”La Mondialul din Qatar vom avea sistem automat pentru offside”. Wenger explică în ce constă sistemul

Bordei Radu / 09.04.2021, 14:18
”La Mondialul din Qatar vom avea sistem automat pentru offside”. Wenger explică în ce constă sistemul

”La Mondialul din Qatar vom avea sistem automat pentru offside”. Aceasta este o afirmație care dă speranțe fanilor că, în sfârșit, una din marile probleme cu care se confruntă cel mai popular sport, se va rezolva. De foarte multe ori, un asistent este depășit de rapiditatea unei faze și ori nu intervine, ori o face greșit. Iar aceste controverse au dus la multe momente tensionate.

Arbitrajul video a rezolvat o parte din aceste probleme. Mai ales dacă faza duce la marcarea unui gol, VAR intervine și decizia arbitrului de a anula sau de a lăsa golul valabil, va fi analizată. Cu toate acestea, jocul este încetinit și se poate ajunge la situații incredibile, așa cum s-a văzut în Premier League. Dar FIFA lucrează la o soluție care să mulțumească pe toată lumea. Iar Mondialul din Qatar ar putea să fie prima mare competiție care să testeze noua tehnologie.

”La Mondialul din Qatar vom avea sistem automat pentru offside”. Wenger explică în ce constă sistemul

Arsene Wenger s-a lăsat de antrenorat, dar tot are o misiune foarte importantă. Fostul manager de la Arsenla conduce departamentul responsabil cu dezvoltarea fotbalului, în cadrul FIFA. Aici se discută toate soluțiile și variantele pentru a ajuta jocul să evolueze sau să corecteze anumite erori.

Arsene Wenger

Iar francezul a oferit, în cadrul unui interviu, soluția văzută de FIFA pentru rezolvarea problemei offside-ului. Aceasta ar putea fi implementată la Campionatul Mondial din Qatar, de anul viitor.

Va fi un sistem automat. Asta înseamnă că arbitrul asistent va primi imediat un semnal. Va avea un ceas cu un buton roșu, iar dacă acesta se va aprinde, va știi dacă este offside sau nu, anunță Arsene Wenger

Sistemul se bazează pe un sistem similar celei de la tehnologia liniei de poartă

Unul din principalele obiectie este reducerea timpului de așteptare pentru analiza unei faze. Practic, în momentul când asistentul va primi semnalul și va ridica steagul, faza se va opri și nu va ami exista nicio discuție, așa cum se întâmplă acum cu tehnologia liniei porții.

Acum se poate aștepta de la 70 de secunde, până la 1 minut jumătate, doar ca săs e analizeze o fază mai periculoasă. Emoțiile cresc, spiritele se încing, iar decizia de multe ori nemulțumește multă lume. Aceste lucruri se pot evita. De multe ori câțiva centimetri pot decide un gol, chiar și după bucuria fotbaliștilor. Aceste lucruri nu se vor mai întâmpla, anunță Wenger

Fanii așteaptă ca și regulamentul să fie schimbat pentru a nu mai fi anulate goluri pentru câțiva centimetri.