Priorități

Cătălin Mureșanu / 17.02.2021, 16:34
Priorități

„Mi-au spus că sunt alte priorități”. Printr-o declarație-manifest oferită PlaySport.ro la începutul lunii februarie, Gigi Mulțescu își scăpa mâhnirea printre molari.

„Nu am avut, până acum, niciun gând să-mi depun memoriu, nu acționez împotriva clubului meu de suflet, dar cer puțin respect. Totuși, am antrenat echipa în acea perioadă grea, de pandemie, mi-am riscat viața. Ultima oară, am discutat cu domnul Constantin Eftimescu (n.r. președintele Consiliului de Adminstrație SC Dinamo 1948 SA). Mi-a spus să mai aștept pentru că sunt alte priorități. Sunt jucători care trebuie să-și primească banii”. A spus Eftimescu, au hotărât alții.

Pentru Gheorghe Mulțescu, Dinamo a constituit, mereu, o prioritate. A făcut parte din generația „câinilor roșii” care, în sezonul 1983-1984, a eliminat Hamburg (deținătoarea Cupei Campionilor Europeni) în echipa care a reușit cea mai mare performanță internațională, semifinala cu Liverpool. Ca antrenor, a trecut prin crize, proiecte, numiri și renunțări. Mereu cu „girofarul” în geanta sa atârnată pe umăr, tehnicianul poreclit SMURD nu a ezitat și, da, și-a riscat chiar și viața. La aproape 70 de ani a acceptat să coboare în iarbă, a nimerit în plină criză, sportivă și medicală. Dinamo flirta cu retrogradarea, apoi s-a trezit în plin focar de COVID-19. Acasă, la Hațeg, soția avea sănătatea șubrezită. Nu a contat, Dinamo nu se refuză.

gigi multescu
Gigi Multescu

La început a fost Niculescu…

Și Dinamo a scăpat. Cu ajutorul lui Dumnezeu de virus, cu ajutorul lui Mulțescu de retrogradare. Stropit cu mulțumiri, tehnicianul a fost tras pe linie moartă, iar la prima briză de alizeu clocit venită dinspre Baleare i s-a acordat funcția de membru în departamentul de scouting.

„Câinii” erau ademeniți cu chorizo. Cosmin Contra a fost adus să taie salamul, să-i învețe cum se mănâncă, cum trebuie savurat. Repede, însă, salamul iberic s-a stricat. A început să pută, apoi Contra a renunțat să-l mai ducă la Guriță. Și Pronia îți mai dă câte un șut în fund. Vă mai amintiți de Claudiu Niculescu? Cum a fost înlăturat, după 13 antrenamente, în locul său fiind adus Mircea Rednic? Schimbat și umilit. Știm! Alți conducători, alte priorități. Același Dinamo!

Și la Dinamo a venit, din nou, criza. Undeva, într-o geantă atârnată pe un umăr, a rămas o datorie. Materială și, mai ales, morală.

A renunțat la aproape jumătate din suma datorată

Au trecut lunile, la fel și prioritățile. Înainte de Mulțescu, trebuia plătit Sorescu. La cinci zile după declarația oferită de gloria dinamovistă pentru PlaySport.ro, Gigi Mulțescu s-a transformat într-o… prioritate. O prioritate în negocierea unei datorii. 14.000 de euro. Însă SMURD, cu înțelepciune tâmplelor albe, a folosit, din nou, „girofarul”.

„Membru al departamentului de scouting din cadrul clubului, Gheorghe Mulțescu a avut rezultate remarcabile la Dinamo București într-o perioadă în care alți antrenori au refuzat să preia echipa și au fugit cât mai departe de stadionul din Ștefan cel Mare pentru a nu-și păta palmaresul”, a notat pagina oficială a clubului, imediat după ce Mulțescu a mai oferit o lecție de fidelitate la adresa clubului din sufletul său.

În cadru, lângă Mulțescu, membru al departamentului de scouting, pozează Mario Nicolae. Tehnicianul s-a mulțumit cu 8000 de euro și a acceptat înjumătățirea salariului, continuă la Dinamo în schimbul unui mărunțiș. E criză. Și „sunt alte priorități”. Au venit Nepomuceno, Morsay, iar Sorescu, cu greu, a mai nimerit o centrare.

VIDEOCLIPUL ZILEI