Mușchii de oțel ai Loredanei Toma i-au adus încă o medalie de aur la Campionatele Europene. Performanță de top pentru româncă

Gabriel Peneș / 07.04.2021, 20:04

Mușchii de oțel ai Loredanei Toma i-au adus încă o medalie de aur la Campionatele Europene. Performanță de top pentru româncă. Sportiva de 25 de ani a reușit să câștige locul 1 la toate cele trei stiluri în cadrul Europenelor de Haltere ce se desfășoară la Moscova. Toma este, practic, calificată și la Jocurile Olimpice de la Tokio.

Mușchii de oțel ai Loredanei Toma i-au adus încă o medalie de aur la Campionatele Europene

A preferat halterele în locul atletismului. Și bine a făcut! Mușchii de oțel ai Loredanei Toma i-au adus încă o medalie de aur la Campionatele Europene. Sportiva de 25 de ani a reușit o performanță deosebită. Toma a cucerit titlul european la toate cele trei stiluri, pentru a patra oră consecutiv. În competiția organizată la Moscova, ea a avut la categoria 64 kg un total de 244 kilograme. Ea a reușit un record european la stilul „smuls”, cu 114 kg, cel pe care îl preferă. Acesta s-a adăugat celor 130 de kg ridicate la stilul „aruncat”.

18 medalii europene are în palmares Loredana Toma, dintre care 12 sunt de aur.7 medalii mondiale a cucerit Loredana Toma în carieră, trei fiind de aur. În ultimii 4 ani, ea urcă, în mod constant, pe podiumul întrecerilor europene și mondiale. Născută în Ibănești, județul Botoșani, Loredana a ajuns la haltere după ce a cochetat la început cu atletismul.

Am fost câteva zile și la atletism, totuși ceva m-a atras la sală. Nu mi-a plăcut pe teren. Nu m-aș vedea să alerg afară, mai ales când e iarnă. Cred că mi s-a părut mai interesant, deși cred că poate fi monoton acest sport, în fiecare zi în sală. Totuși, mie mi se pare mai frumos decât pe teren”, a declarat ea pentru Gazeta Sporturilor.

Performanță de top pentru româncă

Sportiva este, practic, calificată și la Jocurile Olimpice de la Tokio. Însă problema dopajului în acest sport face ca nimic să nu fie sigur până în ultima clipă. Loredana însăși a fost suspendată în două rânduri, în 2014 și 2016.

În 2014, în pregătire, înainte de Campionatele Mondiale, au venit listele și eu nu eram înscrisă, nu înțelegeam ce se întâmplă. A fost un control de afară, de la WADA(nr – Agenția Mondială Antidoping). M-au găsit cu stanozolol, o substanță care iese din corp în 12 luni și eu trebuia să merg la concurs peste o lună. Era imposibil. Nu-mi explic nici până în momentul de față ce s-a întâmplat”, a spus Toma potrivit sursei citate.

Ea a declarat că nici acum nu-și explică prezența unor substanțe interzise în corpul ei. Acesta e și motivul pentru care e foarte atentă cu ceea ce bea și mănâncă.

Dacă am lăsat sticla de apă într-un loc și m-am dus jumătate de oră undeva, nu mai beau din ea, o arunc. La masa, dacă mâncarea e deja pe masa, nu o mai mănânc și tot așa. Trebuie să avem grijă maximă. Chiar și în sala de acasă, cu toate că nu intră nimeni în afara noastră, și aici avem grijă, fiecare își bea sticla, după aia o aruncă, nu >”, a explicat campioana conform aceleiași surse.

Ea a povestit și despre lucrurile interzise halterofililor. Mersul pe jos e, în ciuda aparențelor, una dintre cele mai nerecomandate forme de mișcare în cazul acestui sport.

Nu avem voie să mergem prea mult pe jos. Pentru că obosim și apoi nu mai răspunde organismul cum trebuie. Spre exemplu, dacă mă duc duminică la mall și uit de mine acolo vreo patru-cinci ore și iau mall-ul de la un capăt la altul, luni am toate șansele să fiu praf. În principiu, astea sunt restricțiile noastre: să nu umblăm prea mult. Să nu obosim picioarele”, a mai declarat Loredana Toma, multipla campioană europeană și mondială.