Meciuri interzise de UEFA în viitoarele preliminarii ale Campionatului European din Germania

Robert Zanfir 29.09.2022, 16:26
Meciuri interzise de UEFA în viitoarele preliminarii ale Campionatului European din Germania

UEFA a decis ca o serie de posibile dueluri să fie evitate în preliminariile pentru Campionatul European 2024. România va fi în urna a 3-a la tragerea la sorți pentru următoarea campanie europeană. Evenimentul va avea loc la Frankfurt (Germania), pe 9 octombrie, de la 13:00 (ora României).

Retrogradată în Liga C a Nations League, în urma unei campanii dezastruoase, România ar putea avea parte de o grupă infernală în încercarea de a se califica la Campionatul European 2024. Tricolorii îl vor avea pe bancă, cel mai probabil, pe Edi Iordănescu, chiar dacă actualul selecționer a ratat obiectivul intermediar, locul 1 sau 2 din Liga Națiunilor.

Meciuri interzise de UEFA în viitoarele preliminarii ale Campionatului European din Germania

În așteptarea tragerii la sorți pentru preliminarii, care va avea loc pe 9 octombrie, UEFA a anunțat câteva criterii care trebuie îndeplinite în competiție. Astfel, forul de la Nyon va evita o serie de dueluri cu o anumită încărcătură politică. Mai mult, UEFA va impune și criteriul geografic, astfel încăt să fie evitate distanțele mari (spre exemplu, Islanda nu va putea fi în aceeași grupă cu Kazahstan sau Azerbaidjan).

Urnele valorice au fost stabilite de UEFA în urma ierarhie valorice care a rezultat în urma Ligii Națiunilor 2022-2023. Vor fi stabilite 7 grupe de câte 5 echipe şi 3 grupe de câte 6, în urma cărora vor fi stabilite 20 dintre selecţionatele calificate. În finale, alte trei echipe naționale vor merge la turneul final, dar în urma play-off-urilor Ligii Naţiunilor, care vor avea loc în martie 2024.

Componenţa urnelor valorice este următoarea:

  • Câştigătoare Liga A (Liga Naţiunilor): Ţările de Jos, Croaţia, Spania, Italia
  • Urna 1: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria, Elveţia, Polonia
  • Urna 2: Franţa, Austria, Cehia, Anglia, Ţara Galilor, Israel, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Scoţia, Finlanda
  • Urna 3: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, România, Suedia, Armenia
  • Urna 4: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan, Luxemburg, Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe, Macedonia de Nord
  • Urna 5: Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, Moldova, Malta
  • Urna 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

UEFA a anunțat lista duelurilor interzise în preliminariile CE 2024

UEFA continuă politica preventivă și a anunțat că anumite dueluri nu vor putea avea loc în preliminariile pentru Campionatul European 2024. Din motive politice, Armenia și Azerbaijan, Belarus și Ucraina sau Kosovo și Serbia nu vor putea fi în aceeași grupă.

Armenia – Azerbaidjan
Belarus – Ucraina
Gibraltar – Spania
Kosovo – Bosnia-Herțegovina
Kosovo – Serbia

Meciurile din preliminariile EURO 2024 din Germania se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023.

„În primul rând, ceea ce ne bucură, este că nu ne-am dus mai jos de urna a treia, la tragerea la sorţi care va avea loc la Frankfurt vom fi în urna a treia. Următoarea Ligă a Naţiunilor al cărei format nu îl cunoaştem în momentul de faţă ne va duce în Liga C.

Vom întâlni adversari mai accesibili cum au fost şi Turcia, care revine în Liga B. Ceea ce ne interesează cel mai mult este că în meciul cu Finlanda am avut 9 jucători din primul 11 care au crescut la naţionala de tineret în ultimii 3 ani. Iar în meciul cu Bosnia am văzut 7 jucători în primul 11”,
Răzcan Burleanu

Urmăriți Playsport.ro și pe