Probleme mari pentru UEFA. Opt țări au anunțat că se retrag din competiție după anunțul că Rusia revine în fotbalul din Europa

Bogdan Solomon 28.09.2023, 15:24
Probleme mari pentru UEFA. Opt țări au anunțat că se retrag din competiție după anunțul că Rusia revine în fotbalul din Europa

Revenirea Rusiei în fotbalul din Europa a declanșat un boicot la nivel internațional. Opt țări și-au anunțat retragerea din competițiile europene în cazul în care UEFA nu va reveni asupra deciziei.

UEFA are probleme după decizia ca Rusia să revină în fotbalul european. Opt țări amenință cu retragerea

La scurt timp după anunțul forului de la Nyon privind reprimirea Rusiei în competițiile europene destinate juniorilor de la U17 în jos, Federația Ucraineană a transmis că nu va mai participa în aceste condiții. Exemplul a fost urmat de alte șapte state de pe „bătrânul continent”.

Este vorba despre Suedia, Finlanda, Norvegia, Insulele Feroe, Danemarca, Islanda și Polonia. Toate și-au anunțat retragerea dacă interdicția valabilă rușilor nu va rămâne în vigoare.

„Am fost surprins de anunţul făcut ieri (marţi, 26 septembrie n.r.) de către Comitetul Executiv al UEFA. Dacă echipele naţionale ruseşti vor fi autorizate să joace, echipele noastre naţionale nu vor juca împotriva lor. Aceasta este singura soluţie bună”, a transmis președintele Federației de Fotbal a Poloniei.

Motivul pentru care UEFA reprimește Rusia în fotbalul european

De cealaltă parte, Aleksander Ceferin a pus decizia de a reprimi cluburile și selecționatele Rusiei în competițiile aflate sub umbrela UEFA pe seama dorinței de a nu-i pedepsi pe cei mici pentru faptele de care sunt responsabili adulții. De aceea, interdicția la nivel de seniori rămâne valabilă până la încetarea războiului din Ucraina. A trecut deja mai bine de un an de la primele bombardamente ale trupelor lui Vladimir Putin.

„Copiii nu trebuie pedepsiţi pentru fapte pentru care responsabilitatea revine exclusiv adulţilor. Este deosebit de regretabil că, din cauza persistenţei conflictului, o generaţie de jucători minori este lipsită de dreptul lor de a concura în competiţiile internaţionale de fotbal.

Suspendarea pe care UEFA a dictat-o echipelor din Rusia reflectă încercarea de a ține piept violenței și agresiunii. UEFA este determinată să își mențină această poziție până la finalul războiului, atunci când pacea va fi restaurată. Totuși, să îi interzicem pe copii din competițiile noastre, înseamnă nu doar că nu reușim să le recunoaștem drepul fundamental la dezvoltare, dar îi discriminăm direct.

Dacă le vom da oportunitatea să joace împotriva fotbaliștilor de aceeași vârstă din întreaga Europa, investim în ceea ce noi sperăm că va fi o generație mai strălucitoare și mai capabilă”, a declarat președintele UEFA, adăugând că rușii vor evolua în afara teritoriului țării, fără să afișeze steagul sau ținutele oficiale și fără intonarea imnului național.

Urmăriți Playsport.ro și pe