Petrolul Ploiești – Liverpool 3-1. Singura victorie a unei echipe din România împotriva „Cormoranilor”

Octavian Vasilescu 03.09.2022, 18:41
Petrolul Ploiești – Liverpool 3-1. Singura victorie a unei echipe din România împotriva „Cormoranilor”

Petrolul Ploiești este singura echipă din fotbalul nostru care a reușit să învingă Liverpool într-un meci oficial. S-a întâmplat pe 12 octombrie 1966, în Cupa Campionilor Europeni, actuala UEFA Champions League.

Petrolul a învins Liverpool, scor 3-1, în meciul retur din Cupa Campionilor. Partida respectivă a rămas în istoria clubului și a fotbalului românesc.

Petrolul, singura echipă din România care a învins Liverpool

După titlul cucerit în 1966, Petrolul și-a câștigat dreptul de a evolua în Cupa Campionilor Europeni. Tragerea la sorți le-a scos în cale un adversar cu mare greutate, Liverpool. „Cormoranii” tocmai câștigaseră al 7-lea titlu din istorie și aveau un lot de clasă mondială.

Meciul tur s-a disputat pe 28 septembrie 1966, pe Anfield. Liverpool s-a impus fără mari probleme, scor 2-0, grație golurilor marcate de St.John (65′) și Callaghan (80′). 44.300 de spectatori au asistat la acel joc.

Meciul retur a fost programat două săptămâni mai târziu, pe 12 octombrie 1966, la Ploiești. Pe stadionul „Petrolul” au venit 18.000 de oameni, iar jucătorii nu i-au dezamăgit. Elevii pregătiți de Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu au câștigat cu 3-1 și au împins „dubla” cu Liverpool în meciul decisiv!

Redăm mai jos un fragment din cronica meciului:

„Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în pozitie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min. 59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ.

Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în min. 65 reface întreg handicapul: Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul”, se arată pe site-ul echipei Petrolul.

Echipele folosite în Petrolul – Liverpool 3-1

Petrolul Ploiești: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Octavian Dincuţă, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea, Virgil Dridea.

Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu

Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St. John, Geoffrey Strong, Peter Thompson.

Antrenor: William „Bill” Shankly

VIDEO Imagini din Petrolul – Liverpool 3-1

Liverpool a câștigat al treilea meci

Pentru a se stabili învigătoarea s-a disputat un al treilea joc, așa cum prevedea regulamentul de atunci, pe teren neutru. Partida a avut loc la Bruxelles, pe arena „Heysel”.

Liverpool s-a impus cu 2-0 în meciul decisiv, grație golurilor marcate de St.John (15′) și Thompson (45′).

În runda următoare, Liverpool a fost învinsă de Ajax Amsterdam, scor 7-3 la general. Celtic a câștigat finala Cupei Campionilor din 1967, după o finală cu Inter, scor 2-1.

Urmăriți Playsport.ro și pe