Ion Țiriac a dat statul român în judecată la CEDO. Curtea Europeană a dat răspunsul final în acest proces

Moldoveanu Camelia / 07.12.2021, 10:08
Ion Țiriac a dat statul român în judecată la CEDO. Curtea Europeană a dat răspunsul final în acest proces

Ion Țiriac duce o luptă de mai bine de 10 ani cu un articol apărut în presă. După ce nu a avut câștig de cauză în România, miliardarul a ajuns la CEDO. De această dată, omul de afaceri se vede nevoit să accepte decizia definitivă oferită de Curtea Europeană.

Ion Țiriac, revoltat pentru că s-au dezvăluit afacerile sale cu statul

Revolta lui Ion Țiriac a început în anul 2010, după ce ziarul național Financiarul a publicat un articol. Titlul materialului: „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele ”.

În articolul menționat sunt prezentate datoriile celor mai bogați 15 români către stat. În fruntea clasamentului, chiar pe locul trei, se afla Ion Țiriac. Astfel, omul de afaceri a acuzat jurnalistul și publicația menționată pentru defăimare și a cerut daune morale în valoare de 130.000 de euro. Timp de 6 ani, adică până în 2016 s-a luptat prin tribunalele din România pentru a avea câștig de cauză, însă nu s-a întâmplat în această speță.

Convins că are dreptate, Ion Țiriac a trecut la următorul nivel și a mers la CEDO. Omul de afaceri a invocat încălcarea articolului 8 din Convenție. Anul acesta, după mai bine de 10 ani de la publicarea acelui articol, Țiriac a fost contrazis și de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO: „nicio încălcare a articolului 8”

Articolul 8 pe care l-a invocat Ion Țiriac la CEDO face referire la dreptul la respectarea vieții private și de familie. Însă, Curtea a decis că articolul nu a fost scris cu rea credință și a fost publicat în interes public.

În hotărârea de cameră de astăzi în cazul Țiriac (cererea nr. 51107/16), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că nu a existat «nicio încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția europeană a drepturilor omului». Cazul se referea la un articol de presă presupus defăimător despre domnul Țiriac și procedura judiciară care a urmat.

Curtea a constatat în special că, întrucât articolul a fost un amestec de judecată de valoare și a susținut declarații bazate pe fapte, nu a avut niciun efect negativ perceptibil asupra vieții reclamantului și, întrucât nu a fost scris cu rea-credință, constatarea instanțelor interne în favoarea jurnalistului și publicației fuseseră în conformitate cu Convenția.

Întrucât articolul se referea la activitățile și practicile de afaceri ale unora dintre cei mai bogați români și efectul acestora asupra sistemului de colectare a impozitelor publice, Curtea este convinsă că acesta era de interes public. CEDO a fost de acord cu instanțele naționale că articolul nu s-a referit la viața privată a reclamantului, ci mai degrabă la activitățile sale profesionale și nu se referea exclusiv la el. Instanțele nu i-au examinat „conduita anterioară” și, prin urmare, aceasta a făcut parte din evaluarea Curții (…) Curtea a hotărât că nu a existat rea-credință din partea reporterului sau vreo repercusiune perceptibilă asupra vieții reclamantului. Având în vedere cele de mai sus, Curtea a considerat că instanțele naționale au echilibrat drepturile concurente în joc în conformitate cu criteriile stabilite în jurisprudența Curții. Nu a existat nicio încălcare a articolului 8 din Convenție”, se arată în motivarea deciziei CEDO.