Ion Țiriac a recunoscut, în sfârșit, marea frustrare a vieții: „A fost un dezastru!”

Robert Zanfir 05.12.2022, 16:32
Ion Țiriac a recunoscut, în sfârșit, marea frustrare a vieții: „A fost un dezastru!”

Ion Țiriac (83 de ani) a dezvăluit marele regret al vieții de sportiv. Cunoscut ca jucător de tenis, miliardarul nu a trecut nici acum peste frustrarea ratării Jocurile Olimpice de Iarnă din 1960, din Squaw Valley (SUA). Pe atunci, actualul om de afaceri era component al echipei de hochei pe gheață a României.

Nu toate sunt roz în viața oamenilor bogați. Ion Țiriac și-a amintit recent de bătăile „pedagogice” pe care le încasa din partea mamei: „Îmi spunea seara: te-am bătut astăzi pentru ce o să faci mâine”. Între timp, peste omul de afaceri au trecut ani, dar și un război mondial. „Eu sunt un băiat al războiului. Am trăit cel de-Al Doilea Război Mondial la Brașov”, a spune miliardarul. Acum, fostul tenismen și-a găsit locul între cei mai bogați oameni ai planetei. Este în topul celor mai bogați români.

Ion Țiriac a recunoscut, în sfârșit, marea frustrare a vieții

Deși este cunoscut mai ales ca fost jucător de tenis, partener al lui Ilie Năstase, Ion Țiriac a început sportul de mare performanță ca hocheist. Între 1958 și 1964, Țiriac a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României. Cu aceasta a participat la Jocurile Olimpice de la Innsbruck, dar și la Mondial.

România a boicotat ediția Jocurilor Olimpice din 1960, de la Squaw Valley, atunci când „Blocul de Est” a reacționat la interdicția primită de RDG.

„În momentul respectiv, eram în echipa națională de hochei pe gheață, ne pregăteam pentru Jocurile Olimpice (n.r. – de iarnă) din Squaw Valley. Și trei ani de zile, ba la Bâlea, ba la Tușnad, ba la 2.000 de metri, ba la -35°C, cu trei antrenamente pe zi, inclusiv noaptea, ca să fim la ora Statelor Unite…

Cu o săptămână înainte, ni s-a comunicat că trebuie să boicotăm. Noi nu voiam să boicotăm nimic, dar asta a fost decizia pe vremea aia. Nu exista tocmeală dacă asta era decizia.

De ce? Pentru că Germania Democrată nu fusese admisă la acele Jocuri, ci doar Germania Federală, iar tot Blocul de Est s-a supărat și n-a mai mers. A fost unul dintre cele mai mari dezastre, dacă nu cel mai mare, al carierei mele de sportiv”, a dezvăluit Ion Țiriac pentru Gsp.

Miliardarul Ion Țiriac, bătut crunt!

Într-un interviu pe care l-a acordat în 2016, miliardarul Ion Țiriac a dezvăluit cum a fost bătut, în repetate rânduri, chiar de mama sa.

„Aveam 5-6 ani pe vremea războiului, tata a fost luat în armată, mama era casnică. Se ocupa de mine și de sora mea și îmi amintesc anumite scântei din perioada aia.

Una, de exemplu, în ziua de Paști eram cu tata în biserica și am auzit niște zgomote enorme pe afară. Tata m-a luat de ceafă și am fugit, pe deal, între pomi. Eu mă cam zvârcoleam să văd ce se întâmplă că era cam fum și bubuia frumos. Mi-a spus „nu e un joc, stai cuminte” și s-a pus peste mine. După o vreme am fugit acasă să vedem dacă s-a întâmplat ceva familiei.

Maică-mea, care era o femeie foarte mică de statură, dar foarte energică. Mă bătea cam de trei ori pe zi și îmi spunea seara: te-am bătut astăzi pentru ce o să faci mâine.

Și, slavă Domnului, să-i dea odihnă acolo unde e, pentru că ne-a crescut într-un fel în care putea să se mandreacă cu noi”, a povestit Ion Țiriac pentru Europa FM.

Urmăriți Playsport.ro și pe