Informația dimineții despre Simona Halep! Sprijin din partea unui nume colosal al lumii în scandalul de dopaj

Andrei Alexandra 20.11.2022, 07:26
Informația dimineții despre Simona Halep! Sprijin din partea unui nume colosal al lumii în scandalul de dopaj

Simona Halep primește o susținere neașteptată. Roger Federer (41 de ani) a vorbit despre testele antidoping pe care trebuie să le suporte un tenismen de-a lungul carierei. Retras din activitate, elvețianul recunoaște că aceste controale reprezintă un stres pentru orice sportiv. Reacția fostului mare jucător poate fi un sprijin moral pentru Simona Halep, care care îl consideră cel mai bun jucător din istorie.

Simona Halep așteaptă un semn care să pună capăt alertei la care este condamnată după ce a căzut testul antidoping de la US Open. Găsită pozitiv cu roxadustat, românca riscă până la patru ani de suspendare. Despre stresul controalelor antidoping a vorbit și Roger Federer. Marele tenismen crede că „hărțuirea” agenților îl poate consuma pe un sportiv de mare peformanță.

Roger Federer, sprijin moral pentru Simona Halep

Elvețianul dezvăluie că în ultimii zece ani nu a mai avut parte de așa de multe controale: „Stau la Dubai de zece ani şi am fost testat o singură dată acolo”. Totuși, multiplul campion de Grand Slam spune că lupta antidoping poate fi agasantă pentru un jucător.

„Ești mereu conștient că (n.r. ofițerii doping) îți stau în ceafă și că ar putea veni în orice moment, la o oră la care nu te aștepți. Odată ce nu mai joci, totul dispare, te simți destul de relaxat, uşurat că poți să trăiești din nou normal după 25 de ani.

Când te retragi realizezi, wow, că stresul dispare! La doping trebuia să completăm formularele în fiecare zi, timp de o oră în timpul zilei, oriunde ne aflam”, spune Fededer, citat de ProSport.

Federer nu crede în dopajul din tenis

Elvețianul crede că problema dopajului din tenis este exagerată. „Poate sunt eu naiv şi îi cred pe jucatori, am încredere în ceea ce fac. Cu siguranţă, după ce au fost prinşi îţi schimbi părerea şi zici ”.

Admite, însă, că probele de sânge ar trebui păstrate pentru mai mult timp, pentru a descuraja orice încercare de fraudă: „Probele de sânge ar trebui păstrate zece ani, astfel încât jucătorii de tenis să ştie că pot fi pedepsiţi retroactiv”.

David Popovici: Vin și la 5 dimineața, sună la ușă direct!

David Popovici a uimit lumea sportului în acest an. Bucureșteanul a câștigat medaliile de aur la Campionatul European și la CM de înot, la probele de 100 și 200 de metri liber. Recordurile depășite de Popovici i-au pus în gardă pe ofițerii antidoping.

Sportivul lui CS Dinamo recunoaște că este căutat și la ore „imposibile”, dar admite cu fair-play că este o luptă necesară pentru a păstra corectitudinea din sport.

„Dopingul se practică în orice sport care ține de efortul fizic. Te poate ajuta fie să crești mușchii, fie să reziști mai bine la efort. Sunt tot de felul de combinații. Eu fac o grămadă de teste antidoping.

Sunt mulți oameni care spun: «Bă, tu sigur trișezi. Ești cam prea bun». Zic «Bine, mă. Cum zici tu». Nu prea stau să răspund. Dar când mă întreabă lumea serios cum sunt testat, spun că fac foarte multe teste antidoping. Sunt teste care vin super random.

Pot și acum să mă sune «Unde ești?». Spun «Sunt aici, sunt la un podcast». «OK. Te așteptăm la tine acasă, că noi suntem aici. Trebuie să oferi o mostră de sânge și o probă de urină».

Și nu pot spune nu. Dacă spun nu, pot să-mi îmi iau o penalizare. O penalizare poate însemna un «ban» (n.r- suspendare). Și nu vrea nimeni o suspendare de câțiva ani de la sport.

În plus, nici nu am de ce să mă ascund. E necesar să funcționeze corpurile antidoping, pentru că în sport e necesar să menții un nivel de corectitudine și de fair-play. Întotdeauna se vor găsii unii care vor să trișeze. Important e să-i poată prinde.

Cred că am făcut peste 100 de teste antidoping la viața mea. Vin și la 5 dimineața, sună la ușă direct, sau în timpul antrenamentului. Eu am o aplicație în care spun unde sunt de fiecare dată.

Ei, Agenția Națională Antidoping, Comitetul Internațional Olimpic și Federația Internațională de Natație, știu unde dorm în fiecare seară, unde petrec o oră pe zi, unde voi fi pentru o oră. Sunt mai multe entități care mă pot testa.

Dacă vor să mă prindă într-un moment în care eu nu știu că ei știu unde sunt, mă sună. Sau vin acasă, sperând să fiu acasă. Dacă nu sunt, trebuie să vin. Am o obligație care nu mă deranjează”, a spus Popovici, la podcastul Fair Play cu Bogdan Mălăele.