La Steaua bichirim talente și făurim anchete

Cătălin Mureșanu / 11.11.2021, 14:14
La Steaua bichirim talente și făurim anchete

Colonelul Răzvan Ștefan Bichir este președintele Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Domnul comandant conduce o bucată din tezaurul sportului românesc. Pe site-ul clubului, la capitolul educație și formare, Răzvan Ștefan Bichir apare că a absolvit, în 2007, la Universitatea Politehnică București, un… curs postuniversitar de perfecționare în „Managementul resurselor umane”. Apoi, în 2008, a obținut o diplomă de master în „Managementul activităților de educație fizică și sport”. De data asta la Universitatea Ecologică.
În teorie, domnul Bichir este un conducător pregătit. Sau, mai bine spus, ținând cont de uniformă, instruit.

Fitilul aprins de FCSB. Război civil de la CCJ

În aceste zile – și în cele care au trecut- secția de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua este implicată într-un scandal cu grefă morală. Mai precis Centrul de Copii și Juniori, acolo unde există informații că au fost încălcate, chiar cu bună știință, regulamentele sportive. Sunt implicate numele mai multor antrenori și al lui George Ogăraru, coordonatorul CCJ, cei care, pentru a realiza obiectivele echipelor din Liga Elitelor, ar fi creat o „strategie” prin care mai mulți juniori au fost folosiți la mai multe categorii de vârstă și, astfel, au fost încălcate regulamentele competiției.

Un astfel de caz a fost „demascat” de cei de la FCSB, rivalii viscerali ai Stelei. După un meci disputat la Under 17 și câștigat de Steaua, 3-2 -care, prin acest rezultat, a reușit și calificarea în play-off-ul Ligii Elitelor-, oficialii echipei adverse au depus o contestație prin care au semnalat utilizarea neregulamentară a unui junior.

Acesta nu ar fi avut drept de joc, după ce, cu o zi înainte, ar fi fost folosit în alte două partide (cu PetroSport- la Under 16, respectiv cu FCSB Academy, la Under 15). Cum Regulamentul de organizare a activității fotbalistice este clar: „Jucătorii juniori, cu excepţia portarului, au dreptul de a participa la două partide oficiale consecutive, cu respectarea condiției ca respectivii jucători să joace cel mult 135 de minute cumulate în două jocuri în decurs de 24 de ore, dacă al doilea joc se desfășoară cel mai devreme în ziua imediat următoare”, steliștii au rămas în culpă.

FCSB și simțul civic

După ce au aprins acest fitil, cei de la FCSB s-au retras, nu au achitat taxa pentru judecarea contestației, iar comisiile FRF au respins drept neregulamentară sesizarea. Toate bune și frumoase, fotbalul românesc își vede liniștit de drumul lin al progresului.
FCSB și-a atins scopul, în curtea rivalilor a început măcelul, după ce se pare că domnul Bichir și-a scuturat CV-ul și a pus în practică, printr-o anchetă internă, cunoștințele despre „Managementul activităților de educație fizică și sport” asimilate la Universitatea Ecologică și i-a chemat „la raport” pe antrenorii echipelor pe la care s-a perindat juniorul în mai puțin de 24 de ore, cât și pe șeful lor, George Ogăraru.

O filmare veche… mai de actualitate

A doua zi, de nicăieri, în presă a fost publicat un clip video în care apar mai mulți juniori de la Steaua care, aflați în autocar, ascultă manele- o obișnuință în fotbalul juvenil (!) – și, mai grav, beau alcool. Este vorba de grupa 2007. Grupa 2007 era antrenată de Florin Neață. Exact! Unul dintre antrenorii implicați în acest proces de rotire a juniorilor, la care o să revenim în rândurile de mai jos. Tot în 2007 este născut și juniorul care este subiectul contestației celor de la FCSB. (PlaySport.ro, atât în acest articol, cât și în cel publicat anterior, a decis să nu-i prezinte numele!). Însă nu am punctat esențialul. Scandaloasa filmare a avut loc în 2019, a rămas în anonimatul unui folder timp de doi ani și, culmea, chiar în mijlocul anchetei de la club, a alunecat în mailul redacțiilor. Interesantă coincidență! Regretabil război civil! Scapă cine poate.

Însă altceva este deranjant și domnul Bichir trebuie să se concentreze, cu toată cunoașterea „managmentului resurselor umane” pe care a perceput-o la Universitatea Politehnică București, pentru a scoate Centrul de Copii și Juniori al celui mai galonat club din fotbalul românesc din această cloacă a orgoliilor care fierbe de o bună perioadă și în care este mânjit, constant, blazonul. Pentru că acest segment, cel al sectorului juvenil, este esențial în viața clubului, face parte din ADN-ul locului.

Strategia malignă garantată de FRF și asimilată, până la sacrificiu, de către cluburi

La Steaua, cazul juniorului folosit la mai multe grupe împotriva regulamentului pare că face parte dintr-o strategie. Copilul semnalat în contestația FCSB nu ar fi singurul inclus într-o morișcă calculată cu beneficii și riscuri. Iar la riscuri nu prea s-a calculat bine. Grupa Under 16, una foarte valoroasă, a fost „împinsă” să joace la o categorie superioară de vârstă, iar copiii sunt forțați- de multe ori încălcând regulamentul- și la celelalte echipe. Care este miza? Rezultatul! Această pagubă eternă a sectorului juvenil pentru care antrenorii se fac preș, își mototolesc moralitatea, iar conducătorii închid ochii, apoi se mândresc nociv. Rezultatele la grupele din Liga Elitelor, acolo unde se punctează în clasificarea academiilor realizată, anual, de Federația Română de Fotbal. Aceasta este conjunctura, prețul plătit pentru o strategie malignă în fotbalul românesc. Juniorul, care la vârsta de 15, 16, 17 ani, trebuie să asimileze, să învețe abc-ul fotbalului, să se desăvârșească tehnico-tactic, devine o ustensilă pentru rezultatele clubului și faima antrenorilor. Din acest motiv, când ajunge să promoveze la seniori sau se transferă în străinătate, are lacune. Diplome, cupe și lacune. În plus putem vorbi și de suprasolicitare, sănătatea jucătorului la care, din câte se pare, în goana triumfului, antrenorii și conducători nu par să se gândească. Aici cluburile și chiar federația riscă, greșesc.

Mândria lui Ogăraru

Însă să revenim la ce se întâmplă la Steaua. În acest context, numele lui George Ogăraru, care are mari merite pentru modernizarea a tot ce înseamnă CCJ Steaua București în ultimul timp, pare greu de asimilat cu situația dată. Școlit în Olanda, fostul fundaș din Ghencea trebuie să știe tot ce se întâmplă la CCJ, în caz contrat, este vinovat. Iar dacă este părtaș, unele surse asta spun, mai ales că a fost prezent la meciurile în care juniorul a fost folosit, devine culpabil din punct de vedere moral și trebuie să plătească pentru că a acceptat, a conceput, a pus în practică, indiferent care i-a fost complicitatea în acest subiect. Chiar cu funcția!

Până atunci, Ogăraru se fălește, pe facebook, cu rezultatele obținute. Perisabilă, măruntă satisfacție în glodul fotbalului românesc. Ce uită O.G. în postarea sa de pe pagina de facebook pe persoană fizică? Să-i pomenească și pe antrenorii echipelor. Nu o face! De ce? Să lăsăm să ne răspundă ancheta internă a unui club opac în comunicare.

Dacă vor fi găsiți vinovați, trebuie sancționați și antrenorii implicați, Neață, Dănilescu și care mai intră în această discuție. Nu așa ne educăm juniorii! Nu așa vor deveni mai buni! Nu prin a trișa. Și, în ultimul rând, nu acesta este spiritul clubului Steaua! Domnule Bichir, permiteți-mi să raportez! Acest ultimul detaliu nu se predă, nu se învață și nu pretinde diplome. Se simte! Mai ales dacă Steaua este – și pentru dumneavoastră- „clubul de lângă inimă”, nu doar cel care alimentează buzunarul. Succes cu ancheta internă!