Mutare de mare maestru gândită de Ion Țiriac. E chemat la masa negocierilor pentru o mega-afacere

George Drafta 03.02.2023, 08:41
Mutare de mare maestru gândită de Ion Țiriac. E chemat la masa negocierilor pentru o mega-afacere

Cupa Davis se află într-un proces de transformare după ce Federaţia Internaţională de Tenis a renunţat la colaborarea cu firma care s-a ocupat de organizarea competiţiei în ultimii ani.

Aceasta era deţinută de Gerard Pique, iar obiectivul ei a fost reformarea întrecerii naţionalelor masculine din tenisul mondial.

Odată reziliat acordul ITF caută alte variante pentru continuarea proiectului. Iar numele lui Ion Ţiriac a fost rostit în cercurile înalte ale sportului alb. Omul de afaceri român este văzut chiar ca un posibil salvator al competiţiei cu o istorie de 123 de ani.

Acesta este trofeul acordat învingătoarei din fiecare an a Cupei Davis
Acesta este trofeul acordat învingătoarei din fiecare an a Cupei Davis

El fiind apreciat pentru organizarea unor turnee importante de-a lungul timpului. Prima reacţie a lui Ion Ţiriac după eşecul parteneriatului ITF cu firma lui Gerard Pique a fost solicitarea demisiei lui Dave Haggerty din fruntea forului internaţional.

Dovezi ale unei posibile implicări

Presa italiană susţine că Ţiriac ar putea să facă un pas în faţă în ceea ce priveşte o posibilă implicare în această „afacere”.

„În lumea tenisului se vorbește că Ion Țiriac s-ar putea implica în organizarea Cupei Davis în 2024. Un caracter vulcanic, Țiriac s-a numărat printre cei mai aprigi critici ai noului format implementat în 2019. Românul, care a patronat turneul de la Madrid, și-a demonstrat capacitățile de organizator și viziunea. Ar putea fi un partener mult mai de încredere pentru ITF decât a fost Kosmos”, a fost ideea avansată de cei de la Livetennis.it.

Numele lui Ion Ţiriac este unul dintre cele vehiculate pentru organizrea Cupei Davis în viitor
Numele lui Ion Ţiriac este unul dintre cele vehiculate pentru organizrea Cupei Davis în viitor

Formatul Cupei Davis s-a schimbat în 2019. Meciurile eliminatorii au fost înlocuite cu un sistem cu grupe care nu a fost tocmai pe placul celor implicaţi în fenomen. Astfel, prezenţa fanilor în tribune a fost tot mai scăzută iar absenţa unor nume mari tot mai vizibilă.

A fost unul dintre contestatari

Ţiriac nu a fost nici el încântat de felul în care arăta proiectul firmei lui Gerrard Pique. Şi nu s-a ferit să facă public acest lucru.

Gerard Pique a încercat să se implice şi în tenis, dar colaborarea cu ITF a fost de scurtă durată
Gerard Pique a încercat să se implice şi în tenis, dar colaborarea cu ITF a fost de scurtă durată Copyright: xDavidxAliagax

„Am ajuns sa iau lectii de la un jucator de fotbal? I-am spus domnului Pique ca am inventat si eu la fotbal o treaba, sa-l aduc pe Blatter înapoi şi de la anul penaltiul să se bată cu capul, nu cu piciorul. Arăta ca o tabără de refugiaţi acolo.

M-am întâlnit acolo din nou cu reporterul de la New York Times şi m-a întrebat dacă îmi schimb părerea. I-am spus: ‘Da, mi-o schimb. Dacă ar avea onoare, preşedintele Federaţiei Internaţionale, care a vândut aceste drepturi şi banii nu ştim unde sunt nici acum, ar trebui să demisioneze pe loc”, a atacat Ţiriac la acea vreme.

Urmăriți Playsport.ro și pe