Teroarea în care a trăit Nadia Comăneci și colegele sale, dezvăluită în premieră: „Ne trezeam cu palme și ne dădeau cu capul de bârnă”

Moldoveanu Camelia 28.10.2021, 09:50

Prețul medaliilor de aur din gimnastica românească a fost unul scump. Drumul parcurs de Nadia Comăneci spre zecele de la Montreal a lăsat urme adânci pe corp, dar și în suflet. Vicecampioana olimpică Georgeta Gabor Antohi a făcut mai multe dezvăluiri despre teroare pe care a îndurat-o din cauza antrenorului Bela Karolyi. La Olimpiada din 1976 au mai participat: Teodora Ungureanu, Mariana Constantin, Gabriela Trușcă și Anca Grigoraș.

Bela Karolyi a fost acuzat în mai multe rânduri că-și lovea și teroriza elevele. Printre gimnastele care au vorbit până acum despre teroare trăită sub comanda antrenorului maghiar se numără: Rodica Dunca, Emilia Eberle sau Ecaterina Szabo. Cu toate că Nadia Comăneci a evitat să dezbată acest subiect, spunând că nu-și mai amintește multe lucruri din acea perioadă, Georgeta Gabor Antohi, laureată cu argint la Olimpiada de la Montreal, întărește dezvăluirile colegelor menționate anterior.

Georgeta Gabor Antohi: „Mi se păreau diabolici”

Cu toate că au trecut foarte mulți ani, Georgeta Gabor Antohi își amintește cu lux de amănunte momentele oribile trăite în perioada în care era antrenată de Bela Karolyi. Ea a dezvăluit ce trebuia să îndure ea, Nadia Comăneci și celelalte colege deoarece antrenorii credeau că „au drept de viață și de moarte asupra” lor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Adevăruri despre trecut”, de pe TVR.

De câte ori cădeai, de atâtea ori te dădea cu capul de bârnă. Aveai senzația că își varsă toți nervii pe tine. Bătaia era prezentă tot timpul. Eu n-am mâncat atâta bătaie precum alte colege. Aveau o chestie, te dădeau cu capul de bârnă. (n.r. Bela Karoly) Te lovea cu niște ghiuluri, doar în cap îți dădea. Te lovea cu palma, cu adidasul. În momentul în care a început să facă rezultate cu noi, a început să încuie sala la antrenamentele noastre.

N-aveam cui să spunem. Nu te întreba nimeni dacă ești sănătos sau nu. Ne-a spus că suntem cam grase. Dar noi aveam 50 de grame în plus. A venit să ne stabilească un regim de slăbire. Am avut niște coaste rupte apoi, am căzut la paralele. Am avut două turnee la care am mers așa, nu puteam să respir.

Nu-mi dădea voie să mă vait. Antrenorii, având gir deplin din partea părinților, credeau că au drept de viață și de moarte. Mă trezeam cu palme în cap pentru că am 5 grame în plus.

De ce mi se păreau diabolici? Mergeam la masă, în străinătate, și nu aveam voie decât o felie transparentă de parizer. Ei își comandau farfurii pline la vârf de cartofi prăjiți. Dacă tot nu-mi dai voie și sunt pofticios… mănâncă în altă parte, nu cu mine. ”.

Nadia Comăneci și colegele ei luau laxative puternice și suplimente pentru a rezista antrenamentelor de 12 ore

Bela Karolyi le dădea foarte multe pastile gimnastelor pentru a putea face antrenamentelor lui, antrenamente care durau și 12 ore. Georgeta Gabor Antohi și-a amintit cu groază de momentele în care era înjurată și pusă să se antreneze până când „n-aveai ce să culegi de jos”.

Apelam la laxative din ce în ce mai puternice, iar organismul se obișnuia. Pentru acea perioadă, nu cred că puteai face un efort de 10-12 ore fără a primi anumite suplimente.

Te scotea în fața unui careu și te făcea de n-aveai ce să culegi de jos! Îți dădea să faci genuflexiuni până nu mai puteai. Te înjurau în limba maghiară, erau niște înjurături țintite. Aveam un jurnal în care notam tot, dar mi-a fost sustras.”, a mai mărturisit Georgeta Gabor Antohi.

Nu doar Nadia Comăneci a fost terorizată de securitate, ci și Georgeta Gabor Antohi

S-a vorbit de foarte multe ori despre cum Nadia Comăneci era supravegheată cu foarte mare atenție de către securitate. Georgeta Gabor Antohi nu a avut liniște după ce s-a retras din gimnastică deoarece securiștii îi dădeau buzna în casă.

După ce am ieșit din gimnastică, Securitatea a stat câțiva ani pe capul meu. Veneau la mine acasă și cotrobăiau. Am avut lehamite ani de zile pentru gimnastică, ani de zile nu m-am mai uitat la acest sport. Iert foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”, a încheiat Georgeta Gabor Antohi.

„Nadia și Securitatea” este volumul publicat de Stăjerel Olaru, istoric și expert în istoria serviciilor de informații. În cele 400 de pagini sunt dezvăluite metodele barbare prin care gimnastele făceau performanță și viața pe are a dus-o marea noastră gimnastă în perioada comunismului. Află de pe playsport.ro ce scria rapoartele securiștilor despre Nadia Comăneci și colegele ei.

Urmăriți Playsport.ro și pe