Rămânem la albanezii și luxemburghezii “noștri”?

Gabriel Berceanu / 17.06.2022, 20:54
Rămânem la albanezii și luxemburghezii “noștri”?

A trecut seria de 4 amărăciuni ale naționalei, cine s-a îmbrăcat în așteptări mari se simte azi mai gol. Cine era pregătit de suferință trece azi spre resemnare, probabil. O concluzie dureros de simplă: suntem sub Muntenegru și Bosnia-Herțegovina. Poate și sub Finlanda, vedem returul.

Între timp, avem adversarii echipelor românești din cupele europene. Am fost tentat să scriu că ne întoarcem la albanezii și luxemburghezii obișnuiți dar, de fapt, după muntenegreni și bosniaci la prima reprezentativă, nu ne întoarcem nicăieri. Rămânem.

S-au tot discutat cauzele neputinței tricolore, se vântură vinovații, cu argumente sau fără. Dincolo de agendele personale și de emoție, există răceala unui motiv din inima fotbalului. Nu mai contăm în cupele europene, nu avem cum să contăm prea mult nici la nivel de națională. E un lanț firesc.

Singura soluție pentru o Românie de succes era să avem un lot consistent de jucători în campionate mari europene, care să joace constant și bine. Nu avem. Așadar, rămânem doar la raportul cupe europene – națională. Sub cupe europene, firește, pe etajul inferior al piramidei, nivelul Ligii 1.

Suntem ceea ce am putut

Sezonul trecut, în drum spre Liga Campionilor, CFR Cluj a fost puțin peste bosniaci. Calificare în reprizele de prelungiri cu Borac Banja Luka. Ce să fi așteptat în 2022 la Zenica, cu tricolorii? Ardelenii au trecut apoi de Gibraltar (Lincoln Red Imps) și s-au împotmolit la Elveția (Young Boys Berna).

CFR a coborât un nivel, a urmat “ciocanul” Stelei Roșii din Belgrad, 6-1 scor total în play-off de Europa League. CFR a mai coborât un nivel, a poposit în Conference League. Cam așa cum probabil va curge și România din urnă în urnă, pentru tragerea preliminariilor de EURO 2024.

Finalmente, CFR ultima în grupa de Conference, sub Olanda, Danemarca și Cehia (Alkmaar, Randers, Jablonec). De așteptat, dacă scriem doar țările, fotbalul per total, nu?

Craiova a făcut “povestea” cu Laci, FCSB a jucat în altă “poveste”, cu Șahtior Karagandi. Ne-au dat albanezii și kazahii cu fotbalul în cap. Sepsi, out după Slovacia (Trnava).

De ce, atunci, când ai 13 din 30 de jucători de la CFR Cluj, FCSB, Craiova și Sepsi, echipe învinse în Europa de Albania, Kazahstan, Serbia sau Slovacia ai crede că poți mai mult cu Muntenegru și Bosnia-Herțegovina?

Vom fi ceea ce o să vedem

CFR începe acum un nou drum cu 75% iluzii și 25% șanse (ca să fim optimiști!) în rundele de calificări ale Ligii Campionilor. Cât de ușor va fi cu campioana Armeniei? Dacă respectăm logica, să ne uităm ce-am reușit cu Armenia la națională în ultima vreme. Nu e o logică absolută, dar sunt factori de ghidaj importanți.

Dacă naționala a încheiat totuși peste armeni în campanie pentru CM 2022, după 2-3 la Erevan și 1-0 acasă, să acceptăm că și CFR ar trebui să treacă de Pyunik. Va întâlni apoi fie Albania (FK Tirana), fie Luxemburg (Dudelange, ce amintire în Gruia….). Poate cineva să meargă cu toată inima pe o calificare românească? Nu e vorba de dorit, atenție! La rece, obiectiv. Putem?

Sezonul acesta, cu aceleași 4 nume mergem în cupele europene. CFR-ul, Craiova, FCSB și Sepsi. Tinzi să crezi că două prăbușiri albaneze la rând nu se pot pentru olteni. Dar ești sigur de asta? Dacă Sepsi nu putea anul trecut să treacă de Slovacia și Trnava, ar putea de Slovenia și Olimpija Ljubljana? Dar pentru FCSB, credeți că e o diferență uriașă între Karagandi și Saburtalo?

Dacă vrem să vedem cam cum va arăta România în septembrie, pentru ultimele două meciuri din Liga Națiunilor, dar și în primăvară, la anul, când încep preliminariile de EURO 2024, să stăm cu ochii pe cupele europene care vor începe curând.