EXCLUSIV. Andrei Ciobanu, noul transfer al Rapidului, luat la întrebări! Cum răspunde la provocările legendelor din Grant

Gabriel Berceanu Bădulescu Silvian 12.07.2022, 11:50
EXCLUSIV. Andrei Ciobanu, noul transfer al Rapidului, luat la întrebări! Cum răspunde la provocările legendelor din Grant

La 24 de ani, mijlocașul Andrei Ciobanu e unul din cei mai interesanți jucători ai Ligii 1. Fotbalistul originar din Bârlad a fost descoperit, pe când avea doar 11 ani!, de Gică Hagi. Și a crescut de atunci în curtea “Regelui”, transformându-se treptat într-un produs autentic Viitorul, devenit Farul Constanța.

În paralele cu evoluțiile apreciate de la club, Ciobanu a urmat un parcurs consecvent al ascensiunii și la nivel de echipe naționale. A început cu România U17 și U19, apoi naționala de tineret, unde a ajuns foarte devreme. A jucat cu Daniel Isăilă și, ulterior, cu Mirel Rădoi selecționer. A făcut parte din generația extraordinară EURO U21 din 2019, când tricolorii mici au obținut cea mai bună performanță din istorie la acest nivel de vârstă, semifinale continentale!

A continuat la U21 și în campania cu Adria Mutu selecționer, calificându-se iarăși la turneul final, EURO 2021, unde devenit de data aceasta jucător-reper, ajutând România să învingă Ungaria și să remizeze cu Olanda și Germania.

Saltul așteptat pentru un transfer de top 

După 12 ani de evoluție sub ghidajul lui Gică Hagi, în această vară Andrei Ciobanu a ajuns în Giulești! Partea a unei campanii de achiziții spectaculoase, cu același Mutu pe banca de antrenor. Și promite să ducă Rapidul într-o nouă etapă de performanță! 

Până atunci și înainte de startul sezonului, programat fix în această săptămână, Playsport i-a pregătit lui Andrei o provocare inedită, cu “complicitatea” unor personaje importante din viața Rapidului. Practic, o primire cum se cuvine, tocmai pe tiparul inimii vișinii a clubului-poveste: plină de afecțiune, dar cu așteptări pe cât frenezia tribunei! Generoasă, dar în căutare de fotbal și cuvinte fără ocolișuri. 

Iată cum arată cele 7 întrebări gândite de nume importante din istoria de ieri și de azi a Giuleștiului pentru Andrei Ciobanu și răspunsurile cu care vine în fața publicului proaspătul rapidist!

Start în atac, Ionel Ganea în avanposturi. “Nu concep decât play-off!”

Debutăm în forță! Fostul mare atacant Ionel Ganea a câștigat cu Rapidul titlul de campion, Cupa României și Supercupa, în cele două perioade petrecute în Giulești, 1999 și 2007. Iar în 2014 a și pregătit echipa, din postura de tehnician. 

Ionel Ganea: Ciobi, îți doresc din tot sufletul să devii un jucător important pentru Rapid și sunt sigur că ai toate calitățile pentru asta! Sunt curios care sunt obiectivele tale pentru primul sezon și ce ți-ai propus, în sinea ta, ca obiectiv pentru echipă?

Andrei Ciobanu: Sunt onorat să răspund la întrebările unor jucători care au scris istorie pentru Rapid și care au dus numele României la cel mai înalt nivel! Mă simt și mai responsabil, parcă, acum că urările și mesajele lor se concentrează asupra mea. Voi răspunde cu toată sinceritatea, din respect pentru suporterii Rapidului, și să fiți siguri că așa este, pentru că sunt și emoționat de provocarea asta specială (râde). Nu concep altă performanță, la finalul sezonului regular, în afară de calificarea în play-off! Mai departe, fiecare partidă abordată la 200% și scos maximum posibil din fiecare etapă. În ce mă privește, acest prim sezon vreau să fie deja cel la capătul căruia să pot simți, împreună cu fanii, că am devenit clar un jucător important. Asta se poate doar prin goluri și pase de gol. Nu sunt genul să îmi fixez cifre ca reper. Dar vreau să creez și să punctez mult!

“Randament maxim ca inter stânga”

Foști jucători și antrenori la Rapid, Daniel Pancu și Mihai Iosif își concentrează întrebările pe zona tactică. “Pancone” are un titlu de campion, trei Cupe ale României și două Supercupe pentru Rapid ca jucător, plus o promovare din Liga 3 ca antrenor, în renașterea prezentului. În vreme ce “Miță” a promovat cu giuleștenii în primul eșalon în 1990, a câștigat Cupa Ligii, iar în ultimul deceniu și-a legat numele de revirimentul formației ca tehnician.

Daniel Pancu: Îți doresc mult noroc și să ți se îndeplinească toate dorințele în Giulești, Andrei! Pentru asta, e nevoie să te integrezi perfect și din punct de vedere tactic. Crezi că poți juca într-o linie cu doi mijlocași centrali sau doar într-un sistem cu trei în linia mediană?

Andrei Ciobanu: Deși cea mai mare perioadă la nivel de club am evoluat în 4-3-3, așadar într-o linie cu trei mijlocași centrali, cred că am demonstrat un randament bun și foarte bun și în alte sisteme de joc. Spre exemplu, la naționala de tineret am jucat în 4-2-3-1. Uneori, în fața apărării, în linia de doi din fața defensivei, dar chiar și în rol de număr 10, mijlocaș central în spatele vârfului. Știu de mic faptul că în fotbalul de mare performanță polivalența a devenit aproape o condiție. Așa că m-am adaptat mereu și m-am format cu acest gând. 

Mihai Iosif:  Bun-venit, Andrei, în familia Rapidului! Care crezi că este, totuși, postul în care dai maximum ca jucător și în care te simți și cel mai confortabil? 

Andrei Ciobanu: Pentru că am promis sinceritate totală, cred că rolul de inter stânga, mijlocaș în  sistemul 4-3-3 e opțiunea favorită. Și din punct de vedere al confortului meu în teren, dar mai ales dacă privesc înapoi la perioadele în care am dat cel mai bun randament. E o poziție cu caracter preponderent ofensiv și pot oferi cât mai mult din ce știu și ce pot. Atât la club, cu Gică Hagi antrenor, cât și la naționala de tineret, când am jucat în 4-3-3 am făcut-o bine, spun eu. 

“Dulăul” Hizo, fără menajamente și un “tackling” de la Iencsi!

La 75 de ani, Viorel Hizo este unul din cei mai reputați antrenori la nivel de Liga 1 iar numele său va fi mereu legat de Rapid, echipă unde a lucrat în 5 rânduri, încă de la mijlocul anilor ‘90! L-a avut elev în Giulești inclusiv pe Adrian Iencsi, fostul fundaș internațional care îl completează în lista noastră de personaje invitate! Iencsi e dublu campion cu Rapid, câștigător a două Cupe și o Supercupă, ulterior antrenor al alb-vișiniilor. 

Viorel Hizo:  Îți doresc să crești ca jucător în spiritul Rapidului și am mare încredere în calitățile tale! Spune-mi, te rog, de ce s-au rărit golurile marcate de tine de la mare distanță, cu care ne obișnuisei în prima parte a carierei tale la seniori?

Andrei Ciobanu: Este adevărat, în ultima perioadă am marcat mai puțin prin șuturi de la distanță. Dar e la fel de adevărat și că am încercat tot mai puțin astfel de execuții. M-am gândit și am analizat și eu acest aspect, mi-am dat seama că, prin maturitatea sportivă, am dobândit și un altruism pozitiv în joc. Am devenit mai responsabil, am început să înțeleg mai bine, în practică, rolul meu în angrenajul echipei. Nu e o scuză, pentru că acest aspect nu trebuie să elimine contribuția mea de la distanță! Tocmai de aceea m-am pregătit și mai intens și sunt gata să completez evoluțiile mele cu aceată latură care a lipsit în ultima vreme. Voi reveni, mă va ajuta și “vulcanul” din Giulești!

 

Adrian Iencsi:  Multă baftă, Andrei! Și să te concentrezi pentru că ai toate șansele să faci performanță în Giulești! De ce consideri că a fost totuși o scădere a nivelului evoluțiilor tale din iarnă până la final de sezon, comparativ cu prima parte a campionatului? 

Andrei Ciobanu: Deși am 24 de ani, am petrecut jumătate din viața mea la același club, 12 ani la școala de fotbal extraordinară care înseamnă Gică Hagi! Am luat etapele ascensiunii pas cu pas, atât la club, cât și la naționale. Dar am simțit, poate mai mult ca oricând, în ultima parte a sezonului trecut că începe să apară un blocaj mental după acești 12 ani. Cumva, firesc. Simțeam că trebuie să fac pasul următor, că e nevoie tocmai de explozia extraordinară a unui club precum Rapidul ca să trec și eu într-o nouă etapă. Giuleștiul înseamnă tot ce poate fi mai bun pentru cariera mea acum.

“Știu să folosesc presiunea în avantajul meu și al echipei!”

Fost „înger” al buturilor la Rapid mai bine de un deceniu, 1984-1995, Leo Toader e azi antrenorul portarilor de la naționala României, unde îl așteaptă și pe Andrei Ciobanu, cât mai curând. În vreme ce Marius Măldărășanu, 7 trofee cu Rapidul!, e tocmai un fost mijlocaș de excepție al Giuleștiului, ceea ce visează astăzi Andrei să devină. Și un antrenor de top al noului val, promovat în L1 cu Hermannstadt în această vară, viitor adversar al Rapidului în noul sezon!

Leo Toader:  Sunt convins că te vei impune și vei deveni un trasnfer reușit! Dar, după cum bine știu, una din condițiile de bază ale succesului la Rapid e să cucerești inimile suporterilor. Ce pași crezi că va trebui să faci în direcția asta?

Andrei Ciobanu: Știu că am șansa de a îmbrăca tricoul unei echipe speciale și aș spune chiar unice. Deci, și condițiile sunt speciale (râde). Eu cred că vor doi pași. Întâi, trebuie să arăt repede, pe teren, că valoarea mea este cea pe care o așteaptă tribunele. Mai departe, trebuie să vină neapărat golurile și pasele de gol, pentru că sunt reperele rolului meu! Apoi, eu cred că toate lucrurile vor veni firesc. 

Marius Măldărășanu: Andrei, mult succes și sănătate îți doresc! Simplu, dar foarte important: crezi că vei rezista presiunii suporterilor din Giulești?

Andrei Ciobanu: Sunt conștient că poate părea una din marile provocări pentru mine, prin venirea la Rapid, dacă ne gândim la atmosfera Giuleștiului comparativ cu faptul că am jucat doar la Viitorul și Farul, unde suporterii sunt minunați dar nu pot rivaliza, totuși, numeric și ca intensitate. De fapt, eu am crescut și m-am format totdeauna în presiune! Unul din principiile de bază ale viziunii fotbalistice la domnul Gică Hagi este tocmai presiunea pozitivă. Necesară și permanentă pentru performanță! O spune foarte des și dumnealui, dar există zi de zi, în practică, la club. Apoi, să nu uităm ca la naționala U21 am devenit jucător de bază pentru turneul final EURO U21 din 2021 când exista presiunea uriașă a performanței anterioare, la care am participat și eu în 2019, dar în care am jucat mai puțin. Și cred eu că m-am descurcat. Așadar, știu să folosesc presiunea în avantajul meu și al echipei! Nu voi dezamăgi!

 

Urmăriți Playsport.ro și pe