Performanța istorică ce demonstrează cât de uriaș e micul David. Legenda Michael Phelps nu a reușit niciodată asta

Gabriel-Alexandru Ioniță / 22.06.2022, 20:07
Performanța istorică ce demonstrează cât de uriaș e micul David. Legenda Michael Phelps nu a reușit niciodată asta

David Popovici a devenit, la doar 17 ani, primul înotător din 1973 încoace care a reușit să cucerească medaliile de aur atât în proba de 100 de metri liber, cât și în cea de 200 de metri liber la un Campionat Mondial. Nici măcar legendele Ian Thorpe și Michael Phelps nu se pot lăuda cu această performanță uriașă.

David Popovici, al doilea înotător din istorie care câștigă probele de 100 și 200 de metri liber la Campionatul Mondial. Nici măcar marele Michael Phelps nu a făcut acest lucru

După ce s-a impus luni în proba de 200 de metri liber, David Popovici a făcut același lucru și miercuri, în finala de la 100 de metri liber, „proba regină” a natației mondiale. El a terminat cursa cu un timp de 47.58, cu șase sutimi mai rapid decât francezul Maxime Grousset. Pe locul 3 a terminat canadianul Joshua Liendo Edwards, cu 47.71.

David Popovici este doar al doilea sportiv din istorie care câștigă medaliile de aur la 100 de metri și 200 de metri liber, în cadrul aceleiași ediții a Campionatului Mondial de natație. Doar americanul Jim Montgomery mai făcut acest lucru, la chiar prima ediție a acestei competiții, disputate atunci la Belgrad.

Ce a spus noul rege al natației mondiale după ce a intrat în istorie

Sincer, m-am bucurat că s-a terminat și că am terminat concursul ăsta în stil. Ce pot să spun e că mă bucur că lumea m-a urmărit, că s-a reușit să se difuzeze și la televizor. Sper că v-am făcut pe toți mândri. Urmează un pic de pauză, de reveneală ca să zic așa, și de timp să reflectăm asupra a ceea ce s-a întâmplat.

Nu a fost un concurs pentru care m-am pregătit extraordinar de tare. Asta mă face și mai bucuros referitor la ce se va întâmpla în viitorul apropiat. E un lucru bun că pot să mă surprind în continuare.

Înotul este un sport foarte sănătos. Susțin orice sport. Sportul este cel mai bun ambasador.

(n.r. Despre porecla de „Racheta din România) Cred că a venit de la unchiul meu treaba asta. Da, îmi place. Dacă reușește să inspire lumea, mă bucur. (n.r. Cum s-ar descrie) Un puști care înoată repede, un tip banal care poate să inspire oameni și să facă lucruri extraordinare. Sper că v-ați bucurat pentru mine cum m-am bucurat și eu”, a spus David Popovici pentru TVR.