Lista scurtă pentru succesiunea lui Mirel Rădoi: Mutu favorit, Boloni așteaptă un semn, Iordănescu jr. e împins din culise de Tata Puiu

Justin Gafiuc / 12.11.2021, 22:12
Lista scurtă pentru succesiunea lui Mirel Rădoi: Mutu favorit, Boloni așteaptă un semn, Iordănescu jr. e împins din culise de Tata Puiu

Plecarea lui Mirel Rădoi de pe banca ”tricolorilor” e aproape o certitudine, numai o minune ne mai poate duce în barajul pentru CM 2022, adică Islanda să încurce în deplasare Macedonia de Nord, coroborat cu succesul nostru în Liechtenstein, iar FRF trebuie să pornească urgent pe urmele unui nou selecționer.

Deocamdată, administrația Burleanu contabilizează parcursul dezastruos al unuia dintre cei mai slabi selecționeri din istoria naționalei: 3 obiective pierdute într-un an (barajul CE 2020 / loc 3 în Liga Națiunilor într-o grupă cu Austria, Norvegia și Irlanda de Nord / baraj CM 2022 pe punctul de a fi ratat), prezență groaznică la Jocurile Olimpice într-o grupă abordabilă cu Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, peste 60 de jucători rulați într-un an fără a se apropia de o formulă standard, aproape sigur rămași acasă din drumul spre CM 2022 dintr-o serie cu adversari facili, unul dintre cele mai favorabile trasee hărăzite ”tricolorilor” în istoria preliminariilor Mondiale sau Europene.

Refuzuri și incompatibilități pe bandă rulantă

Iar în momentul de față, FRF a rămas să se învârtă practic doar între trei soluții, toți români, căci naționalitatea e singura certitudine despre viitor oferită de șeful Comisiei Tehnice, Mihai Stoichiță: ”Noul selecționer va fi un român, dacă pleacă Rădoi. Am avut o experiență cu un străin și nu știu când se va mai repeta. Ar trebui să cunoască foarte bine jucătorii. Și orice antrenor român știe foarte bine jucătorii. Astfel, continuitatea s-ar face mai ușor”.

Aria antrenorilor disponibili s-a tot restrâns în ultima lună, după ce Mirel a anunțat pe nepusă masă că se retrage de la lot:

Olăroiu, oricum greu de accesat din motive financiare, a semnat în Emirate cu Al- Sharjah pe un salariu SF, 5 milioane de euro pe an, contract pe două sezoane.

Gâlcă și Dan Petrescu au anunțat deschis că nu sunt interesați de post. Primul a explicat chiar la playsport.ro că, după ce s-a aflat în ”echipa Lupescu” la alegerile federale, nu are cum să colaboreze acum cu actualul președinte, iar ”Bursucul” a punctat că ”nu m-a sunat nimeni cât timp am fost liber, acum lucrez la CFR. Nu e problema mea că federația e în căutarea unui selecționer”.

Pițurcă a spus că nu mai e interesat să lucreze în fotbalul românesc, nici la nivel de națională, după ultima experiență abruptă de la Craiova

Hagi a stat departe de dezbaterile publice, dar istoricul relațiilor Burleanu – Generația de Aur și postura sa de patron la Farul îl scot, probabil, din calculele FRF, dincolo de emoția publică prin care ”Regele” apare pe liste potențiale ca soluție post-Rădoi

Lucescu tatăl și fiul au fost de la bun început doar versiuni fantasmagorice: seniorul a explicat în repetate rânduri că nu mai e vremea lui la lotul național, iar juniorul a trecut deja prin experiența de a fi selecționer și acum e implicat în a doua descălecare la PAOK Salonic.

”Briliantul” e cel mai abordabil

Practic, în acest moment, dacă nu apar variante spectaculoase sau invenții federale abracadabrante, trei oameni joacă postul din fruntea naționalei. Iar primul pe listă rămâne Adrian Mutu, așa cum playsport.ro a explicat imediat după anunțul-șoc al lui Rădoi de a spune la revedere ”tricolorilor”.

Pe ”Briliant” îl recomandă acum faptul că e liber de contract după mandatul-flash de la Craiova, a lucrat deja la FRF în postura de antrenor U21, cu care a realizat un turneu final decent în Ungaria, la începutul anului, și a fost unul dintre vectorii de imagine ai administrației Burleanu în ultimii trei ani. Salariul la nivelul lui Rădoi, 250.000 de euro pe an, ar fi suficient pentru ca părțile să se înțeleagă.

Loți s-ar trage spre țară

Ar fi, apoi, Ladislau Boloni, care e dispus să preia din nou naționala după mandatul din 2000-2001, lăsat aproape de barajul pentru CM 2002. Loți a preferat atunci să dea curs ofertei spectaculoase de la Sporting Lisabona, cu un salariu de un milion de dolari, făcând cale liberă pentru Gică Hagi, care avea să rateze însă play-off-ul cu Slovenia către Mondialul din Japonia/Coreea de Sud. Boloni e tentat să se tragă și spre casă din rațiuni personale, iar postura de selecționer i-ar surâde. Surse playsport susțin însă că nimeni din federație n-a discutat până acum cu Loți.

Seniorul lobby pentru juniorul Edward

Edi Iordănescu încheie lista scurtă. Aflat încă sub contract cu FCSB, fiul Generalului e pus sub presiune de Gigi Becali, iar rezilierea contractului la sfârșitul anului se profilează tot mai serios, chiar dacă la mijloc e și o clauză de 500.000 de euro. Surse federale pretind chiar că, în baza bunelor relații cultivate cu președintele Burleanu, Tata Puiu face deja lobby discret la Casa Fotbalului în favoarea juniorului pentru a-i crea un culoar favorabil spre naționala mare. Iar din strategia seniorului face parte inclusiv recentul punct de vedere public în care se pronunța în favoarea unui antrenor român pe banca ”tricolorilor”.

La mijloc ar fi inclusiv influențele politice tot pe axa lui Iordănescu senior, prin Vasile Dâncu, tovarășul de la PSD al șefului FRF și unul dintre oamenii cu un cuvânt greu de spus în culise. De altfel, cariera de până acum a lui Iordănescu jr. e o colecție de posturi obținute prin relații politice și conexiuni ale tatălui său, de la Pandurii și Astra până la Gaz Metan, CFR Cluj și ȚSKA Sofia. A adunat însă deja trei trofee: un titlu (2021) și două Supercupe (2018, 2020) cu CFR.