Exclusiv. Povestea lui Claudiu Petrila, dezvăluită în premieră! Ce rol au avut Grozavu sau Mureșan și ce declară fotbalistul

Autor: Gabriel Berceanu / 17.08.2021, 12:33
  • Într-un material exclusiv pentru Playsport, primul său antrenor, Eugen Ilișoi, povestește despre evoluția tânărului talent și aduce la lumină episoade necunoscute din traiectoria acestuia.

Azi, CFR Cluj ar putea să acopere “infernul” de la Belgrad tocmai cu explozivul Claudiu Petrila. După multă vreme, seriozitatea veteranilor se amestecă în Gruia și cu efervescența tinerilor de calitate. Petrila a marcat de 3 ori în startul de Liga 1 și e pe val. Dar ce se ascunde sub val?

Mulți “părinți” peste noapte…

A fost suficient să scrie turcii de la Fotomac despre un interes al lui Fatih Terim, care ar dori să îl transfere imediat pe Claudiu, pentru că va crește într-o mină de aur. Imediat au apărut “descoperitorii”, “formatorii” și “reformatorii” fotbalistului de 20 de ani. 

Șumudică i-a luat la rost cumva pe Dan Petrescu și ceilalți tehnicieni CFR din trecut, trâmbițând că “s-au pierdut niște ani” cu Petrila, “dar va crește enorm cu Șumudică”. Deși Claudiu impresionase sezonul trecut la Sepsi. Cu Leo Grozavu. Veți regăsi acest nume mai jos, într-un context neașteptat și important.

Iuliu Mureșan, fost președinte în Gruia și azi conducător la Dinamo a ieșit public la GSP Live: “Am trimis pe cineva de la club să-l urmărească, au făcut un referat foarte bun despre calitățile lui. Așa a ajuns la CFR Cluj”. Dar dacă nu e tocmai așa?

Antrenorul de la Cupa Satelor

Eugen Ilișoi, 40 de ani, este profesor și antrenor. L-am cunoscut la prima ediție “Cupa Satelor”, competiție FRF dedicată tinerelor talente din mediul rural. Pregătea echipa din Sânmartin, județul Bihor, și ieșea clar în evidență. Era singurul tehnician care nu zbiera la copii, nu încerca să îi facă să joace “din telecomandă”, după voința lui la fiecare fază. Asculta, privea, tăcea și felicita puștii chiar și când greșeau. Nu degeaba s-a calificat la turneul final. Așa am ajuns să îl cunosc. 

Mi-a spus atunci, în vara lui 2019, că mândria lui cea mai mare e Claudiu Petrila. Că e un talent excepțional, cu care a lucrat de când puștiul avea 12 ani și până când a plecat la CFR. Și că e tare mâhnit că nu prinde minute încă, dar că va exploda cu siguranță. Am ascultat. Am așteptat. Acum, ne întoarcem la mărturia celui care chiar l-a descoperit și format pe Claudiu Petrila!

Un copil cu bunica, din Sânnicolau Român

Auzim tot ce se spune și citim tot ce se scrie. Hai să vedem și care e poate singurul adevăr! Eugen Ilișoi, despre cum a venit Claudiu Petrila spre fotbalul organizat, întâi de toate:

“Eram profesor la grupa de jucători născuți 2000 la LPS Bihorul. Vara, în vacanță așadar, a venit la mine un puști împreună cu părinții și bunica. Erau din Sânnicolau Român, o comună la aproape 30 de kilometri de Oradea. Puștiul nu știu dacă împlinise 12 ani. Familia mi-a spus că el iubește fotbalul, că mai fusese cu doi ani în urmă prin Oradea să aibă un contact cu fotbalul organizat pe la o școală privată, dar că acum vrea să vadă dacă merită să facă pasul în fotbal cu adevărat. L-am văzut la două ședințe de antrenament și le-am spus: copilul rămâne, trebuie să rămână!”

Nu a fost ușor, pentru că vestea, pe de o parte, i-a bucurat pe părinții, pe de altă parte i-a pus în fața unui prim efort financiar serios. Pentru a continua la LPS Bihorul, la Oradea, nu putea face naveta din Sânnicolau Român:

“Au închiriat un apartament în Oradea și bunica s-a mutat cu Claudiu. O femeie extraordinară, fost cadru didactic, l-a sprijinit incredibil! Cred că l-a călăuzit tocmai în acest spirit al seriozității, al rigorii. L-a făcut să fie și cuminte și organizat la școală!”

 Tehnica și încrederea celui care dribla toți copiii

Care au fost calitățile care l-au evidențiat pe Claudiu în acele două antrenamente, suficient pentru LPS Bihorul? Atenție, nu FC Bihor! Ce l-a făcut pe puști să ajungă titular imediat la echipa LPS, ba chiar și în cele mai grele meciuri? Continuă Eugen Ilișoi:

“Tehnica și încrederea în sine m-au cucerit din prima. O tehnică individuală nativă cu totul specială. Și o stăpânire, o încredere în propriul drum, pornite dintr-o maturitate interioară pe care o simțeai! Când am văzut mai atent cum driblează în regim de viteză, l-am titularizat direct, în cele mai grele meciuri chiar. Păi dacă dribla cam tot ce aveam la acea grupă, toți copiii!, iar grupa era foarte bună, formată anterior de profesori cu experiență, care plecaseră și moștenisem grupa…”

Sub îndrumarea lui Eugen Ilișoi, puștiul a crescut. La 15 ani, a debutat cu gol în Liga 4, pentru FC Hidișel. Iar ceva mai târziu, când Leo Grozavu era antrenor la FC Botoșani, Claudiu de la LPS Bihorul a fost propus de impresarul echipei din Moldova.

Flerul lui Grozavu de la… Botoșani!

“Acesta e adevărul-adevărat: când Leo Grozavu, cel care l-a antrenat cu succes la Sepsi, era la Botoșani și l-a văzut pe Claudiu, a rămas impresionat. I-a anunțat pe toți, după ce s-a convins foarte repede: ”, rememorează înflăcărat Eugen.

Tot Eugen l-a pregătit intens perioada următoare, special pentru pasul spre Botoșani. Care nu s-a mai făcut! “Am făcut individualizare, tot ca la carte, am lucrat mult doar cu el, era șansa băiatului. Dar Grozavu a părăsit între timp FC Botoșani! Cornel Șfaițer mi-a spus că Petrila și Denis Rusu vin oricum, nu e o problemă. Au plecat, dar s-au întors amândoi iar Claudiu mi-a zis:

Denis Rusu, din grupa 2001 de la LPS Bihorul, avea să se remarce ulterior la UTA. Iar azi e tot în curtea CFR Cluj.

 CFR l-a vrut, antrenorii nu. L-au luat la a treia probă!

“Dom’ profesor, eu ce fac acum?” Asta a auzit Eugen Ilișoi de la Claudiu Petrila, revenit în Bihor. Nu a știut ce să răspundă concret, i-a reamintit doar că are încredere totală în viitorul său. Și a apărut o variantă nouă, probe de joc la CFR Cluj II, echipa secundă. 

“A mers Claudiu, a fost refuzat. A mers și a doua oară, iar a fost refuzat. Restul sunt povești! Abia a treia oară, la a treia probă, am înțeles că oamenii din club de la CFR au insistat să îl transfere chiar dacă antrenorii nu erau convinși! ”, continuă Eugen.

Antrenorul bihorean nu are nimic de pierdut sau de câștigat. L-a pregătit aproape 5 ani pe Claudiu Petrila, în perioada determinantă a formării lui ca jucător. Nu cere nimic. Doar se mândrește extraordinar de mult. E “mândria mea cea mare” și se bucură ca un copil că poate vorbi constant cu Claudiu pe whatssup iar cu tatăl lui, uneori, la telefon.

Apropo de telefon, Eugen îmi povestea în 2019 că și-a cumpărat cândva unul nou doar ca să-i poată dărui un prim telefon lui Claudiu, atât de mult îl iubește. Acum, nu vrea să insist pe subiectul acesta. Totuși o fac, doar pentru că merită scoasă din calcul orice idee de interes din partea antrenorului.

“Grozavu l-a ajutat enorm la Sepsi, e adevărul. Acum, are multe de învățat de la ce jucători are aproape la CFR Cluj. Iar Șumudică poate conta mult în evoluția lui, poate conta, dar să vedem cât și cum. E clar o chestiune de viitor impactul lui, nu una de trecut sau de ieri-azi, nu are cum. Îl văd pe Claudiu în top 5 campioante din Europa dacă va ști cum să crească de acum înainte”, conchide Ilișoi.

 Claudiu Petrila, o reacție exemplară

Claudiu nu are nevoie de toată această vâlvă sterilă în jurul său ca să guste succesul. E prea serios și talentat, are prea multă experiență de urmat în vestiarul CFR-ului și suficientă dăruire și atenție din partea profesioniștilor clubului din Gruia (profesioniști, credeți-mă pe cuvânt!) ca să îi mai trebuiască altceva pentru moment. 

Iar asta se susține inclusiv prin felul în care Claudiu vorbește despre primul său antrenor, “domnul antrenor”. Iată cuvintele fotbalistului, în exclusivitate pentru Playsport:

“Domnul antrenor Ilișoi este un om căruia îi datorez mult, un om care m-a învățat tainele fotbalului de la vârsta de 12 ani. Am apreciat mereu la dânsul că avea suflet mare, ne ajuta cu orice aveam nevoie, doar ca noi să fim serioși și să ajungem fotbaliști. Chiar dacă era un antrenor dur, era o persoană care știa ce vrea de la noi, un om care știa să ne motiveze foarte bine de fiecare dată, o persoană extrem de corectă!”