Liverpool l-a pierdut pe unul dintre oamenii care a scris istorie pentru club! A făcut parte din echipa de aur a „cormoranilor”

George Drafta 23.11.2022, 17:40
Liverpool l-a pierdut pe unul dintre oamenii care a scris istorie pentru club! A făcut parte din echipa de aur a „cormoranilor”

Gruparea de pe Anfield Road este în doliu. Unul dintre fotbaliştii care a contribuit la cele mai importante succese ale ei din anii `80 a încetat din viaţă la vârsta de 71 de ani.

Este vorba despre David Johnson, care a îmbrăcat şi tricoul rivalei Everton de-a lungul carierei. Născut în 1951, fostul atacant a debutat în fotbalul mare chiar pentru caramele. Iar până să ajungă la Liverpool a mai trecut şi pe la Ipswich Town.  Însă la „cormorani” a petrecut ceal mai mult timp. A evoluat între 1976 şi 1982 şi a prins cea mai prolifică perioadă din istoria clubului.

Una în care a cucerit altărui de The Reds nu mai puţin de 14 trofee. Dintre aceastea trei sunt cele din Cupa Campionilor Europeni. În 1997, 1978 şi 1981 au triumfat cei de la Liverpool în cea mai tare competiţie europeană inter cluburi. Iar David Johson a pus umărul la aceste trofee care au impus-o pe Liverpool drept una dintre cel mai mari echipe ale bătrânului continent.

Omul providenţial pentru vicecampioana Angliei la acea vreme a fost antrenorul Bob Paisley. Dar plecarea sa de pe Anfield l-a făcut şi pe Johnson să o părăsească pe Liverpool. El s-a întors la Everton şi a mai evoluat şi la Manchester City până să agaţe ghetele în cui. Ultimul club profesionist din cariera sa a fost Barrow, în sezonul 1985-1986.

David Johnson, în tricoul lui Liverpool
David Johnson, în tricoul lui Liverpool

A bifat şi „naţionala”

David Johnson a evoluat şi pentru naţionala Albionului. Are 8 selecţii şi 6 goluri pentru reprezentativa Angliei. Acestea au fost bifate în intervalul 1975-1980. Însă a bifat un singur turneu final, cel al Euro 1980, unul în care la start s-au prezentat doar 8 naţionale. Anglia a făcut parte din grupa B, alături de Italia, Spania şi Belgia. Dar cu o singură victorie şi un egal a ratat prezenţa în semifinalele competiţiei.

Moştenirea lui David Johnson şi a coechipierilor săi de la Liverpool de la sfârşitul anilor `70 şi începutul anilor `80, a inspirat generaţiile viitoare de fotbalişti ale „cormoranilor”. Iar după încă un succes în Cupa Campionilor Europeni în 1984 a venit cea mai frumoasă izbândă într-o finală a competiţiei. În 2005, la Istanbul, Liverpool condusă de Rafa Benitez triumfa după un ultim cat de poveste în faşa celor de la AC Milan.

Conduşi la pauză cu 3-0, englezii au revenit în partea secundă şi au reuşit să egaleze în doar 6 minute, după dubla lui Xabi Alonso şi golul lui Smicer. În 2019, după un nou succes în Liga Campionilor în urma unui 2-0 cu Tottenham, Liverpool devenea a treia echipă care cucereşte de şase ori „cupa cu urechi”.