Omul care schimbă scorul și vaselina de pe gard

Cătălin Mureșanu / 24.09.2021, 13:48
Omul care schimbă scorul și vaselina de pe gard

De marți și până joi ne-am bucurat, întristat după caz, cu o „fază” de cupă. Faza lungă, „șaisprezecimi”, un frumos amalgam de stări servit într-o singură manșă. Au fost orgolii, surprize, fericire, jale, prelungiri și lovituri de departajare. Steaguri, eșarfe, torțe, fum, petarde. Culoare și vaselină. Am rămas cu soarele blând de toamnă de la Filiași și plăpânda nocturnă de la Hunedoara. Frumoase cadre de fotbal vetust. Am spus și în timpul emisiunii „Playsport Live”, am preferat duelul dintre Petrolul și FCU Craiova în fața afișului mult mai comericial pe care l-a propus urna, derby-ul dintre CSU Craiova (câștigătoarea trofeului) și CFR Cluj (campioana României).

Giuleștiul face parte din piesă, cinstește decorul, ornează cu o tușă de tradiție această competiție

La fel am spus că prefer Rapidul în „optimi” în detrimentul Mioveniului. Giuleștiul face parte din piesă, cinstește decorul, ornează cu o tușă de tradiție această competiție. Mai trebuia să și merite. Cu greu, după vertijul și hazardul loviturilor de departajare, în chica unui nou meci fad făcut de vișinii, elevii lui Iosif s-au calificat. Eu, pentru lipsa de obiectivitate profesională, pot fi înjurat. Accept și blesteme! Mai e până în finală.

Revenirea gazdelor, de la firescul 0-3 servit în fugă de FCSB, reprezintă fotogramele învierii pentru o echipă care și-a trăit centenarul

Meciuri și cadre. Mi-am alintat nostalgia cu o fotografie îmbibată în amintirea stadionelor copilăriei cu blestematele lor gradene putrede. Priviți-l pe domnul cu ochelari și șapcă roasă din burta tabelei stadionului din Hunedoara. Da! Chiar și el vede cu gândul. Apoi a fost scorul și halucinanta lui desfășurare. 3-3. Ce poveste! Revenirea gazdelor, de la firescul 0-3 servit în fugă de FCSB, reprezintă fragmentele învierii pentru o echipă care și-a trăit centenarul. Cu fericiri, drame, umilințe epocale și meciuri de neuitat. Cu farmecul fentei lui Gabor, cu raidurile lui Klein, cu șutul necruțătorului Mateuț, încruntarea fălcilor lui Andone sau flerul crețului Rednic. Și Lucescu. Mircea Lucescu. Oare până unde bate gândul omului din tabelă? În cadru mi-a mai rămas și figura de gheață a curajosului Florin Maxim. Impecabil atât în rezultatele mlăștinosului eșalon terț, gomos aranjat la eticheta unui tehnician italian. Cu siguranță, despre Maxim o să mai auzim și o să mai vorbim!

Rivalitate unsă cu vaselină

Revin la preferințele mele imberbe. Petrolul – Craiova mi-a pătat speranțele. Cu vaselină. Așteptam ecou, fum, steaguri, mesaje ironice și, normal, fotbal. Și, pe undeva, le-am avut. Meciul prezenta preludiul rivalității dintre peluze, orașe, tradiții. Meciul avea patrimoniul amintirilor, unul moștenit de la o generație la alta. Chiar dacă dusă, uneori, peste limita posibilului înțeles de noi, ciocnirea dintre ploieșteni și olteni tulbură pulsul. Ultrașii din Bănie au cinstit momentul, mulți, puțini, au făcut deplasarea, însă „ospitalitatea” „găzarilor” a oferit un moment lugubru. Gardurile, unii spun și scaunele colțului de peluză destinat oaspeților, au fost unse cu vaselină. Bine ați venit, prost ați nimerit! Și așa ceva, indiferent de rivalitate, nu se face. Un asemenea gest nu intră în protocolul ultrașilor! Oltenii s-au răzbunat pe teren și s-au calificat, în timp ce „lupii galbeni” au rămas, cinstiți cu puerile emoticoane pe Facebook, să-și curețe stadionul de vaselină. Și se ia greu!
VEZI AICI toată desfășurarea 16-imilor, echipele calificate

UTA, Bătrână Doamnă arogantă

După acest „tur de orizont” ne-am ales cu Filiași. Nod de cale ferată. A doua echipă din eșalonul terț- după ce Minaur Baia Mare a trecut de suferinda Academica Clinceni, o altă surpriză a competiției- care s-a calificat în „optimi”. Victima? UTA, Bătrână Doamnă arogantă. Luptând pentru fiecare fir de iarbă, jucătorii de la CSO (de la Clubul Sportiv Orășenesc), cum spune la tranzistor, „echipa din localitate”, a eliminat o formație asamblată din fantoșe de Liga 1 cu nările în frunte. Reacția lui Laszlo Balint de la finalul meciului -în cupă și interviurile sunt mai interesante-, fiind sugestivă. „Vor fi excluderi din lot”. Ura și la gară.

Cupa a adus și victoria pentru Dinamo. La Timișoara, cu Ripensia, „câinii” au învins, s-au calificat, însă nu au convins, după un meci opac și o exprimare în același ton. La limită, prin golul lui Matei, roș-albii se amestecă în urna optimilor. Un succes fără gust. Zbilțul neputinței bântuie haita, pentru că, nu e așa, victoria nu este cel mai important lucru în fotbal. E singurul care contează. Mai ales atunci când vii după șase înfrângeri consecutive.

Sursă foto: Facebook/Ultras România 1918