”L-au sinucis” de dragul lui Mutu – Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac / 13.10.2021, 13:14
”L-au sinucis” de dragul lui Mutu – Opinie de Sorin Chiriac

Hagi Gheorghe. Mutu Adrian. Petrescu Dan. Olăroiu Cosmin. I-am așezat în această ordine, nu prin prisma valorii lor ca antrenori, ci a performanțelor realizate ca jucători ai echipei naționale de fotbal.

Dintre toți patru, Oli e singurul care nu a îmbărcat tricoul primei reprezentative. Dar nici Hansi Flick, și nici Joachim Low, fostul și actualul selecționer al Germaniei, nu au jucat pentru naționala lor. Deci, dacă e să luam etalon ultima echipa care ne-a bătut tur-retur, se califică și Oli.

Părerea noastră contează. Deloc!

Așadar, acestea sunt cele patru nume pe care mass-media le vântură în aceste zile, ca posibili înlocuitori ai lui Rădoi Mirel, selecționerul care pleacă, dar mai stă puțin. Cu excepția lui Mutu, toate celelalte trei sunt în capul listei de aproape 10 ani încoace. O listă scurtă dar nu foarte, pe care au mai apărut, alternativ, Lucescu, Mircea și Răzvan, Șumudică Marius, Rednic Mircea, Boloni Ladislau ori Reghecampf Laurențiu.

Cine e cel mai potrivit? Care dintre aceștia ar fi dispus să preia naționala? Pe câți dintre ei ni-i permitem? Care ar veni la lot, fără ca peste un an, un an și un pic, să bage aceeași placă – ”nu-i de mine naționala, mie-mi place să antrenez zi de zi”? Habar nu am! Și nici nu contează părerea mea. Și nici a ta, cititorule. Ori a ta, ziaristule care faci liste peste liste, zică-se ”pe surse”.

Sigur, unii dintre voi chiar aveți surse ”beton”. Și aceste surse vă livrează liste. Însă, cel puțin la fel de bine ca mine, știți că multe dintre ele sunt doar fum. Perdele de fum în spatele cărora oficialii Federației se ascund pentru a ”înscăuna” selecționer PE CINE VOR EI. Despre asta și doar despre asta este vorba! Și o știți bine.

Rădoi, cea mai bună alegere

Pentru că nimeni de la FRF nu își permite să aducă un nume mare, un fost mare internațional sau un antrenor cu performanțe, pe care să nu-l poate ține sub control. Insinuez că ar fi făcut asta cu Rădoi? Nu. Doar că Mirel, atunci când a fost numit selecționer U21, nu avea campionatele câștigate de Olăroiu sau Petrescu. Și nici aura lui Hagi.

Era un tânăr fără licență PRO, care stătuse câteva luni la echipa nașului. Până a decis să-și arate caracterul, să-și apere onoarea și să plece cu fruntea sus. A dovedit că merita șansa? Categoric! Și la naționala mică, și la prima reprezentativă. Promovarea lui Rădoi la naționala de seniori, după performanța indiscutabilă de la tineret, a fost poate cea mai bună decizie a conducerii FRF din ultimii ani.

Adevăratul motiv: ”l-au sinucis”

Și iată că am ajuns, poate, la adevăratul motiv pentru care Rădoi a ales să anunțe în acest fel și în acest moment că pleacă de la echipa națională. Pe lângă revanșa luată în fața presei și a criticilor din lumea fotbalului (pe care de altfel i-au avut toți selecționerii, fără excepție), a mai fost ceva. Ceva poate mai important!

Rădoi de acum nu mai e Rădoi din ziua în care a fost ”uns” selecționer. Între timp, a dus bătălii, a câștigat meciuri, și-a atras laude pentru curajul de încerca să joace fotbal la națională și pentru promovarea tinerilor. Toate acestea i-au dat autoritate, i-au întărit poziția în cadrul FRF. Ori, asta deranjează!

Și ce facem când cineva ne deranjează? Nu-l dăm afară, îl facem să plece. Ba chiar îl convingem să vrea el să plece. Îl susținem necondiționat prin declarații, iar în culise îl facem să-și dorească ”să antreneze zi de zi”. Federalilor le-a ieșit de minune. Practic, ”l-au sinucis”.

Noul Rădoi

Iar acum sunt în postura de a alege un nou Rădoi. Tocmai de aceea, nu are sens să mai discutăm despre faptul că a venit vremea ca Hagi să primească o nouă șansă, că i-a venit rândul lui Dan Petrescu, ori că, spre deosebire de alte dăți, Olăroiu este, în sfârșit, liber de contract. Toate aceste informații pe care mass-media de sport le învârte în aceste zile sunt doar pentru a da iluzia unei alegeri ”democratice”.

Știți acele dezbateri publice pe care le lansează Guvernul, ori câte o primărie din țară, doar așa de ochii lumii? Fix în această fază suntem acum. Ne prefacem că suntem în căutarea variantei perfecte, că acum cântărim, analizăm. Hai, serios! Dacă nu se întâmplă nimic ieșit din comun, adică orgoliosul oltean Rădoi să-și ia cuvântul înapoi, ori ”să se sacrifice” Lippi Stoichiță, varianta este una cât se poate de previzibilă. Liniște, vine Mutu! Sau un mut.