Nici Rădoi n-a fost bun. Vine Bon! Se caută antrenor sărac, dator la cămătari! | Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 08.12.2022, 14:22
Nici Rădoi n-a fost bun. Vine Bon! Se caută antrenor sărac, dator la cămătari! | Opinie de Sorin Chiriac

Booon, să începem cu finalul! Locul lui Mirel, la Universitatea Craiova, va fi luat temporar de Bon. Dragoș Bon. Omul ”bon” la toate din echipa lui Mihai Rotaru. Domnul patron caută, probabil, un alt nume mare care să antreneze echipa sa câteva luni. Până atunci însă e bun și Bon!

Mirel le-a șuntit din autoritate celor doi bărbați cu ego-uri cât Oltenia de mare

Am început cu știrea, acum să încercăm să înțelegem ce s-a întâmplat la Craiova în cele patru luni cât a fost antrenor Mirel Rădoi. Întâi de toate, să ne amintim că domnul fost selecționer a revenit în Bănia natală ca antrenor, având deasupra capului o aură. O aură de antrenor-jucător, implicat total în problemele echipei, un technician care apreciază ”fotbalul-șampanie” atât de drag patronului-jucător. Nu se mai poartă caii albi, așa că Mirel a veni călare pe unul dintre bolizii lui de jdemii de euro (de fapt sute de mine) pe care le deține în garaj. Cele două aspect, la un loc, i-au fost fatale! O să le luăm pe rând…

Mai întâi, implicarea totală la echipă însemna două implicări parțiale: cea a patronului și cea a președintelui. Practic, pe scurt, Mirel le-a șuntit din autoritate celor doi bărbați cu ego-uri cât Oltenia de mare. În primul rând, Sorin Cârțu, președintele reales la ”congresul” unde a fost singurul candidat, fostul jucător al Craiovei Maxima și antrenor de legendă și de mandate fără număr la Craiova. În al doilea rând, Mihai Rotaru, omul cu banii, care nu s-a putut abține niciodată să taie și să spânzure la echipa lui. Pe principiul ”becalian”: ”E echipa mea, sunt banii mei! Fac ce vreu cu ea! Și cu ei!”.

Supărarea ”vedetuțelor”, potențiale surse de venit

Pentru Rădoi, convins atât de greu să preia echipa în plin campionat, după experimentul ratat Balint, a fost bine până nu a mai fost. După ce s-a acomodat cu treningul alb-albastru, cu orașul, cu hachițele oltenești și a câștigat o mica bătălie, numită ”revenirea lui Nistor”, a decis să pluseze. Să devină jupân peste vestiar! Un vestiar alintat, cu ”vedetuțe” locale, ținute în brațe de prea multă vreme deja de omul cu banii. Pentru că Mihai Rotaru nu vrea să-i supere pe băieții care i-au băgat (Ivan, Screciu, Vătăjelu) sau ar putea să-i bage (Markovici, Baiaram, din nou Ivan) milioane de euro în buzunare.

În schimb, Rădoi, i-a supărat. Atât de tare încât băieții nu prea au mai avut chef să joace, darămite să mai și câștige meciuri. Le convenea mai mult să piardă, pentru că aveau experiență în domeniu. Știau că dacă pierd suficient de mult, antrenorul pleacă, nu se schimbă lotul de jucători. Quod erat demonstrandum. Și uite așa s-a rezolvat problema aurei.

Se caută antrenor sărac, eventual dator la cămătari

Cel de-al doilea aspect de care spuneam la început – bolidul extravagant – scoate la lumină o altă problemă, pe care domnul Rotaru nu a digerat-o încă de la început. A recunoscut-o chiar domnia sa, aseară, după anunțul-șoc al lui Rădoi, că demisionează: ”În ultimele două luni, după fiecare meci aveam discursul lui mister, că are bani și poate să sta acasă. Asta m-a deranjat!”. Ați înțeles metafora bolidului de jdemii de euro? Patronul nu vrea un antrenor bogat, care să aibă personalitate și să ia decizii! Nu! Lui îi trebuie un băiat ”cuminte”, ascultător, căruia să îi fie frică să i se opună, de teamă că ar putea fi dat afară. Câteva datorii la cămătari ar fi un bonus! 😊

Unul care nu stă pentru bani la echipă poate face fix ce a făcut Rădoi. Și la FCSB, și la națională și acum la Craiova. Te anunță după meci că își dă demisia! Nu mai ține cont de contract, de clauză, de nimic. E periculos! Gigi Becali a învățat deja asta și își alege numai băieți cuminți. Cu siguranță că și domnul Rotaru va ține cont de asta de azi înainte. Cel mai sigur – cere o declarație de avere înainte de a semna contractul cu noul tehnician. Deși ar fi suficient, în multe cazuri, să se uite cu ce mașină vine respectivul la negocieri.

Un divorț cu vorbe ”grele”

După plecarea aceasta intempestivă, se mai consemnează ceva – încă un divorț oltenesc. La despărțire, Mirel și mentorul său, nea Sorin, și-au spus tot ce aveau pe suflet. Vorbe grele! Rădoi pentru Cârțu: „Să vină nea Sorin înapoi, să antreneze! Cred că a înțeleg greșit mesajul meu, ca îi sunt dator și că o să mă rog pentru el toată viață. Îi sunt dator pentru că m-am debutat! Dar de acolo și până să ne spună el ce să facem la antrenament, în condițiile în care ești prezent doar o dată pe săptămână la antrenament, nu accept niciodată! Și nu am acceptat de la nimeni!”.

Cârțu pentru Rădoi: „E ultima dată când vreau sa mai vorbesc despre el și să-i pronunț numele! Iar el sa uite de mine și de numele meu! Ce îmi arăți tu bagde-ul!? Păi eu vreau să antrenez!?? Îmi spune el mie ce să urmăresc la un meci, îmi dă el mie sfaturi, idei? Păi eu am meciuri antrenate, cât nu are el antrenamente făcute! Este o mare dezamăgire pentru mine!! Numai minciuni spune!!! Nu am fost la 3-4 antrenamente de când a venit…”.

Pe final, mă întreb și vă întreb, totuși, Rădoi nu ar trebui să-și pună nicio întrebare? Dacă nu are nicio idee, îi dau eu o sugestie: ”De ce nici FCSB, nici naționala României și nici Universitatea Craiova nu au fost suficient de bune pentru dumneavoastră, domnule Rădoi?”.

Urmăriți Playsport.ro și pe