La mulți ani, Gică Hagi-56, îți mulțumim!

Radu Oprișan 05.02.2021, 09:56
La mulți ani, Gică Hagi-56, îți mulțumim!

Ca de fiecare dată, pe 5 februarie, ne aducem aminte că este ziua lui Gică Hagi. În afara unei urări convenționale, cred că se cuvine să facem o reverență în fața realizărilor lui Hagi. În fotbalul românesc, dar și în cel mondial.

Hagi al României

Să reamintim, acum, punctual, ce a făcut Hagi în fotbalul românesc e ca și cum am încerca să nuanțăm de ce e lumina atunci când e soarele sus pe cer. Pătrunzând în amănunte, îmi permit să pretind că Hagi a fost locomotiva fotbalului românesc. În toate etapele bifate de el! Ca junior, puștiul machedonilor din Săcele a creat vâlvă încă de când a apărut. Înainte să bifeze consacrarea, ” oamenii de fotbal” auziseră că e unul Hagi la Constanța, antrenat de Bukossy. Prin 1983, Craiova Maxima, îl seducea, prin idolii săi Ilie Balaci și Liță Dumitru. Hagi semna cu Universitatea și cerea un loc la facultate! Nicu Ceaușescu a intuit că geniul lui Hagi merită o echipă numai pentru el și l-a deturnat către Sportul Studențesc. Cu Hagi în echipă, Sportul s-a bătut cu Steaua la titlu în anul1986, anul în care militarii deveneau campioni europeni!

La mulți ani, Gică Hagi!
La mulți ani, Gică Hagi!

Din acel moment, absolut toate transferurile lui Hagi au însemnat un upgrade. Gică nu mai putea fi ținut pe loc! Hagi forța fotbalul și soarta, doar existând! La cîteva zile după ce trece la Steaua, campioană europeană, dă gol și câștigă Supercupa Europei. Curat adaptare! Urmează Real Madrid, apoi fondează alături de colegii de legend, “Generația de aur”. Golul magistral de la Cardiff e doar push-up-ul firesc, din care s-a pornit povestea World Cup1994.

Inventatorul numărului 10

Să nu ne ferim s-o spunem, până să apară Hagi în fotbalul românesc, nu exista clasicul număr 10. La noi și nici în Europa. Clasicul număr 10, cu veleitățile însumate apoi de Hagi, Messi, Maradona. Când a răsărit Hagi în România, Balaci purta 8. Boloni, 11, pe care-l mai ciupea Gică la națională. Putem afirma răspicat că Regele fotbalului românesc a legitimat clasicul număr 10 din fotbalul de astăzi!

Și-a donat viața fotbalului

După ce a terminat-o definitiv cu fotbalul, Hagi a făcut două lucruri ce-l caracterizează; a pus pe picioare Academia Hagi și clubul Viitorul, acolo unde a implicat banii familiei! Pe fiul Ianis l-a educat în Religia fotbalului fără să accepte vreo abatere de la idee! Rezumând, superficial, Hagi și-a amanetat banii fotbalului și și-a donat băiatul fotbalului. La mulți ani, Gică, îți mulțumim pentru tot!