EXCLUSIV. Colțescu le-a pregătit marea lovitură celor de la UEFA! Se dă verdictul în cazul arbitrului român acuzat de rasism

Bădescu Nicu 26.01.2021, 11:34
EXCLUSIV. Colțescu le-a pregătit marea lovitură celor de la UEFA! Se dă verdictul în cazul arbitrului român acuzat de rasism

UEFA va lua în aceste zile o decizie finală în privința scandalului de rasism ultra mediatizat. Forul european va anunța ce a decis în privința brigăzii de arbitri din România care au oficiat la partida PSG – Bașakșehir din Liga Campionilor, în urmă cu o lună și jumătate. Sebastian Colțescu a fost audiat săptămâna trecută de oficialii forului continental. De altfel, la fel ca și ceilalți arbitri implicați. Iar acum așteaptă verdictul oficial al comisiei de specialitate. PlaySport te anunță, în exclusivitate, că Sebastian Colțescu le-a pregătit marea lovitură celor de la UEFA!

Colțescu le-a pregătit marea lovitură celor de la UEFA!

coltescu-scandal-rasism-neymar
Scandalul de rasism de la Paris a fost super-mediatizat, în întreaga lume

La începutul lui decembrie, Ovidiu Hațegan și brigada sa au ajuns în mijlocul unui scandal cu rezonanță planetară. Pe scurt, într-o conversație avută cu “centralul” prin intermediul sistemului de comunicare audio, asistentul Octavian Șovre și arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu l-au identificat pe secundul celor de la Bașakșehir, camerunezul Pierre Webo, folosind cuvântul “negru”. În acel moment, mai mulți membri ai staff-ului turc s-au inflamat peste măsură, iar în conflict s-au implicat și Neymar și Mbappe.

În cele din urmă, echipele au refuzat și mai joace și au intrat la vestiare, iar partida a fost reluată a doua zi, cu altă brigadă la centrul terenului. După mai bine de o lună de tăcere din partea UEFA, zilele acestea vom avea în sfârșit un punct de vedere oficial.

Colțescu, apărare beton la UEFA!

Unul dintre primii susținători ai lui Sebastian Colțescu a fost avocatul Josep Vandellos, cel care s-a și oferit să-l reprezinte pe român în fața celor de la UEFA. În acest timp el el a reprezentat cluburi, jucători sau antrenori în repetate rânduri în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Merită precizat că, în acest moment, niciunul din cei implicați nu este implicat într-o procedură disciplinară. Practic, UEFA încearcă momentan să audieze toate părțile pentru a vedea exact pe ce fapte își bazează susținerea unui verdict.

coltesc-demba ba
Unul dintre cei mai vehemenți fotbaliști împotriva românului a fost atacantul Demba Ba

În dialogul cu Sebastian Colțescu, reprezentanții forului european l-au chestionat pe arbitru în privința celor întâmplate, iar PlaySport.ro a aflat de la surse din conducerea fotbalului românesc desfășurarea evenimentelor. “Centralul” de 43 de ani din Craiova le-a explicat interlocutorilor săi că în niciun moment nu a intenționat să facă o trimitere rasistă la adresa lui Webo și că “negru” era un cuvânt menit doar să îl identifice într-o conversație privată pe care o purta cu Ovidiu Hațegan. În plus, arbitrul a argumentat prin faptul că acesta este singurul cuvânt acceptabil din limba română care ar putea fi folosit într-o astfel de situație.

josep-vandellos
Josep Vandellos are o mare experineță în domeniul juridico-sportiv

Contactat de  PlaySport.ro, avocatul lui Colțescu, Josep Vandellos a declinat propunerea la dialog:

Am convenit cu clientul meu ca pe tot parcursul acestui caz să nu oferim nicio declarație, a spus apărătorul arbitrului român.

UEFA a angajat translatori români pentru proba audio

În toată tevatura creată după izbucnirea scandalului, un amănunt important a scăpat din atenția multora, iar ceilalți au insistat prea puțin pe el. Primul care folosește cuvântul “negru” în comunicarea cu Ovidiu Hațegan este Octavian Șovre, cel care este auzit de cel puțin două ori repetând termenul cu pricina.

Chiar dacă a scăpat de oprobriul public, arbitrul din Oradea a intrat rapid în atenția celor de la UEFA, care l-au intervievat la sfârșitul săptămânii trecute. Reprezentanții forului continental erau, oricum, la curent cu dinamica episodului, însă au vrut să audă și din partea celui vizat cum vede lucrurile.

Poate principala dovadă care îi poate exonera sau îngropa pe arbitrii români este proba audio. Toate conversațiile pe care aceștia le poartă în timpul unui meci prin intermediul sistemului de comunicare sunt stocate pentru o vreme după meci. Pentru a se dumiri în prezența conversației pe care Hațegan, Șovre și Colțescu au purtat-o, cei de la UEFA au angajat un translator vorbitor de limba română care are misiunea de a traduce tot ceea ce arbitrii au discutat înainte de scena incriminată.

demba-ba-sebastian-coltescu
Demba Ba nu l-a menajat deloc pe român

Bașakșehir e în pericol, dar UEFA se teme

Pe lângă cazul arbitrilor români și decizia de a-i trimite sau nu în fața comisiei de disciplină pe aceștia, UEFA mai are un alt caz spinos de judecat. Disjunsă din cazul principal este și o speță care poate ne interesează mai puțin, români fiind, dar care poate avea o greutate imensă în economia cazului.

După cum se știe, meciul PSG – Bașakșehir a fost întrerupt marți seară, iar apoi a fost reluat abia miercuri spre seară. Inițial, ambele echipe au hotărât să iasă de pe gazon în semn de protest, dar francezii s-au răzgândit repede. După ce s-au interesat și au aflat care este conotația cuvântului “negru” din limba română, Neymar și Mbappe s-au răzgândit în privința gestului de solidaritate pe care îl făcuseră inițial. În plus, faptul că asupra echipei plana posibilitatea de a pierde cu 0-3 la “masa verde” acest joc i-a convins și pe cei care mai aveau îndoieli.

Aleksander-Ceferin-UEFA-
Președintele UEFA, Aleksander Čeferin

Pierd turcii la ”masa verde”?

În acel moment, reprezentanții UEFA hotărâseră ca Sebastian Colțescu să urce în camera VAR, iar locul său să fie luat de unul din colegii pe care îi înlocuia, iar cei de la PSG erau pregătiți să revină pe teren. Totuși, turcii au refuzat vehement să joace, mai ales că în vestiar se primiseră inclusiv indicații dinspre președintele Recep Erdogan, care a profitat de moment pentru a-și îmbunătăți capitalul de imagine.

Acum, turcii sunt în pericol să fie trimiși în fața Comisiei de Disciplină a UEFA cu propunerea de a pierdut meciul la “masa verde”. UEFA se teme însă de un asemenea verdict în special din cauza consecințelor diplomatice pe care le poate avea, deoarece sportiv acest lucru nu ar afecta-o pe Bașakșehir în niciun fel. Rămâne totuși de văzut cum va judeca forul continental, care urmează să ia o decizie în ambele spețe până la finalul săptămânii.

Urmăriți Playsport.ro și pe