Max Verstappen, scandalizat de ultima decizie gândită de Federația Internațională. “Noi suntem cei care își riscă viața!”

Olteanu Ștefan / 11.06.2022, 12:06
Max Verstappen, scandalizat de ultima decizie gândită de Federația Internațională. “Noi suntem cei care își riscă viața!”

Ultima decizie gândită de Federația Internațională de Automobilism (FIA) l-a scandalizat pe Max Verstappen (24 de ani), pilotul lui Red Bull Racing care este campionul mondial en-titre din Formula 1. Astfel, pilotul olandez a reacționat dur înaintea Marelui Premiu din Azerbaidjan, care e programat duminică, de la ora 14:00.

Max Verstappen nu vrea să audă de tăieri salariale în Formula 1! Pilotul Red Bull Racing, scandalizat de ultima decizie gândită de Federația Internațională

La ultima conferință de presă premergătoare Marelui Premiu din Azerbaidjan, Max Verstappen, campionul mondial en-titre din Formula 1, s-a declarat scandalizat de cea mai recentă decizie gândită de Federația Internațională de Automobilism.

De câțiva ani buni, FIA obligat echipele din Formula 1 să își scadă treptat bugetul. Astfel, în 2021 acesta a fost limitat la 145 de milioane de dolari, în acest an este limitat la 140 de milioane de dolari, iar pentru sezoanele 2023 – 2025 va scădea la 135 de milioane de dolari. În această sumă nu se încadrează și salariile piloților, care sunt de ordinul zecilor de milioane.

În acest context, au existat zvonuri în ultimele săptămâni că FIA intenționează să introducă noi plafonuri în rândul echipelor din Formula 1, care să nu mai permită acordarea unor sume exorbitante piloților.

Însă, la auzul acestei vești, Max Verstappen a răbufnit. Pilotul olandez, care e plătit de Red Bull Racing cu 31 de milioane de euro anual, spune că ar fi o mare greșeală:

Din punctul meu de vedere, o astfel de decizie este complet greșită. De ce? Pentru că Formula 1 este un sport din ce în ce mai popular. Atât organizatorii, cât și echipele fac din ce în ce mai mulți bani. Așadar, de ce ai limita salariile piloților?

Noi suntem cei care facem spectacol pe circuit, noi suntem cei care ne riscăm viața în acest sport. Ar fi total greșit.

În plus, foarte mulți dintre juniorii din motorsport se bazează pe sponsori care le asigură liniștea financiară pentru a face performanță.

Dacă introducem limita de buget, e posibil ca investițiile să nu fie returnate, ceea ce ar duce la probleme serioase pentru tinerii care vor să ajungă în Formula 1”, a spus Verstappen, potrivit Sky Sports.

În timp ce FIA dorește plafonarea salariilor, șefii echipelor din Formula 1 cer mărirea bugetului

Piloții nu sunt singurii care au o problemă vizavi de regulile FIA. La finalul lunii mai, Christian Horner, directorul Red Bull Racing, se plângea de faptul că limita actuală a bugetului este prea mică pentru sezonul în curs. Din cauza inflației, Horner spune că suma de 140 de milioane de dolari nu le va permite mai multor echipe să finalizeze sezonul.

Șapte dintre echipe ar trebui probabil să rateze ultimele patru curse pentru a intra în limita maximă anul acesta. Nu este vorba doar de echipele mari. Sunt echipele din mijlocul terenului care se luptă cu adevărat cu problemele inflaționiste.

Facturile la energie, costurile vieții de zi cu zi cresc exponențial, iar F1 nu este scutită. Transportul de marfă s-a dublat de patru ori și nu putem controla asta”, a spus directorul Red Bull, conform BBC.

Schimbare radicală în Formula 1. Un Mare Premiu de tradiție este gata să revină în calendarul „Marelui Circ”.