Jurnal de Mondial. Surpriza pe care am avut-o într-un banal magazin din Doha. România e la putere!

Justin Gafiuc 23.11.2022, 16:19
Jurnal de Mondial. Surpriza pe care am avut-o într-un banal magazin din Doha. România e la putere!

UPDATE: Magazinele din Doha s-au transformat pe perioada Campionatul Mondial. Unul dintre locurile destinate turiștilor oferă obiecte vestimentare tradiționale în culorile fiecărei națiuni care participă la competiția majoră din Qatar. Interesant este că vânzătorul, auzind că sunt din România, s-a declarat încântat de țara noastră, pe care o știe datorită….femeilor.

UPDATE: Atmosfera de dinaintea meciului Franța-Australia a fost una impresionantă, Fanii celor două echipe ajutate de suporterii argentinieni au creat o adevărată feerie. Susținătorii francezi și australieni au venit împreună cu metroul, apoi au fost îmbarcați în zeci de autobuze, care aveau punct terminus stadionul pe care urma să se joace partida.

Cu un sfert de ceas înainte de primul fluier al meciului, fanii s-au înghesuit la magazinele unde se comercializează materiale promoționale ale celor două combatante, Tricouri, fulare, șepci, eșarfe, toate se vindeau ca pâinea caldă. Australienii nu puteau rata oportunitatea de a-și transforma prezența într-un moment special. Au venit însoțiți de sute de canguri de plastic.

În afară de localnici și fanii celor două combatante, a surprins numărul mare de argentinieni care au venit la stadion. Aceștia și-au achiziționat bilete și pentru duelul de marți seară, însă erau vizibil afectați de eșecul propriei reprezentative.

UPDATE

Cu o seară înaintea startului Mondialului, zona de Fun Festival a pornit cu peste 40.000 de oameni, concerte, bere, mâncare și colțuri de atracții organizate de sponsori.

De la provocarea lui Neymar de a ține cât mai mult mingea pe picior până la cutia cu promisiuni trăznite din partea suporterilor, invitați să spună ce ar fi gata să facă dacă echipa favorită va câștiga titlul mondial.

Tunisienii dau tonul petrecerii

Maluma și Nicky Minaj au deschis balul, iar atmosfera electrizantă i-a aprins în egală măsură pe mexicani, pe englezi, pe americani, pe spanioli, pe camerunezi, pe ecuadorieni, pe qatarezi sau, cei mai tari!, pe tunisienii strânși grupuri-grupuri, cântând, scandând și dansând non-stop, parcă într-un ritual importat ad-hoc de la dervișii rotitori.

Evident, regula numărul unu funcțională: dotări cu drepele, machiaje stridente amuzante, căciuli simpatice, eșarfe colorate. Fețele și tradițiile Mondialului!

O bere 65 lei, un hot-dog 50 lei

În sfârșit, a apărut și mult discutata ofertă de bere, la prețuri însă piperate: 65 de lei la 500 ml sau, fără alcool, 40 lei, ambele de la Budweiser, partenerul FIFA. Lumea nu s-a mai uitat însă la un ban în plus, iar fanii au dat drumul distracției.

S-a lăsat însă înainte și cu nervi la porțile de acces, unde organizarea a șchiopătat, iar așteptarea la cozile uriașe i-a făcut pe mulți să-și piardă răbdarea. Înăuntru însă, disconfortul de la porți s-a topit în decibeli, paharele cu bere și cartoanele cu mâncare, de asemenea cu prețuri sus: burger de vită – 53 lei, cartofi prăjiți – 29 lei, fish and chips – 50 lei, hot-dog – 50 lei sau pizza margherita – 34 lei, toate în porții mici spre foarte mici.

Spre dimineață, a rămas în urmă și multă mizerie, stive de sticle aruncate pretutindeni, resturi alimentare așijderea, semn că, vreme de o lună, serviicile de curățenie vor avea de muncit cât pentru un an întreg.

UPDATE

Pe durata Cupei Mondiale, organizatorii au amenajat pentru fani 7 locații speciale de cazare, care să completeze oferta din hoteluri, ajunsă deseori la prețuri exorbitante. Printre altele, este vorba despre ”Caravan City”, un sat format din mii de rulote și containere, în care au fost amenajate locuri pentru un sejur pe durata CM.

Playsport a vizitat campusul care se întinde cât vezi cu ochii, pe un vechi teren viran, unde praful e stăpân și azi, cu alei din pietriș și nisip. Orașul de ocazie este însă complet gol, deși mâine începe turneul final! Doar câțiva muncitori pakistanezi și indieni roiau pe aleile pustii.

O noapte de cazare: minimum 114 dolari!

Înăuntru, condițiile arată decent, cu minimul necesar la dispoziție: pat, fotoliu, bucătărie, televixor, spațiu de depozitare, cabină de duș, sistem de aer condiționat, cafetieră și un furtun cu apă la intrare pentru a curăța picioarele de nisip înainte de accesul în rulotă.
Pe fiecare există o mică antenă parabolică. Aici, costurile unei nopți pleacă de la 114 dolari!

Versiune pentru mofturoși

Există și variante de rulote cu condiții de cazare net superioare, cu spațiu mai generos, cu geamuri mai mari, frigidere încastrate în mobilier și câte două aparate AC.

Pe una dintre pancarte apar și indicațiile pentru fani despre ce ar trebui să găsească: recepție, restaurante, zonă de distracții, magazine. Cel puțin deocamdată, totul pare însă înghețat în timp!

Mondialul din Qatar stă să înceapă sub un nou imens scandal de corupție, cu acuzații legate de faptul că gazdele ar fi încercat să cumpere 8 jucători ecuadorieni cu 7,4 milioane de euro.

Informația a venit dinspre jurnalistul britanic de origine arabă Amjad Taha, care, într-o postare pe Twitter a indicat că s-ar fi stabilit și scorul final, 1-0, gol în repriza secundă.

Dincolo însă de subiectul fierbinte, care se alătură altora similare, în frunte cu cumpărarea găzduirii CM, cum arată Doha la primul impact înaintea turneului final? E, în primul rând, o căldură apăsătoare, peste 30 de grade la miezul zilei. Iar cele dintâi 24 de ore petrecute pe tărâm qatarez aduc micile observații din startul unei aventuri planetare.

 

În jurnalul de mondial v-am arătat la ce trebuie să vă așteptați pe drumul care duce spre Qatar

 

Poliția albă, roșie, albastră și neagră

  • Poliția e peste tot. În Qatar există două entități de ordine. Una este cea publică, a doua aparține emirului Hamad al Thani. Iar mașinile sunt recunoscute după patru culori diferite, care semnifică apartenanța la un anumit segment:

– alb și negru – Poliția clasică, responsabilă cu intervenția împotriva delicvenței sau cu asigurarea de asistență pentru diferite instituții publice

– roșu și galben – se ocupă de securitatea internă, de la acte teroriste și vizite de cel mai înalt rang până la contrabandă și gestionarea revoltelor

– alb, galben și albastru – Poliția rutieră

– negru și auriu – trupele speciale

Măsurile de securitate în Qatar sunt draconice

12.300 de jurnaliști și VAR-ul într-un hub spectaculos

  • Qatar National Convention Centre este locația dedicată pentru centrul de presă al Mondialului. Dar aici e și cartierul general al sistemului VAR. E pentru prima dată la un CM când media internațională prezentă la turneu e strânsă într-un singur loc: print, online, TV, radio. 

Sunt acreditați circa 12.300 ziariști, care au la dispoziție inclusiv un stadion virtual în interiorul QNCC. Este locul în care cei care nu merg la meciuri pot asista din tribune la disputele mondiale într-un loc care reproduce exact atmosfera reală.

Pereții anti-sinucidere de la metrou

  • O călătorie cu metroul te poartă prin stații somptuoase și foarte curate, iar de la intrare și până pe peron zeci de voluntari contribuie la asigurarea fluxului. Majoritatea sunt străini, o mulțime de pakistanezi sau indieni.

Un perete de sticlă desparte linia de călători pentru a se evita tentative de sinucidere sau accidente. Vagoanele sunt ornate cu modele de design arab, însemnele CM apar peste tot, iar însemnele pentru locuri rezervate pentru femei, copii, bătrâni sau persoane cu handicap includ desene semnificând portul arab, hijab sau burqa. O călătorie costă în mod obișnuit circa 2,6 lei (1 real = 1,3 lei), dar în această perioadă transportul public e gratuit pentru deținătorii de bilete și jurnaliști.

Metroul din Doha a fost construit special pentru CM, a intrat în funcțiune în 2019, acoperă 76 km în 37 de stații. Viteza maximă: 107 km/h, tren fără conductori. 

1 litru de benzină = 25 beri de import

  • Mașini puternice împânzesc bulevardele largi din Doha. Mastodonți pe patru roți trec în viteză prin intersecții, rețeaua jeepurilor e impresionantă, iar aici grija pentru prețul combustibilului nu există. Un litru de benzină costă 2.1 reali, adică circa 2,7 lei. Mult sub costul unor alimente precum pâine albă (500 g = 6,5 lei), lapte (1l = 9,2 lei), brânză (1 kg = 50 lei), ouă (12 = 11,7 lei), mezeluri (1kg = 98 lei).

Alte prețuri: 

– apă plată (1,5 l) = 3 lei

– mere (1 kg) = 8,5 lei

– cartofi (1kg) = 5,5 lei

– roșii (1 kg) = 6 lei

– țigări (Kent sau similar) = 13 lei

– bere locală (halbă 0,5 l) = 56 lei

– bere import (sticlă, 0,33 l) = 50 lei

– cafea = 20 lei.

 

Corniche, epicentrul distracției

  • Zona de promenadă numită Corniche, un bulevard lung de 10 km întins la Golful Doha, va fi epicentrul zonelor dedicate fanilor. Nebunia va începe sâmbătă, pe 19 noiembrie, cu concerte, jocuri și activități distractive, dar suporterii dau deja năvală pentru a vedea ultimele pregătiri.

Aseară, proiecții spectaculoase au adus pe cer holograme cu jucători și cu trofeul Cupei Mondiale, fântânile arteziene au pornit dansul de noapte, iar în port tradiționalele dhows, bărcile cu design străvechi, captau sutele de doritori pentru o plimbare de seară la lumina zgârie-norilor din downtown. Prețul unei călătorii: 10 reali, circa 13 lei / 30 minute.