Nadia Comăneci, față-n față cu moartea. A căzut în gol de pe un pod. Dezvăluiri în premieră

Moldoveanu Camelia 10.11.2021, 13:20
Nadia Comăneci, față-n față cu moartea. A căzut în gol de pe un pod. Dezvăluiri în premieră

Nadia Comăneci a trecut prin trei momente de cumpănă care ar fi putut să-i schimbe complet viața. De trei ori, „Zeița de la Montreal” a fost la un pas de moarte, însă a avut norocul de a fi salvată de fiecare dată, aproape, în mod miraculos.

Nadia a fost notată cu primul 10 din istoria gimnasticii, însă povestea sportului românesc și mondial ar fi putut fi altfel. Sportiva împlinește pe 12 noiembrie frumoasa vârstă de 60 de ani, iar mama acesteia, Ștefania Comăneci, a povestit trei episoade pe care publicul nu a reușit să le cunoască până acum.

„Zeița de la Montreal” a fost de trei ori la un pas de moarte

Nadia Comăneci a traversat trei momente de cumpănă în copilărie, momente pe care Ștefania Comăneci le-a rememorat cu ocazia zilei în care fiica ei împlinește 60 de ani, potrivit revistei Fanatik.

Se pare că, la puțin timp după naștere, Nadia a fost investigată de medici și s-a descoperit că are două hematoame pline cu puroi la cap. Ștefania Comăneci și-a dus fata în brațe până la ușa bisericii. Preotul a trecut de trei ori peste ea, iar o minune s-a produs. Problemele „Zeița de la Montreal” au trecut cu ajutorul descântecelor pe care doamna Ștefania le-a învățat de la o bătrână din Onești.

Al doilea moment de cumpănă a avut loc atunci când Nadia Comăneci avea doi ani. Acoperișul casei s-a prăbușit în una dintre camere, îngreunat de grindină. Norocul micuței viitoare gimnastă a fost și de această dată de parte ei, bunicul mutând-o cu puțin timp înainte în altă încăpere.

Ultima cumpănă, și cea mai traumatizantă pentru doamna Ștefania, a fost atunci când Nadia avea doar cinci ani. Era mică și plină de energie, însă într-um moment de neatenție a căzut în gol de pe un pod. Cu toate că distanța până la sol era de aproximativ șase metri, Nadia a supraviețuit fără nicio zgârietură. Din nefericire, mama acesteia a leșinat când și-a văzut copilul căzând în gol.

Nadia Comăneci, sătulă de lipsa de libertate

Nadia Comăneci a avut parte de admirație din partea regimului comunist care conducea România în acei ani. Însă celebritatea de care se bucura în afara granițelor României nu i-a adus deloc liniștea și respectul pe care le merita. Din 1984, de la Los Angeles, până în 28 noiembrie 1989, Nadia nu a mai pus piciorul în niciun stat occidental, iar apariţiile sale în public au fost reduse aproape la zero.

Sătulă de lipsa de libertate și de opreliștile regimului totalitar din țara noastră, Nadia a ales să fugă în mare taină în străinătate. Astfel, în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci părăsea România comunistă. La momentul respectiv, Nadia avea 28 de ani. Știrea care anunța fuga Nadiei Comăneci din România a șocat regimul comunist de la București.

La câteva zile de la fuga Nadiei, pe masa Departamentului Securităţii Statului s-au adunat rapoarte care evidenţiau faptul că numeroase instituţii de presă occidentale spuneau faptul că Nadia Comăneci nu ar fi fost de origine română, ci maghiară. Aceste note se gasesc în dosarul Nadiei de la CNSAS şi sunt singurele referinţe legate de fuga ei din ţară. Întrucât pe 16 decembrie 1989, la Timişoara, izbucnea Revoluţia Română, oamenii Securităţii nu au mai avut timp să aprofundeze subiectul plecării Nadiei şi să mai adune la dosar şi alte dovezi.

Minciuna uluitoare care s-a spus despre Nadia Comăneci

Astfel, rapoartele Securităţii arată că în decembrie 1989, ziarele suedeze Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, precum şi alte posturi de radio şi tv din Suedia, menţionau „originea maghiară” a Nadiei. Aceștia scriau că se numeşte „Ilona Kemenes”

Nadia Comăneci adică Nadia Kemenes, se află la Ambasada SUA din Berna, de unde va emigra în Statele Unite (…)”.

Abia în 2016, Nadia Comăneci a aflat cu uimire faptul că fusese botezată de maghiari cu numele Ana Kemenes. Marea noastră campioană a negat clar ideea căreia ar avea origini maghiare.

Nu m-a întrebat nimeni despre aşa ceva până acum ! Oricum, nu e nimic adevărat în toată povestea asta. Eu respect pe toată lumea, indiferent de naţionalitate, dar nu am nici o conexiune cu maghiarii. Nu am pe nimeni de origine maghiară in familie. Zero legături!”, a spus Nadia Comăneci.