Omul „în negru”, care a oprit meciul Sepsi-FCU Craiova. Andrei Chivulete va rămâne definitiv în istoria fotbalului românesc

Dragos Stefanescu 30.01.2023, 10:05
Omul „în negru”, care a oprit meciul Sepsi-FCU Craiova. Andrei Chivulete va rămâne definitiv în istoria fotbalului românesc

Partida dintre Sepsi și FCU Craiova 1948 a fost suspendată definitiv după doar 25 de minute de joc, la scorul de 0-0. Arbitrul Andrei Chivulete a luat această decizie din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor olteni. Astfel s-a bifat o premieră absolută, iar decizia lui Chivulete va rămâne în istoria fotbalului românesc.

Andrei Chivulete va rămâne în istoria fotbalului românesc

Duminică, 29 ianuarie, Sepsi și FCU Craiova 1948 s-au înfruntat în cadrul etapei 23 din Superliga. Oltenii au început mai bine meciul și au avut câteva ocazii de gol. În minutul 25 arbitrul Andrei Chivulete a întrerupt partida din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor olteni aflați în tribune. Ambele echipe au mers la cabine și au revenit pe teren după 10 minute de pauză. După doar câteva zeci de secunde de la reluarea jocului scandările au continuat și astfel ”centralul” a fost nevoit să suspende definitiv partida. Astfel s-a bifat o premieră în istoria fotbalului românesc.

Andrei Chivulete (36 de ani), fiul fostului arbitru Florin Chivulete, este considerat ca fiind unul dintre protejații președintelui CCA, Kyros Vassaras. În ciuda greșelilor făcute în meciurile pe care le-a condus, Chivulete a fost promovat pe lista FIFA în defavoarea lui Sebastian Colțescu. În plus, tatăl său  întocmește rapoarte la majoritatea meciurilor din Superliga, pe care ulterior le trimite direct lui Vassaras. În aceste condiții, statutul privilegiat de care se bucură Andrei Chivulete este explicabil.

Anul trecut, Kyros Vassaras explica faptul că are mari așteptări de la Andrei Chivulete și îl va susține să devină un arbitru important.

Ținta mea e să fac din Chivulete, din Barbu sau din oricare alt arbitru care are potențial și vârstă bună un arbitru de nivel înalt. Datoria mea e să le ofer acum o șansă și un sprijin în carieră”, declara Vassaras pentru Telekom Sport.

Președintele CNCD a vorbit despre incidentele de la meciul Sepsi – FCU Craiova 1948

După incidentele reprobabile de la Sfântu Gheorghe, Csaba Asztalos, președintele CNCD, a oferit primele reacții. Acesta susține că arbitrul Andrei Chivulete a procedat perfect, fiind acoperit de regulament. În plus, președintele CNCD a subliniat că astfel de incidente nu fac deloc bine fotbalului românesc. El a reamintit sancțiunile pe care naționala României le-a primit de-a lungul anilor din cauza derapajelor  unor fani.

S-a aplicat regulamentul, iar eu salut aplicarea regulamentului. Stadioanele nu trebuie să devină un loc în care se promovează intoleranța, incitarea la ură și discriminarea.

Înțeleg că pe stadioane sunt și exprimări mai dure, dar incitarea la ură, intoleranță, indecență nu-și au locul pe o scenă sportivă. Dimpotrivă!

Nu sunt patrioți cei care se manifestă așa, fac rău sportului din România, aceste comportamente trebuie să fie sancționate. Dacă se pot identifica persoanele care au aceste manifestări, ar fi și mai bine, ca sancțiunea să fie individualizată. Însă știm că galeriile au sprijinul clubului, e greu de crezut că se va implementa această idee a sancțiunii individuale.

Pe unele blocuri din Sfântu Gheorghe au fost desenate mesaje de incitare la ură și intoleranță față de maghiari, presupun că au venit tot din partea galeriei sau fanilor FCU Craiova”.

Aș aminti că România a suferit foarte mult din cauza acestor manifestări și la nivelul echipei naționale. UEFA ne-a sancționat și ne-a amendat, am jucat partide fără spectatori”, a declarat Csaba Asztalos pentru Gsp.ro.

Urmăriți Playsport.ro și pe