Informație teribilă pentru Farul Constanța. Liderul Superligii nu va putea merge în Champions League dacă va cuceri titlul

Gabriel-Alexandru Ioniță 10.11.2022, 11:28
Informație teribilă pentru Farul Constanța. Liderul Superligii nu va putea merge în Champions League dacă va cuceri titlul

Farul Constanța nu are în momentul de față dreptul de a participa în cupele europene. Asta pentru că cei de la UEFA consideră că din fuziunea dintre Viitorul și Farul, care s-a petrecut în vara anului 2021, a rezultat un club nou de fapt, iar regulamentul spune că echipele nou-înființate nu au dreptul de a juca în cupele europene în primii trei ani.

Farul Constanța are momentan interzis în Europa

Pe finalul sezonului trecut, când clubul lui Gică Hagi spera să obțină un loc de cupă europeană, el a făcut o cerere la UEFA pentru obținerea licenței. După ceva timp, „marinarii” au fost informați de către FRF că solicitarea lor a fost respinsă, din motivul expus anterior. Astfel, chiar dacă Farul Constanța ar fi obținut pe teren, la finalul sezonului trecut, un loc într-o competiție europeană, echipa de la malul mării nu ar fi fost lăsată să joace în acea competiție, iar în locul ei ar fi mers următoarea clasată.

Sunt șanse mari ca această situație să se petreacă la finalul acestui sezon. Farul conduce destul de autoritar clasamentul din Superligă și are șanse mari chiar la câștigarea titlului. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci echipa lui Hagi ar urma să reprezinte România, teoretic, în tururile preliminare din UEFA Champions League.

Doar că situația juridică a clubului, în viziunea UEFA, nu s-a schimbat. Forul continental consideră în continuare că Farul este un club nou înființat, mai exact în vara anului 2021, când a fuzionat cu Viitorul. Astfel, în condițiile actuale, echipa alb-albastră nu va putea participa în sezonul viitor al cupelor europene, chiar dacă își va câștiga acest drept pe teren.

Oficialii clubului încearcă să rezolve problema. TAS urmează să dea o primă soluție

În prezent, există un proces la TAS în această speță. Farul a depus o contestație la decizia UEFA și au explicat acolo că, înainte de fuziune, s-a primit acordul din partea FRF în acest sens. Forul de la Lausanne urmează să dea un prim verdict în decembrie. Gică Popescu, președintele clubului s-a arătat destul de încrezător în privința șanselor de reușită.

Totuși, dacă TAS va menține decizia dată de UEFA, atunci Farul nu va avea drept de participare în cupele europene pentru următoarele două sezoane. Ceea ce ar reprezenta o lovitură uriașă pentru clubul lui Gică Hagi, dar și pentru întregul fotbal românesc, care se mai confruntă cu o astfel de situație, în cazul celor de la CSA Steaua, care încă nu au obținut dreptul de promovare în Superligă, deși se află pe primul loc în Liga 2.

Urmăriți Playsport.ro și pe