Povești excepționale cu „Bebe” Năsturescu, emblema Rapidului care a murit la 81 de ani

Bădulescu Silvian / 14.12.2021, 19:13
Povești excepționale cu „Bebe” Năsturescu, emblema Rapidului care a murit la 81 de ani

Constantin „Bebe” Năsturescu a decedat vineri, la vârsta de 81 de ani. Fost fotbalist la Rapid București, este una dintre legendele clubului, disputând peste 300 de meciuri în tricoul giuleștenilor.

„Am fost crescut de bunicii dinspre partea mamei”

Acesta a oferit un amplu interviu jurnalistului Nicolae Șerbănescu pentru volumul „Se apropie ora meciului”. Cartea a apărut în 2014, la Biblioteca Giurgiuveană. Năsturescu a vorbit, la momentul respectiv, de diferitele dificultăți pe care le-a întâmpinat de-a lungul vieții.

Rămas orfan încă de la trei ani, acesta a povestit cum a fost crescut de bunici.

Nu împlinisem trei ani, când am rămas singur pe lume. Am fost crescut de bunicii din partea mamei. Bunicul era maistru la Șantierul Naval, așa că ne descurcam bine”.

Mai apoi, el a menționat și cum s-a îndrăgostit de fotbal.

Ca mai toți copiii, m-am simțit atras de fotbal. Norocul meu a fost că i-am avut antrenori, la Dunărea Giurgiu, pe Ionică Bogdan și pe Valentin Stănescu”.

Influența celor doi s-a văzut și în afara terenului.

Acești doi oameni s-au ținut de capul nostru să învățăm carte și să intrăm la liceu. Eu am făcut mai întâi școala profesională, după care am intrat la liceu, pe care l-am terminat la Bolintineanu, în București. După liceu, am făcut o școală de maiștri, apoi am intrat la IEFS și am terminat și scoala de antrenori de fotbal”.

Valentin Stănescu, o mare influență asupra acestuia

Valentin Stănescu a avut o mare influență asupra sa în ceea ce privește cariera acestuia la Rapid.

Am ajuns la Rapid în 1962, la 20 de ani. După un an, a venit antrenor Valentin Stănescu, care l-a adus de la Giurgiu, ca secund, pe Victor Stănculescu. Amândoi, buni pedagogi, ne urmăreau precum cloșca puii, fiindcă Bucureștiul era oraș mare, baruri de noapte și tot felul de tentații. Datorită lor mi-am terminat studiile, ca de altfel și alți colegi”.

Acesta a vorbit și despre practica din deplasările în străinătate.

Pe urmă au început deplasările în țările străine, vai de capul nostru. Aveam 2 dolari și 20 de cenți diurnă, ce să faci cu ei? Ne mai descurcam cu diverse relații, cumpăram la negru și strângeam două-trei sute de dolari sau mărci, depinde unde plecam”.

După spusele lui, principala „problemă” o reprezentatu dinamoviștii.

Pericolul venea de la dinamoviști, că intrau șefii lor în acțiune și ne băgau în sperieți. Mi-aduc aminte că, odată, cu vreo cinci zile înaintea jocului cu Dinamo, ne-au chemat la Comandament, lângă clubul Dinamo. Ne-au luat la întrebări, că de unde avem valută. Ne-au lăsat în pace, până la urmă, dar prin șicanele astea urmăreau să ne intimideze, să nu putem juca bine împotriva lor”.

Constantin „Bebe” Rădulescu este unul dintre oamenii care și-a lăsat amprenta cel mai adânc în istoria Rapidului. A jucat nu mai puțin de 288 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc, precum și alte 20 în cupele europene, pentru Rapid București. Fost mijlocaș de bandă, acesta este unul dintre puținii fotbaliști care au jucat mai mult de 300 de partide pentru echipa în vișiniu.