Marin Condescu denunță influențele politice la instalarea lui Edi Iordănescu la Pandurii, în 2014, și arată cu degetul spre selecționer și spre Narcis Răducan: ”Au făcut jaf la Tg. Jiu! E un tupeu incredibil să ceri falimentul clubului pentru 11.500 de euro după ce ai încasat sute de mii de euro”

Justin Gafiuc 28.01.2022, 20:21
Marin Condescu denunță influențele politice la instalarea lui Edi Iordănescu la Pandurii, în 2014, și arată cu degetul spre selecționer și spre Narcis Răducan: ”Au făcut jaf la Tg. Jiu! E un tupeu incredibil să ceri falimentul clubului pentru 11.500 de euro după ce ai încasat sute de mii de euro”

Primele zile de mandat ale lui Edi Iordănescu aduc și primul vârtej în jurul noului selecționer. Fostul președinte al lui Pandurii, Marin Condescu, a publicat azi o scrisoare deschisă adresată fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, în care susține că acesta a instrumentat politic instalarea pe banca gorjenilor a fiului ”Generalului”! Între Oprea și Iordănescu senior există o veche relație de prietenie.

„În toamna anului 2014, având funcția oficială de ministru de interne, ați invitat la o discuție la București pe Primarul Municipiului Târgu Jiu, Președintele Consiliului Județean Gorj și directorul General al Complexului Energetic Oltenia, în calitatea pe care o aveau de reprezentanți în AGA a Pandurii Lignitul Târgu Jiu și ați «ordonat» instalarea ca antrenor principal a domnului Iordănescu Edward Marius care să îl înlocuiască pe Petre Grigoraș, fiindcă echipa de fotbal nu mai avea rezultate ca pe timpul lui Condescu. Începând cu ianuarie 2015 și pentru prima dată în Liga 1, apare ca antrenor la Pandurii domnul Iordănescu Edward Marius, doleanța dumneavoastră fiind îndeplintă. Obiectivul trasat fiind salvarea de la retrogradare”, a scris Condescu.

313.714 euro – Iordănescu jr., 480.892 euro – Răducan

El îi învinovățește pe Iordănescu jr. și pe Narcis Răducan, ex-președinte Pandurii, de distrugerea clubului, oferind detalii inclusiv despre veniturile celor doi la Tg. Jiu: 17.429 euro/lună pentru tehnician (ianuarie 2015- iunie 2016) și 32.060 euro/lună în cazul conducătorului (iunie 2015 – octombrie 2016).

Marin Condescu, acuzații dure la adresa lui Edi Iordănescu și Narcis Răducan
Marin Condescu, acuzații dure la adresa lui Edi Iordănescu și Narcis Răducan

În total, Iordănescu junior a câștigat, conform lui Condescu, suma de 313.714 euro, iar Răducan a strâns 480.892 euro! Asta până în octombrie 2016, când, la cererea lui Răducan și cu aprobarea AGA, s-a trecut la procedura de insolvență.

Condescu a detaliat pentru playsport:

”Despre întâlnirea de la București auzisem de mai multă vreme, dar, în urmă cu trei zile, am mai avut o discuție cu fostul primar, Cârciumaru, care mi-a reconfirmat că așa au stat lucrurile. De fapt, el s-a și entuziasmat atunci, crezând că e vorba despre Iordănescu senior înainte să înțeleagă că juniorul e în discuție! Am făcut acest demers după ce, recent, domnul Edi a solicitat intrarea în faliment a clubului pentru 11.500 de euro, ceea ce reprezintă 0,05 la sută din ceea ce a câștigat la Tg. Jiu. Nu înțeleg demersul lui, atâta vreme cât e, oricum, pe lista creditorilor”.

”Au lăsat jucătorii neplătiții opt-nouă luni, dar ei și-au luat banii”

A detaliat: ”Noi ne chinuim în prezent să reparăm ce-au nenorocit ei în 2015 – 2016. Nu-i interesează că sunt jucători cu care au lucrat, au fost neplătiți opt-nouă luni, așteaptă și acum banii, iar ei prin procedura invocarea procedurii de faliment le taie chiar și acum acestor oameni de care s-au folosit dreptul de a-și recupera măcar o parte din bani. Avem resursele financiare disponibile, planul de reorganizare se încheie în 30 martie 2022, trebuie să avem achitate până atunci toate datoriile curente și să începem să plătim din masa credală. Dar vin ei acum, peste noapte, cu aceste cereri de faliment, nu vim putea plăti, pentru că sunt niște proceduri judiciare care n-au cum să se încheie până în 30 martie”.

Am negociat cu jucători emblematici, precum Sânmărtean, Răduț sau Stânca, să adoptăm o strategie comună pentru a salva finalmente clubul”, a mai spus Condescu. A explicat: ”Băieții au renunțat la 25 la sută din sume, au acceptat ca până în 30 martie să le plătim doar 10 la sută din diferență, iar restul până în iulie 2022, după ce ieșim din insolvență cu Pandurii. Altfel, ne paște falimentul! Când am văzut această bătaie de joc din partea lui Edi Iordănescu, pentru 11.500 de euro, am zis să vedem cam ce-a câștigat el, împreună cu prietenul Răducan, și am remarcat niște sume astronomice, în timp ce pe jucătorii cu care au lucrat i-au lăsat de izbeliște. I-a interesat să-și ia ei banii, n-au mai contat fotbaliștii! A fost un jaf pe față, din cauza căruia s-a și ajuns în insolvență. Nu mai spun că, în 2017, am obținut în instanță anularea angajării lui Narcis Răducan, deoarece contractul lui era nul. Fusese semnat de șeful Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, și nu exista nicio semnătură din partea unui oficial al clubului! Ar fi trebuit chiar să-i cerem înapoi banii lui Răducan, în virtutea deciziei instanței, dar am renunțat pentru că omul a lucrat, totuși, la club în perioada aia. Dar să vii acum și să ceri falimentul, e dovada unui tupeu incredibil!”.

Edi, ironic la instalare: ”M-au susținut americanii!”

Dezvăluirile lui Condescu vin la numai trei zile după instalarea lui Iordănescu jr. în fruntea ”tricolorilor”, ocazie cu care a comentat subiectul influențelor politice care bântuie în jurul carierei sale: ”Eu, susținut politic? Daaa, am fost susținut de americani! E bine că ați deschis acest subiect. Sunt activ în fotbal de vreo 12 ani și puterea politică s-a schimbat de multe ori. Nu cred că cineva a făcut o pasiune pentru mine. O asemenea acuzație îmi aduce un afront important! În fotbal nu poți să păcălești”.

Narcis: 5% din orice transfer peste 200.000 euro!

Playsport a intrat și în posesia contractelor pe care Edi Iordănescu. și Narcis Răducan le-au avut la Tg. Jiu. Iată cum arătau bonusurile celor doi în funcție de clasarea la finalul sezonului!

În cazul lui Răducan:

– 10.000 euro net – locurile 7-12

– 20.000 euro – loc 6

– 25.000 euro – loc 5

– 30.000 euro – loc 4

– 35.000 euro – loc 3

– 40.000 euro – loc 2

– 45.000 euro – loc 1

– 10.000 euro – Cupa României

– 10.000 euro – Cupa Ligii

– 20.000 euro – bonus participare cupe europene

– 30.000 euro – calificare grupe Europa League

– 50.000 euro – calificare grupe Champions League

– 500 euro/punct câștigat în L1

– 5% din orice transfer efectuat de club cu o sumă minimă de 200.000 euro

Iordănescu jr: 100.000 euro dacă lua titlul

În cazul lui Iordănescu jr:

– primă de instalare: 22.743 lei

– 150% din prima unui titular

– 10.000 euro – loc 8

– câte 10.000 euro în plus pentru fiecare loc superior obținut

– 25.000 euro – calificare Europa League

– 20.000 euro – Cupa României

– 100.000 euro – titlul național

– 25.000 euro – clauză de reziliere.

”Renunț la 750.000 euro”

La sfârșitul sezonului 2015-2016, Pandurii a terminat sezonul regulat și play-off-ul pe locul 3, obținând participarea în Europa League.

Marin Condescu, fost lider sindical, a condus clubul Pandurii în perioada 2003 – 2014. A fost condamnat în 2018 la 3 ani cu suspendare de Curtea de Apel Craiova, fiind acuzat de nereguli financiare în gestiunea grupării gorjene. El are în prezent calitate de creditor la club:

”Am renunțat deja la 250.000 de euro, voi mai renunța la încă 500.000 de euro și va rămâne să încasez doar 250.000 euro. E singura soluție comună pentru a salva clubul de la faliment”.

La rândul său, Narcis Răducanu a declarat:

Domnul Condescu trebuie să prezinte un raport legat de respectarea plăților în insolvență și a intrat în panică. Sunt convins că nu va fi simplu să ne convingă. Manipularea cu salariul meu e copilarească. Eu am avut un salariu în urma unui contract de muncă legal bazat pe performanță, nicidecum sumele vehiculate. în altă ordine de idei, împreună cu Edi am reușit să terminăm pe locul 3, producând performanță și bucurie în județul Gorj. Cred că trebuie să ne uităm și la credibilitatea celor care contestă”