Mii de morți, pentru Campionatul Mondial din Qatar! Câți muncitori care lucrau la construcția stadioanelor au decedat

Cojocaru Cristian / 27.02.2021, 10:48
Mii de morți, pentru Campionatul Mondial din Qatar! Câți muncitori care lucrau la construcția stadioanelor au decedat

Qatar a fost desemnat gazda WC 2022, lucru care a venit la pachet cu un preț mare.  Mii de morți au fost înregistrați printre muncitorii din India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh care au lucrat la construcțiile pentru Campionatul Mondial din Qatar.

Campionatul Mondial din Qatar a plătit prețul suprem cu mii de morți

Începând cu anul 2010 când Qatar a fost desemnat gazda WC 2020, peste 6.600 de muncitori care au participat la construcții, și-au pierdut viața. Autoritățile din Doha continuă să dezvolte infrastructura construind un nou aeroport, hoteluri dar și stadioane. Multe dintre decese sunt cauzate de condițiile vitrege de muncă.

Unul dintre muncitori, în vârstă de 29 de ani, a murit din cauza înecat în propria sa cameră după ce aceasta s-a inundat. Un alt muncitor a murit electrocutat din cauza instlației electrice neizolate. Alți 37 de muncitori au decedat pe șantierele stadioanelor din cauza rănilor provocate de utilaje.

Condițiile de muncă îi aduce pe unii muncitori la epuizare în urma căreia survine decesul. Autoritățile au încadrat aceste pierderi de vieți omenești la ”accidente nelegate de muncă”. Mai multe acuzații de exploatare a muncitorilor au fost lansate de către Amnesty International, acuzații rămase fără raspuns.

Potrivit cifrelor proiectului, 1,7 milioane de mucitori imigranți au trecut prin aceste condiții. Zilnic, peste 3.200 de muncitor lucrează doar la Stadionul Khalifa. Muncitorii ajung să plătească între 500$ și 4300$ agențiilor de recrutare pentru a-și găsi o slujbă. Costul celor 8 stadioane se ridică la suma de 10 miliarde de dolari.

Au fost înregistrați peste 6.600 de morți în cadrul construcțiilor pentru Campionatul Mondial din Qatar
Au fost înregistrați peste 6.600 de morți în cadrul construcțiilor pentru Campionatul Mondial din Qatar

Cea mai importantă competiție internațională de fotbal găzduită de Qatar

Cea de-a 22-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 reprezintă cea mai importantă competiție internațională de fotbal. Va fi primul Campionat Mondial care va avea loc în Orientul Mjlociu. De asemenea, primul organizat de o țară arabă, la care vor participa 32 de echipe naționale, inclusiv țara gazdă.

Este primul turneu final de Mondial, care nu se va juca pe timpul verii. Campionatul Mondial de Fotbal este programat pentru sfărșitul lunii noiembrie și va dura până la sfârșitul lui decembrie. Intervalul de timp este unul redus, de aproximativ 28 de zile. Finala turneului urmează a avea loc pe data de 18 decembrie 2022 chiar de Ziua Națională a Qatarului.

Modul în care Qatar a câștigat dreptul de a găzdui evenimentul a venit cu numeroase acuzații de corupție. În urma unei anchete a FIFA, a fost emis un raport potrivit căruia țara este absolvită de orice suspiciune. Michael Garcia, anchetatorul șef a menționat că raportul FIFA este ”incomplet material și eronat”. Din cauza condițiilor la care sunt supuși muncitorii, Qatar a primit nenumărate critici. Organizația Amnesty International a făcut referire la ”munca forțată”, muncitorii suferind și abuzuri cu privire la drepturile omului.