Pandi, Europa și ”Motanul încălțat” | Opinie Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 08.09.2022, 09:24
Pandi, Europa și ”Motanul încălțat” | Opinie Sorin Chiriac

Îl știți pe Basarab Panduru? Cei de vârsta mea așa sau mai purii ca mine își amintesc de acel băiat cu numărul 10 și ”chică”, ce avea mereu capul sus când era la minge și spatele drept, de zici că preda modelling. Nu știu dacă s-a înțeles, așa că o să și traduc: era foarte elegant în joc. Iar dacă ar fi jucat astăzi, naționala începea cu el. E ”decât” părerea mea!

Basarab, regele traficului greu

Cei mai tineri îl știți de la Orange Sport, defunctul Telekom, acolo unde e cel puțin la fel de spectaculos cum era și pe teren. Are întodeauna spatele drept, de data asta la figurat, este mereu cu capul sus, indiferent de subiect și nu și-l pleacă în fața nimănui. Eu recunosc, îl urmăresc mai rar, dar au grijă site-urile de sport să îmi facă un rezumat în fiecare dimineață. Mai ales că ”Mister” Dinu iese tot mai rar, Banciu aberează despre femei plesnite, de a trebuit să-și rupă și Tolo.ro din timp ca să-l înfiereze, iar dincolo, la Digi, ”Mister” Ilie, Balint și ceilalți nu produc atâtea ”perle” câte avem nevoie zi de zi pentru trafic…

Pandi, așa cum era alintat ca jucător, nu pune doar etichete plastice, ci are și judecăți de valoare. Așa cum s-a întâmplat deunăzi, când a decretat: ”Când ai avut nevoie de suporteri, ai dat biletele cu 10 lei, când n-ai mai avut nevoie: Plătește, bă, să vezi FCSB. Acum s-a micșorat, 50 de lei, dar tot e foarte mult pentru peluze. E foarte mult! E foarte scump. Prețul trebuia să rămână 10 lei, ca în preliminarii. Mi se pare o bătaie de joc!”.

Populism în stare pură

Mie mi se pare populism! Din partea lui Panduru, evident. Dacă este să comparăm cu prețurile biletelor vândute de FCSB în preliminariile Conference League, într-adevăr, sunt de cinci ori mai scumpe cele din grupe. Dar, totuși, cât de ieftine au fost primele? Ce mai faci cu 10 lei astăzi, în România? Bei o bere la terasă? Depinde la ce terasă. Dar o cafea? Dacă barul e într-o zonă centrală, trebuie să mai pui ceva…

Dar 50 de lei, echivalentul a 10 euro, este o sumă atât de mare, pentru a vedea un meci european, pe cel mai scump stadion al țării? Haideți să punem în context. Fix cu 50 de lei, puteai închiria un șezlong la Mamaia, vara asta. Sigur, erau și unele la 30 de lei, dar la fel de bine, mai înspre nord ajungeai și la 70, 80 și chiar 100 de lei. Dar dacă vrei să te ”culturalizezi”? Cel mai ieftin bilet la Teatrul Național din București este 40 de lei. Dacă îți duci copilul la o piesă de teatru, la ”Țăndărică”, costul unui tichet este între 30 și 40 de lei, la ”Punguța cu doi bani” sau la ”Motanul încălțat”. Dacă vrei să-l duci la film, pentru 27 de lei, poți vedea ”Animale furioase”. Ține cont însă că trebuie să îi cumperi popcorn sau nachos și apă ori suc.

Opțiunile Bobonete, Smiley și ”Visul american”

Ai și varianta unui concert Smiley, la Hard Rock Café, pentru suma ”modică” de 235 de lei, sau un spectacol de stand-up comedy, unde ca să îl vezi pe Bobonete pe scenă, în carne și oase, trebuie să scoți din buzunare între 100 și 250 de lei. Iar dacă ești mai elitist sau vrei să-ți impresionezi partenera, cumpără bilele la ”Visul american” al lui Tudor Chirilă. Trebuie să știi însă că două bilete te vor costa 400 de lei. Adică atât cât ai da pe 8 bilete la peluză, pe Arena Națională, la meciul cu Anderlecht.

15 pâini sau ”circ” european?

După ce am îndrăznit să fiu anti-populist pe Facebook, am primit, printre zeci de mesaje care îmi dădeau dreptate, și unul în care mi se atrăgea atenția că se pot cumpăra 15 pâini cu 50 de lei. Iar ăsta este genul de argument care îți poate închide gura. Doar că, în cazul ăsta, îi transmit repectivului domn că și cu 10 lei se poate cumpăra o pâine și jumătate, cu care s-ar sătura o familie la o masă. Însă discuția ar aluneca prea mult într-o zonă periculoasă, așa că mă abțin! Dacă cei 50 de lei sunt esențiali pentru subzistența familiei lui, nu cred că cineva poate pune în balanță asta cu un meci pe stadion.

Un alt domn din provincie îmi spunea că îl costă 700 de lei deplasarea la București, cu tot cu prețul a 3 bilete. Păi, în cazul ăsta, în care prețul tichetelor reprezintă doar o cincime din totalul sumei, înseamnă că nu ele sunt scumpe sau nu doar ele, ci motorina, mâncarea și alte cheltuieli pe care le faci într-o astfel de deplasare.

Domnule Pandi, iată că suporterii FCSB vă contrazic! ”Stadionul va fi plin! S-a vândut deja 10.000 de bilete”, anunță Becali, cu o săptămână înainte de meciul cu Anderlecht. Așa că, mai ușor cu populismul pe scări…

Urmăriți Playsport.ro și pe