Meciurile zilei la Cupa Mondială. Finală pentru optimi între Croația și Belgia. Germania riscă să iasă din grupe pentru a doua ediție consecutivă

Gabriel-Alexandru Ioniță 01.12.2022, 09:05
Meciurile zilei la Cupa Mondială. Finală pentru optimi între Croația și Belgia. Germania riscă să iasă din grupe pentru a doua ediție consecutivă

Cupa Mondială din Qatar și-a aflat deja primele patru optimi de finală și este pe cale să mai stabilească alte două confruntări pentru această fază a competiției. Se anunță o zi extrem de încinsă, cu Croația – Belgia și Costa Rica – Germania capete de afiș.

Încă două grupe de la Cupa Mondială din Qatar ajung la final

De la ora 17:00 se joacă ultimele meciuri din grupa F, Canada – Maroc și Croația – Belgia. După primele două etape, Croația și Maroc au câte 4 puncte, Belgia are 3 puncte, iar Canada nu are niciun punct și este deja eliminată matematic de la Cupa Mondială.

Astfel, la prima vedere, Maroc pare marea favorită la ocuparea primului loc în această grupă. Iar poziția secundă ar urma să se dispute de Croația și Belgia în meciul direct. „Diavolii roșii” trebuie neapărat să câștige pentru a ajunge în optimi. În cazul unui egal, ei ar ajunge maxim la egalitate de puncte cu Maroc și Croația, dar au golaveraj inferior față de ambele.

În schimb, Croației îi este de ajuns și un egal pentru accederea în fazele eliminatorii, nu însă și pentru a-și asigura prima poziție. Maroc are un meci, cel puțin pe hârtie, accesibil contra Canadei, echipă deja eliminată. În cazul în care nord-africanii înving, iar Croația și Belgia termină la egalitate, atunci marocanii câștigă grupa, iar croații termină pe poziția secundă.

În cazul în care Maroc și Croația obțin aceleași rezultate în ultima etapă și termină la egalitate de puncte, atunci diferența va fi făcută de golaveraj. Iar acolo europenii stau mai bine înaintea ultimei etape, +3 față de +2.

Calculele din grupa E sunt ceva mai complicate

Această grupă F se va împerechea în faza optimilor de finală cu grupa E. Ultimele meciuri din aceasta, Costa Rica – Germania și Japonia – Spania, se vor juca de la ora 21:00, ora României. Toate cele 4 echipe se pot califica în optimi și toate pot fi eliminate din grupe.

Spania conduce momentan grupa, cu 4 puncte, urmată de Japonia și Costa Rica, fiecare cu câte 3 puncte. Pe ultima poziție se află Germania, cu doar un punct după primele două meciuri. Spania are nevoie de un egal cu Japonia pentru a se califica în optimi, caz în care nu ar fi însă sigură de primul loc în grupă. Acest lucru s-ar întâmpla în cazul unei victorii.

De asemenea, Japonia, cu o victorie, este aproape sigură de câștigarea grupei. Cu un egal, niponii depind de ce se întâmplă în celălalt meci al grupei. Costa Rica are nevoie măcar de un egal cu Germania pentru a spera la optimi. „Panzerele” trebuie neapărat să câștige și să spere că Japonia nu va învinge Spania. De asemenea, dacă Germania învinge Costa Rica, iar Japonia face egal cu Spania, atunci diferența între „Die Mannschaft” și asiatici se va face la golaveraj. Înaintea ultimelor meciuri, niponii sunt pe 0, iar nemții la -1.

Dacă Germania nu învinge Costa Rica, atunci nemții vor fi eliminați încă din grupe de la această Cupă Mondială. Același lucru s-a întâmplat și la ediția trecută, cea din 2018, din Rusia, atunci când „Die Mannschaft” venea din postura de deținătoare a trofeului.

Urmăriți Playsport.ro și pe