Legendarul Emeric Ienei împlinește 85 de ani. Borne importante din cariera omului care a condus Steaua spre câștigarea Cupei Campionilor Europenei

Moldoveanu Camelia 22.03.2022, 16:25
Legendarul Emeric Ienei împlinește 85 de ani. Borne importante din cariera omului care a condus Steaua spre câștigarea Cupei Campionilor Europenei

Emeric Ienei, legenda fotbalului românesc și antrenorul care a câștigat alături de Steaua București Cupa Campionilor Europeni din 1986, împlinește astăzi 85 de ani. Tehnicianul are o carieră impresionantă, cu multe borne importante atinse de-a lungul timpului.

Emeric Ienei a împlinit 85 de ani

Pe data de 22 martie 1937, la Agrișu Mic (județul Arad), s-a născut Emeric Ienei. Acesta și-a dorit de mic să devină avocat, însă viața i-a rezervat cu totul și cu totul alt drum. Cu alte cuvinte, haina de avocat a fost înlocuită cu echipamentul de fotbalist. Mai apoi, ghetele le-a „pus în cui” pentru a scrie istorie ca antrenor.

Legendarul Emeric Ienei jucat pentru UTA Arad, Steaua Bucureşti şi Kayserispo. În cariera de fotbalist, acesta a câștigat de trei ori titlul și de patru ori Cupa României cu Steaua București.

Tot la Steaua București avea să-și petreacă și mare parte din cariera de antrenor. Cea mai mare performanță din cariera de tehnician a lui Emeric Ienei a fost câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986. A fost anul în care Lăcătuș și Balint au înscris fiecare câte un gol, la penaltiuri, contra Barcelonei. Însă, vedeta a fost Helmuth Duckadam, cel care a reușit să apere patru lovituri de departajare, mai târziu el fiind numit „Eroul de la Sevilia”.  Pe banca grupării „roș-albastre”, Emeric Ienei a câștigat și trei Cupe ale României.

Emeric Ienei a mai antrenat Crişul Oradea, Chindia Târgovişte, Videoton, Panionios şi Universitatea Craiova. Acesta a fost de două ori selecționerul României și a antrenat între 1992-1993 naționala Ungariei.

FCSB și CSA Steaua, mesaje pentru legendarul antrenor

„#aniversare #Ienei #lamulțiani🎂

FCSB îi urează La Mulți Ani domnului Emeric Ienei, ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani.

Clubul nostru îi dorește antrenorului care a adus trofeul UEFA Champions League la București să aibă parte de multă sănătate!”, a fost mesajul din partea FCSB.

CSA Steaua a postat pe contul de Facebook un mesaj pentru Emeric Ienei însoțit de un interviu mai vechi:

FOTBAL
La Mulți Ani, Emerich Ienei!
Emerich Ienei, legendarul antrenor al echipei de fotbal Steaua București, care a cucerit Cupa Campionilor Europeni pe 7 mai 1986, după o finală epică la Sevilla, cu FC Barcelona (scor 2-0, după lovituri de la 11 metri), împlinește azi 85 de ani.
Clubul Steaua București îi mulțumește pentru tot ceea ce a făcut pentru culorile roș-albastre, îi transmite multă sănătate și un sincer „La Mulți Ani”!
Vedeți mai jos, într-un material Steaua TV realizat în vara anului trecut, cum a fost reîntâlnirea după 35 de ani, între Emerich Ienei și trofeul Cupei Campionilor Europeni!
#aicieSteaua #SteauaBucurești #EmerichIenei #Sevilla1986 #SteauaTV”