Iubite, mame, tați și bunici

Cătălin Mureșanu 07.01.2021, 17:00
Iubite, mame, tați și bunici

Trei știri din peisajul sportiv mi-au captat atenția în acest start de an. Prima este prezentată de ProSport și vine de la Buzău, datorită jucătorului de fotbal masculin Marius Ioniță (29 ani). Probabil mulți nu ați auzit de fundașul Ioniță de la Buzău, însă de acest aspect, al celebrității, a avut grijă fosta iubită, o modernă damă de gutapercă, creștină rănită în propriul amor. Mai multe detalii aveți aici, maestrul Alin Buzărin a desenat perfect povestea decavatului de la Buzău.

Ioniță 1, Ioniță 2, Ioniță X2

În fotbalul românesc, în activitate, există Alex Ioniță 1 (transferat, la un moment dat, de FC Koln de la Rapid) și Alexandru Ioniță 2, tot rapidist- cu tot cu tatuaj-, ultima oară la Astra, între timp pus la păstrare de ANAD (Agenția Națională Anti-Doping), după ce a fost prins cu acul în venă, în tentativa, anchetată drept neregulamentară, de vitaminizare. Astfel, după Alexandru Ioniță 1 și Alexandru Ioniță 2, în fotbalul românesc răsare, din apropierea vulcanilor noroioși și din spuma unui berbantlâc provinicial, Marius Ioniță. Zis și „X2”.

Însă înainte de Marius Ioniță, zis și „X2” (în cazul nostru de la viață dublă, la cotele de pe panoul cu speranțe, de la șansă dublă, după ce domnișoara care l-a făcut celebru l-ar fi prins în pat cu alta), a existat Voduț. Un amorez fleț și un atacant puțin plinuț. Primul fotbalist suspendat de gagică din fotbalul românesc! Practic, Voduț și Ioniță au intrat în oferta mondială a jocului cu balonul rotund  practicând dragostea la punctul… GG.

Curiosul caz al talentatului Ahmed Bani

Mergem mai departe la „cazul Ahmed Bani”, promițătorul fotbalist de la Dinamo în vârstă de 18 ani, pe care Dorin Șerdean – care nici măcar nu știe ce rol are în organigrama clubului cu adresa comercială între Spitalul de Urgență și Circul de Stat-, ar fi vrut să-l cedeze, regulamentar, imoral și definitiv, la FC Voluntari. Tatăl său, impresar din când în când, vrea ca fiul să joace mai mult. Și e normal, doar că Ahmed, fiul lui Akram, a jucat! Nu mult, destul! Fără regula Under 21, regula lipsită de reguli morale, în care FRF își bate joc de cluburi și cluburile de jucători (aici Dinamo nu prea intră în discuție) și le dau minute cam cât trei runde la box, Ahmed Bani ar fi evoluat, în alte generații, în echipa de PlayStation. Revenim la cifrele lui Bani. Acesta a strâns, conform datelor înregistrate pe transfertmarkt.de, 432 de minute în sezonul 2019- 2020 în Liga 1, Cupa României și Liga Elitelor. Adăugăm alte 161 de minute în sezonul 2020-2021 și tragem linie. Un gol! Este tot ce a reușit Bani în aproape 600 de minute, adică ceva mai mult de șase jocuri. Un gol. Totuși, oferta acceptată de Șerdean, pe sistemul „dragoste cu sila nu se poate”, este demnă de Vitan la spart de târg. Și aici mă refer la târg, nu la hotel. Oricum, urâte vremuri!

În vertijul fotbalului românesc, imixtiunea iubitelor –înșelate sau nu-, părinților, impresari sau nu, fac, uneori, mai mult rău. Carierelor și, în special, educației.

Despre mame și tați

Și nu am să le uit, pentru că le-am văzut, pe mămicile care, între două piftii și un montat de gene false, scuipă arbitrii pe la meciurile juniorilor, în timp ce tații le trag pumni antrenorilor pentru că fiii nu sunt desemnați, conform așteptărilor paterne, să execute loviturile de la margine. Se spune că educația unui copil începe cu 20 de ani înainte ca el să se nască. Mergeți la un meci de copii, la grupele de vârstă la care șireturile par, încă, o dilemă și, când o să auziți lugubrul cor al părinților, care țipă în jurul gardului – unii cu prețioasa indicație, „rupe-l”, o să realizați de ce, în urmă cu mai bine de 20 de ani, Hagi, la rândul lui tată de jucător cu pretenții de fotbalist, ne-a spus că nu o să mai avem fotbal. Atunci, după un amical al naționalei, în timpul căruia tribuna din Ghencea l-a înjurat pe rapidistul Dulca și Stelea a arătat degetul, Hagi, cu obrajii lui stacojii inundați de nervi, a vorbit. Și ăla mic, pe care tatăl de după gard a vrut să-l facă fotbalist, încă de la prima întâlnire cu viitoarea mamă… a intrat cu talpa sus. La rupere!

P.S. Și dacă am vorbit de iubite, mămici și tătici, suntem obligați, de boldul titlurilor, să-i pomenim și pe bunici. Bunicul lui Valentin Borcea de la Dinamo, domnul Octavian, a oferit un interviu pentru gsp.ro, despre, cităm din șapou, „cariera nepotului”. Nimic rău, mai ales că domnul spune că a sprijinit evoluția moștenitorului. Borcea are 18 ani, în „cariera” sa a strâns 221 de minute în Liga 1 și, conform aceluiași site, transfermarkt.de, a obținut un penalty și a marcat… cu un gol mai puțin decât Bani. După 221 de minute pe prima scenă, un alt Borcea, tot fost junior al lui Dinamo, avea deja două oferte pe masa lui Giovani Becali pentru Marius Niculae. Fiul lui Constantin Niculae.

Urmăriți Playsport.ro și pe