Naționala de handbal a României a ajuns de râsul Europei. Record negativ înregistrat de „tricolori” în actuala campanie de calificare

Marian Cărăvan / 15.03.2021, 11:32
Naționala de handbal a României a ajuns de râsul Europei. Record negativ înregistrat de „tricolori” în actuala campanie de calificare

Cu multe decenii în urmă, România preda adevărate lecții de handbal întregii lumi. Dar, nu se poate trăi din amintiri. Naționala de handbal a României a ajuns de râsul Europei. Record negativ înregistrat de „tricolori” în actuala campanie de calificare la turneul final continental.

Naționala de handbal a României a ajuns de râsul Europei

Nici celui mai pesimist suporter nu-i trecea prin gând că România avea să fie umilită de o echipă apărută pe harta handbalului european în 2016. Dacă în urmă cu un an, „tricolorii” învingeau Kosovo la o diferență clară, de 11 goluri, scor 32-21, lucrurile au stat cu totul altfel acum. România a fost umilită pe teren propriu de o echipă alcătuită din jucători care evoluează în ligile inferioare din Elveția, Suedia, Germania sau la echipe de amatori din Kosovo. Naționala de handbal a României a ajuns de râsul Europei. „Tricolorii” au fost ridiculizați în Sala Polivalentă din București. Reprezentativa statului Kosovo s-a impus cu 30-25. În urmă cu câteva zile, la Priștina, cele două echipe încheiau la egalitate, 23-23.

România nu mai are nicio șansă de calificare la turneul final de anul viitor din Ungaria și Slovacia. „Tricolorii” mizau pe punctaj maxim din „dubla” cu Kosovo, pentru a mai putea spera la calificare. Pentru că, în aceste condiții”, e greu de crezut că România ar putea obține puncte cu Suedia sau chiar cu Muntenegru, celelalte două naționale din grupa de calificare. Sub privirile președintelui FRH, Alexandru Dedu, naționala masculină de handbal a României și-a arătat neputința. Alexandru Dedu a asistat la meci în dublă calitate, de șef al handbalului românesc și de părinte al unuia dintre handbaliștii „tricolori”. Călin Dedu s-a aflat în lotul convocat de selecționerul Rareș Fortuneanu pentru „dubla” cu Kosovo.

Președintele FRH e arătat cu degetul de oamenii de handbal din țară și i se cere tot mai insistent demisia.

„A dus handbalul masculin în lumea a patra! Mai jos de atât nu se poate”, sunt cuvintele adresate președintelui FRH.

Alexandru Dedu presedinte FRH
Nationala de handbal a Romaniei a ajuns de rasul Europei. Presedintelui FRH, Alexandru Dedu, i se cere demisia

România stă din nou acasă. Doar un miracol ne mai duce la Euro!

Toate speranțele de calificare la turneul final european s-au năruit după umilința cu Kosovo. De un sfert de veac nu a mai ajuns România la un Campionat European. E drept că „tricolorii” au bifat în toată această perioadă prezența la două Campionate Mondiale, în 2009 și 2011. dar cu clasări modeste, pe locul 15, respectiv 19.

Doar un miracol ne mai poate duce la Europeanul de anul viitor. România mai are de jucat cu vicecampioana mondială, Suedia, la Sibiu (28 aprilie), și cu Muntenegru, în deplasare la Podgorica (2 mai). Elevii lui Rareș Fortuneanu au neapărat nevoie de un punct pentru a mai păstra șanse de calificare. Dar după ce au arătat în meciurile cu Kosovo, o echipă accesibilă, e greu de crezut că vom asista la un miracol în ultimele două confruntări din grupă. România tocmai a fost umilită de o echipă care în toată istoria sa înregistrase până duminică seara doar patru victorii. Cipru, Albania, Irlanda și Israel sunt echipele naționale învinse de Kosovo. România a devenit a cincea „victimă” a celor din Kosovo.

În clasamentul grupei, Suedia ocupă primul loc, cu 6 puncte (din trei meciuri), urmată de România – 3 puncte (4 jocuri), Kosovo – 3 puncte (4 jocuri), Muntenegru -2 puncte (3 jocuri).

Ultima participare a naţionalei României la un Campionat European a fost în 1996, la ediţia organizată de Spania, la care prima reprezentativă a încheiat pe poziţia a noua.