Ion Țiriac și legătura neștiută cu Moscova. Cum a ajuns românul născut la Brașov unul dintre miliardarii lumii

Octavian Vasilescu 26.03.2022, 18:26
Ion Țiriac și legătura neștiută cu Moscova. Cum a ajuns românul născut la Brașov unul dintre miliardarii lumii

Ion Țiriac (82 de ani) ocupă locul 3 în clasamentul celor mai bogați români, conform revistei Forbes. Fostul mare tenismen are o avere de circa 2 miliarde euro și este depășit în România doar de Daniel Dines (fondator UiPath) și frații Dragoș și Adrian Pavăl (dezvoltatori Dedeman).

Ion Țiriac s-a născut la Brașov, iar primul job l-a avut la 16 ani. Fostul președinte al Federației Române de Tenis a dezvăluit că la 16 ani lucra la fabrica de camioane „Steagul Roșu”. Țiriac juca tenis și hochei pe gheață după ce pleca de la fabrică, iar în timp a deveni jucător profesionist.

În perioada 1958 – 1964, Ion Țiriac a jucat pentru echipa națională de hochei pe gheață a României, pentru care a evoluat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck (Austria), în 1964.

Ca jucător de tenis, Ion Țiriac a câștigat un trofeu la simplu și 22 la dublu. În 1970, Ion Țiriac și Ilie Năstase au cucerit trofeul la Roland Garros, la dublu. Spre deosebire de prietenul Năstase, care a fost primul lider mondial din istoria ATP, „Buldozerul din Brașov” nu a urcat mai sus de locul 19 în ierarhia mondială.

Prima afacere a lui Ion Țiriac: ceasurile din Moscova

Ion Țiriac a dezvăluit într-un interviu că prima afacere pe care a făcut-o în tinerețe a fost o afacere cu ceasuri Pobeda. Acesta primea ceasurile din Moscova, le vindea în România, după care toți banii îi investea în sticle de coniac.

Ulterior, Țiriac vindea sticlele de coniac la Moscova, dar la un preț mai mare:

M-a ajutat foamea. E greu să vă spun eu, pentru că e greu să vă identificaţi cu anii ’50, cum făceai să obţii un colac sau o bucată de pâine. Trebuia să inventezi tot felul de lucruri.

Primele comerţuri pe care le-am făcut era să iei de la Moscova două ceasuri Pobeda și să le vinzi în ţară cu 2 lei, iar cu 2 lei să cumperi 4 sticle de coniac și să le vinzi la Moscova cu 6 lei. Și așa mai departe”, a recunoscut Țiriac.

După retragerea din tenis, Țiriac a plecat în Germania

După retragere, Ion Țiriac a fost antrenor pentru o scurtă perioadă. Ulterior, acesta a plecat în Germania, unde a început să se implice în tot mai multe afaceri.

La început, Țiriac a produs bani și din publicitate. Rămâne memorabilă o reclamă la bere, în care Ion Țiriac apare alături de Bob Uecker, fost jucător de baseball.

Ion Țiriac a deschis prima bancă privată din România

În iulie 1991, România încă își revenea după Revoluția din decembrie 1989, iar Ion Țiriac lua decizia să deschidă o afacere îndrăzneață. Astfel a luat naștere Banca Comercială „Ion Ţiriac”, prima bancă privată din România postdecembristă, notează Ziarul Financiar.

Țiriac a deschis prima bancă privată din România cu ajutorul unor milioane de mărci germane. De-a lungul timpului, omul de afaceri a fost nevoit să aducă bani de acasă pentru a ține afacerea pe linia de plutire.

În 2005, averea lui Ion Țiriac era evaluată la 900 de milioane de dolari.

În 2006, Banca Țiriac a fuzionat cu HVB Bank România, iar astfel a apărut HVB Ţiriac Bank. În 2007, UniCredit România a fuzionat cu HVB Ţiriac Bank, iar astfel a apărut UniCredit Ţiriac Bank, denumirea actuală a societății.

În 2014, Țiriac a vândut pachetul său, 45% din acțiunile companiei, către UniCredit, iar italienii s-au angajat să-i achite 700 de milioane de euro.

Chiar dacă este al treilea cel mai bogat român, Ion Țiriac rămâne modest: „Eu nu sunt un geniu economic. Eu am venit dintr-un alt segment al vieții, și anume sportul. Trebuia să-mi câștig traiul într-o direcție sau alta. Asta m-a aruncat direct în ceea ce înseamnă business infantil sau epoca de piatră a businessului. Asta m-a făcut pe mine încet, încet, în special, să încep cu businessul în sport. Eu sunt un investitor, nu sunt un manager”.

Țiriac, lider și pe piața asigurărilor

În 1994, Ion Țiriac a pus bazele și unei companii de asigurări. În 2000, grupul Allianz a preluat 51% din societate și astfel a luat naștere Allianz-Țiriac.

În prezent, Allianz-Țiriac este lider pe piața de asigurări din România. Compania deține o cotă de aproape 14% pe piața asigurărilor generale și de viață. În ultimii trei ani, Allianz-Țiriac a înregistrat de fiecare dată câte un profit de cel puțin 130 de milioane de lei.

Omul de afaceri este prezent și pe piața imobiliară

În 1994, fostul sportiv a fondat și Țiriac Imobiliare, prima companie de real estate a Grupului Țiriac.

Cea mai impresionantă clădire din portofoliul companiei este Țiriac Tower, o clădire de birouri amplasată în Piața Victoriei.

Un alt proiect de cinci stele cu care se mândește Ion Țiriac este clubul rezidențial Stejarii, aflat în nordul Bucureștiului. Complexul cuprinde 285 de apartamente, iar Simona Halep este unul dintre locatari.

Țiriac Auto, jucător important în România

Țiriac Auto este cea mai extinsă rețea de dealeri și service auto din România. Conceptul a luat naștere în 1993.

Compania a devenit între timp reparator autorizat pentru mărci renunite precum Mercedes-Benz, Jaguar, Land Rover, Mitsubishi, Ford sau Hyundai.

De asemenea, trebuie să menționăm și Țiriac Collection, prima galerie auto personală deschisă publicului din România. Omul de afaceri a adunat aici peste 170 de modele auto, unde dintre ele fabricate în 1899. Galeria cuprinde modele care au aparținut unor personalități precum Sir Elton John sau Bernie Ecclestone.

Țiriac Air, un proiect de lux

În 1997, Ion Țiriac a pus bazele unei companii aeriene: Țiriac Air. În prezent, operatorul specializat în servicii VIP are o flotă formată din două avioane și un elicopter.

Țiriac Air deține un terminat business în București. Cursele charter sunt alese aproape mereu de cele mai cunoscute VIP-uri din România.

Ion Țiriac, primul român inclus în topul Forbes

În 2007, omul de afaceri Ion Țiriac a devenit primul român inclus în topul Forbes al miliardarilor. Țiriac a ocupat locul 840 la acel moment, cu o avere de circa 1 miliard de dolari.

În 2010, revista Capital l-a desemnat pe Ion Țiriac cel mai bogat român, cu o avere de circa 1,5 miliarde de dolari.

Ion Țiriac, gata să doneze averea sa

În 2015, Țiriac a declarat că în calcul să doneze toți banii săi, prin testament. Omul de afaceri a spus că întreaga lume va afla care este cu adevărat averea sa, după ce se va stinge din viață:

„O să fiu cel mai bogat om din cimitir. Când am vîndut tot sau când s-a terminat, atunci o să vedeți cât valorează averea mea.

Sau s-ar putea întîmpla să fac altceva. Să las unei fundații tot! Lăsând fundațiilor tot, sper ca aceia care rămân să facă exact treaba cum consider eu să o fac”, a declarat Țiriac, în 2015, pentru Capital.

Urmăriți Playsport.ro și pe