EXCLUSIV. Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”, declarații spectaculoase după 35 de ani de la Sevilla ’86 : „Nu a mai rămas nimic”

Catalan Alexandru / 07.05.2021, 07:42
EXCLUSIV. Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”, declarații spectaculoase după 35 de ani de la Sevilla ’86 : „Nu a mai rămas nimic”

Helmut Duckadam, portarul care a intrat definitiv în istoria fotbalului mondial, apărând patru lovituri de la 11 metri în finala de neuitat de la Sevilla, din 7 mai 1986, dintre Barcelona şi Steaua Bucureşti. Fostul mare goalkeeper e ferm convins că câştigarea Cupei Campionilor Europeni va rămâne cea mai înaltă bornă din fotbalul autohton.

„Nimeni nu va mai putea face asta”

Analist tv la un post de profil, Duckadam spune că acea performanţă i se pare inegalabilă pentru o echipă românească. În condițiile actuale e greu de crezut că vreo campioană a țării noastre va ajunge la acel nivel:

„Cu fiecare an ce trece de la acel moment absolut memorabil, realizez că nu se va mai repeta niciodată. Sau, dacă, printr-o minune, vreo altă echipă românească de club va mai ajunge vreodată într-o finală fotbalistică, la cel mai înalt nivel european, se va fi întâmplat ceva cu totul ieşit din comun. Ori va fi trecut 100 de ani, ori va intervene o minune, de genul unei decizii neaşteptate a forului european ce va fi schimbat structura competiţiei. Dar asta, repet, e mai degrabă de ordinul ipotezei. Aşa cum arată astăzi condiţiile participării într-o competiţie europeană nu avem, cu siguranţă, şanse”.

Totul va rămâne doar o amintire frumoasă

Pe de altă parte, Helmut Duckadam regretă faptul că în acest an nu se mai organizează nimic pe tema asta, deşi se împlinesc 35 de la evenimentul cu pricina.

“Acum cinci ani am organizat întâlnirea aceea specială cu toţii băieţii, la Cheile Grădiştei. M-am implicat, am adus şi naţionala de fotbal a artiştilor, a fost ceva cu totul aparte. Anii au trecut, timpul nu mai curge, din păcate în favoarea noastră, unii dintre noi ne-au părăsit pentru o altă lume, alţii, pentru alte continente. În plus, fiecare are treaba lui, activitatea lui şi parcă ne vedem din ce în ce mai rar. Tare mă tem că vom rămâne cu acea amintire!”, precizează Duckadam.

El mai spune că niciodată componenţii echipei ce au câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 nu au fost cu adevărat certaţi:

“Cine spune asta, nu ştie ce spune. Da, e adevărat că destinul ne-a dus pe drumuri diferite, că fiecare avem dreptul la opinia noastră şi e bine că e aşa. Dar niciodată nu am fost certaţi. Spre exemplu, zilele trecute am vorbit cu Bumbescu, iar alaltăieri am glumit cu Tudorel Stoica. Am rămas prieteni şi peste ani, şi peste vremuri, indiferent de cele întâmplate în jurul nostru!”.

A rămas fără „amintiri”

Cât priveşte modul în care, peste ani, fanii fotbalului românesc şi-au arătat recunoştinţa faţă de el, Helmut Duckadam afirmă că i s-au întâmplat mii de lucruri frumoase, unele dintre ele impresionându-l până la lacrimi:

“Vă daţi seama că nu a mai rămas nimic de povestit. În fiecare an presa a stors fiecare fărâmă de memorie din noi. Nu a mai rămas nimic nespus. Aş glumi spunând că nici fundul sacului amintirilor noastre nu a fost ignorant. Dar ceea ce continuă să mă impresioneze e modul în care cei mai tineri interacţionează cu noi. Ori de câte ori persoane tinere îmi solicită o fotografie, de îndată ce realizează cine sunt, sunt disponibil să fac acest lucru. De câte ori nu am făcut fotografii alături de cei care nici măcar nu erau născuţi în mai 1986 sau am dat autografe celor care au venit şi mi-au mărturisit că m-au văzut prea puţin jucând fotbal, dar vor să aibă ceva amintire de la mine. Asta îmi arată că povestea mea şi a celorlalţi stelişti, cea de la Sevilla, va merge înainte. Mult timp de acum înainte!”.