți Playsport.ro și pe