Presa din străinătate prezintă sentința în cazul de rasism al lui Sebastian Colțescu. Ce scriu ziarele occidentale

Giosanu Catinca / 11.02.2021, 19:35
Presa din străinătate prezintă sentința în cazul de rasism al lui Sebastian Colțescu. Ce scriu ziarele occidentale

UEFA a luat decizia finală în cazul arbitrului Sebastian Colţescu. S-a decis că nu a fost rasism, iar investigaţia s-a terminat, fără a se lua măsuri disciplinare. Aceste lucruri nu au trecut neobservate. După cum era de așteptat, presa din străinătate a preluat cazul și se întreabă de ce oare Sebastian Colțescu nu a fost penalizat pentru scandalul de la Paris.

Presa din străinătate prezintă sentința în cazul de rasism al lui Sebastian Colțescu

UEFA, prin Comisia de Etică şi Disciplină, a investigat cazul arbitrului Sebastian Colțescu, de la meciul din Champions League dintre PSG şi Istanbul Basaksehir. În urma celor ananlizate, s-a constatat faptul că niciuna dintre expresiile folosite nu sunt cu tentă rasistă. În consecinţă, nu vor fi luate măsuri disciplinare.

Arbitrul de rezervă care a asistat la acel meci, Sebastian Colţescu, şi unul dintre asistenţi, Octavian Şovre, au folosit atunci expresiile „ăla negru” şi „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Haţegan pe antrenorul secund al formaţiei turce, camerunezul Webo. La scurt timp, jucătorii ambelor echipe au reacţionat, considerând că termenii folosiţi de arbitri români au fost unii rasişti. În cele din urmă, meciul disputat pe „Parc de Princes” s-a oprit şi s-a disputat a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri.

Decizia UEFA: ”Expresiile nu au conotații peiorative sau negative”

Potrivit raportului UEFA, ”expresiile româneşti ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’ nu au conotaţii peiorative sau negative”.

Deşi expresiile ‘ăla negru’ și ‘negru ăla’ ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul negru din română şi termenul peiorativ englezesc negro, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.”, se arată în documentul emis de anchetatori.

La scurt timp după publicarea deciziei UEFA, turcii de la Fanatik au împărtășit vestea în mediul online.

UEFA, după ancheta sa asupra acuzațiilor de rasism din meciul PSG – Bașakșehir, a decis că nu a existat rasism în meci. Nu s-a aplicat nicio penalizare pentru al patrulea arbitru Sebastian Colțescu”, au scris turcii, pe Twitter.

Momentul conflictului dintre oficialii lui Istanbul Basaksehir şi Sebastian Colţescu
Momentul conflictului dintre oficialii lui Istanbul Basaksehir şi Sebastian Colţescu / Sursa Foto: Profimedia

”Utilizarea acelui cuvânt a fost făcută cu intenția de a ajuta”

Și spaniolii de la sport.es au scris despre decizia luată în urma scandalului de la Paris.

În ciuda deciziei UEFA, Sebastian Colțescu riscă să fie suspendat, potrivit cotidianului catalan Sport. Spaniolii notează că raportul arată că arbitrul român a avut totuși un ”comportament neadecvat, care ar fi putu fi evitat”.

UEFA a concluzionat că atitudinea asistentului român nu a fost considerată ”rasistă”. Utilizarea acelui cuvânt a fost făcută cu intenția de a ajuta principalul arbitru să identifice un jucător din echipa turcă în cadrul conversației prin cască dintre arbitrul de centru și al patrulea arbitru. Forul înțelege că este o conduită necorespunzătoare pe care arbitrul român ar fi putut să o evite.”, notează jurnaliștii spanioli.

Prin urmare, Colțescu ar putea fi judecat pentru încălcarea articolelor 11 și 15 din Codul de Disciplină al UEFA.