Novak Martinovic, fostul fundaş al FCSB, dezvăluie cum arată viaţa după retragere: „Am intrat 100% în noua mea meserie”

PLAYSPORT 17.11.2025, 22:20
Novak Martinovic, fostul fundaş al FCSB, dezvăluie cum arată viaţa după retragere: „Am intrat 100% în noua mea meserie”

Novak Martinovic (40 de ani), fost fundaş dreapta cu peste 50 de meciuri în tricoul FCSB şi campion al României, s-a retras în 2019, iar după o scurtă experienţă ca antrenor a decis să-şi schimbe complet direcţia profesională. Acesta a povestit cum arată viaţa lui după fotbal.

Intrat în fotbalul românesc în 2009, la Pandurii Târgu Jiu, pentru care a evoluat în 37 de partide, Martinovic a atras rapid atenţia FCSB-ului. La echipa bucureşteană a jucat până în 2013, strângând 52 de meciuri, 8 goluri şi 4 pase decisive, contribuind la câştigarea titlului. Sârbul a rămas în memoria fanilor şi pentru momentul spectaculos din Petrolul – FCSB 0-2 (2011), când a imobilizat cu piciorul un suporter intrat pe teren.

La şase ani după retragere, Martinovic a vorbit despre drumul său actual, dezvăluind că şi-a deschis un restaurant în Serbia şi că nu regretă decizia de a părăsi fotbalul.

„Departe de fotbal sunt foarte bine, mulţumesc. Sunt ocupat cu treaba mea, pe care o fac de 8–9 ani. Am fost şi antrenor, am mai avut legătură cu fotbalul, dar acum sunt mai mult pe cealaltă parte. Am licenţă şi am fost secund la două echipe din prima ligă. Dar în Serbia situaţia nu e atât de frumoasă şi sănătoasă pentru creşterea jucătorilor şi a antrenorilor. Suntem la un nivel mai jos. Nu e bine pentru dezvoltarea unui om sănătos să fie antrenor în astfel de condiţii.

Prima licenţă am făcut-o în şase luni, iar a doua în şase săptămâni, de dimineaţa până seara. Repetam, practic, ce ştiam deja de pe teren. Pentru mine nu a fost greu. După licenţă am încercat, dar nu am rămas în fotbal. Nu ştii niciodată ce îţi rezervă ziua de mâine”, a spus Martinovic, conform Orangesport.ro.

Sârbul a explicat şi cum a ajuns să devină patron de restaurant:

„Ideea a fost tipică pentru un fotbalist: să deschid ceva, să bem o cafea şi să câştig bani. Aşa a fost la început, dar când am intrat în asta am văzut că nu e deloc aşa. Nu ştiam nimic, ştiam doar să joc fotbal. Nu ştiam cum merg lucrurile în viaţa reală, pentru că fotbalul e o lume specială, diferită de lumea normală. Mulţi în Serbia se gândesc să deschidă un restaurant sau un bar.

Viaţa de fotbalist e simplă: vii la timp la antrenament, faci cât de bine poţi, apoi ieşi la o mâncare sau la o băutură. Dar eu sunt aşa: când intru în ceva, intru 100%. Când am deschis restaurantul, timp de zece luni am fost de dimineaţa, de la 7, până noaptea, ca să învăţ meseria. Acum totul e uşor, e ok, dar orice lucru are nevoie de responsabilitate şi muncă.”

Fostul fundaş a vorbit şi despre un preparat românesc care l-a impresionat:

„La Târgu Jiu am avut primul contact cu mâncarea românească. Cred că a fost cu mămăliguţă şi carne. Nu mai mâncasem niciodată carne cu sos şi mămăliguţă. E o idee foarte bună, o să vorbesc şi cu chef-ul meu.”

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622