Întorsătură de situație în cazul de dopaj al Simonei Halep! Ce detalii oferă pașaportul biologic al româncei

Robert Zanfir 24.10.2022, 17:09
Întorsătură de situație în cazul de dopaj al Simonei Halep! Ce detalii oferă pașaportul biologic al româncei

Pașaportul biologic al Simonei Halep nu ar fi oferit indicii care să determine testarea specială a româncei pentru roxadustat. Ex-campioana de la Roland Garros sau Wimbledon a fost suspendată temporar după ce a fost testată pozitiv la US Open.

Laser, frate! Cazul de dopaj în care a fost implicată Simona Halep dezvăluie amănunte nebănuite pentru cei nefamiliarizați cu lumea tenisului. Și, la fel cum mulți dintre fanii româncei au aflat ce este un „rever inside out”, tot așa vor afla și detalii despre situația medicală sau „finețurile” genetice ale jucătoarei. Dorel Tocitu, specialist în biochimia efortului de înaltă performanță, spune într-un interviu acordat Playsport că Simona nu mai are nicio șansă. Pe de altă parte, pașaportul biologic vine să contrarieze.

Întorsătură de situație în cazul de dopaj al Simonei Halep! Ce detalii oferă pașaportul biologic al româncei

Pașaportul biologic a fost introdus în tenisul de mare peformanță în anul 2014. Simona Halep are un asemenea document, care o obligă la minimum cinci testări anual. Potrivit Gsp, acest pașaport deținut de Simona Halep ar fi „curat”.

Dar ce indicii poate oferi pașaportul biologic? Concret, acesta este un document folosit de autoritățile din tenis în lupta anti-doping. Documentul nu vizează descoperirea directă a eventualelor substanțe dopante, ci mai degrabă oferă indicii și linii despre evoluția profilului hematologic.

Conform Gabrielei Andreiașu, pașaportul biologic nu a oferit niciun indiciu care să ducă la eventuala folosire a unei substanțe precum roxadustat. „Nu a fost cazul Simonei”, a spus directorul ANAD, pentru sursa amintită.

Simona Halep, trădată de propriul corp. Detalii incredibile care pot elucida scandalul de dopaj

Dorel Tocitu crede că Simona Halep (31 de ani) este într-o situație fără scăpare. Specialistul în biochimia efortului de înaltă performanță spune, într-un interviu în exclusivitate pentru Playsport, că legătura dintre calitățile fizice ale jucătoarei și substanța descoperită în sângele său duce la o concluzie evidentă.

(E corectă următoarea formulare? Substanța găsită la Halep duce mai degrabă către ideea că ai intenționat să-ți îmbunătățești performanțele decât să o folosești la un tratament medical – n.r.) Fără discuție! Vă întreb: cine e jucătoarea de tenis care are cea mai rapidă deplasare în teren din circuit? Simona Halep!

„Ce substanță s-a găsit în corpul acestei jucătoare? O substanță din categoria EPO, adică anduranță, celule roșii, oxigenare rapidă, revenire la fel. Dacă suntem doi țărani proști, care vindem gogoșari în piață, ne răspundem la aceste două întrebări și nu mai avem nevoie de nicio anchetă. La fel, circulau în presă niște fotografii cu mușchii ei. Ce anchetă îți mai trebuie? Că e de domeniul evidenței. Și e un produs din categoria modernă”, a spus Dorel Tocitu în interviul acordat Playsport.

(Puteți detalia? – n.r.) Sportivii mai au astăzi la îndemână doar hormonii de creștere, EPO și derivate ale acestora. Și mai au la tiroidă și la pancreas, pentru că insulina e pe lista doping, dar simulatorii pancreatici nu sunt. Restul au rămas de domeniul istoriei, fiindcă tehnologia e atât de avansată încât te găsește imediat. Aici e lupta”,
Dorel Tocitu pentru Playsport.

Urmăriți Playsport.ro și pe