Rareș Ilie, concluzii dure după cele trei eșecuri ale României U19 de la European: „Ce să înveți? Normal că e vorba de mentalitate”

Olteanu Ștefan / 26.06.2022, 10:13
Rareș Ilie, concluzii dure după cele trei eșecuri ale României U19 de la European: „Ce să înveți? Normal că e vorba de mentalitate”

Prestația României U19 de la Campionatul European din Slovacia a fost una sub așteptări, „tricolorii” mici încasând trei eșecuri din tot atâtea partide, iar Rareș Ilie, unul dintre fotbaliștii de la care țara noastră avea cele mai mari așteptări, a tras o serie de concluzii dure.

Motivul din spatele celor trei eșecuri ale României U19 de la European. Ce concluzii a tras Rareș Ilie

Calificată la Campionatul European din Slovacia, naționala U19 a României a dezamăgit și a încasat trei înfrângeri, scor 1-2 cu Italia, 1-2 cu Franța și 0-1 cu țara gazdă, iar după această serie negativă, Rareș Ilie a tras o serie de concluzii.

De departe, cea mai dezamăgitoare partidă a fost ultima, cea împotriva Slovaciei. „Tricolorii” aveau nevoie de un rezultat de egalitate pentru a spera la Campionatul Mondial U20 din Indonezia.

Primele două echipe din grupă aveau asigurat locul la respectivul turneu final, în timp ce formația care termina pe 3 era nevoită să mai dispue un meci de baraj. Nu a fost și cazul României, deoarece a pierdut duelul cu Slovacia și a terminat pe ultima poziție în grupă.

Rareș Ilie a fost unul dintre jucătorii de la care selecționerul Adrian Văsâi a avut cele mai mari așteptări. Indisponibil pentru prima partidă, cu Italia, din cauza unei suspendări, Rareș Ilie a revenit la duelul cu Franța, însă nu a putut fi decisiv pentru „tricolori”. De altfel, talentatul jucător al celor de la Rapid și-a asumat și o parte din vină pentru felul în care s-a prezentat România U19 la European:

Sunt foarte dezamăgit pentru că știu că lumea avea așteptări, mai ales de la mine. Oamenii apropiați aveau așteptări… Am dezamăgit din nou, dar acum sunt cu gândul la Rapid, să mă refac cât mai repede.

Cred că a fost o nemulțumire cu acel egal și când se întâmplă asta, fotbalul te pedepsește și nu meritam să trecem mai departe. Eu am pus presiune pe mine pentru că voiam să trag cumva echipa după mine.

Ce poți să inveți? Nici n-am avut timp să fim supărați. Concluzia e că nu am tratat cum trebuie meciurile și șanse ca acest European nu vin de fiecare dată. Normal că e vorba de mentalitate, dacă se întâmplă de atâția ani la rând”, a declarat Rareș Ilie.

E nevoie de o schimbare la nivel de atitudine, spune Rareș Ilie

În continuare, puștiul de 19 ani, care a fost prezent la festivitatea de 99 de ani a lui Rapid, a tras un semnal de alarmă și a spus că este nevoie de o schimbare la nivel de atitudine, atât în cazul său, cât și în cel al colegilor care au fost la lot pentru Europeanul din Slovacia.

Eu încerc să schimb la mine și odată cu mine să se schimbe cât mai multă lume. Și să revenim unde e locul. Nu sunt supărat pe colegii mei, ce drept aș avea eu? Și eu și ei suntem vinovați, toată lumea e vinovată”, a mai transmis Rareș Ilie.

Selecționerul Adrian Văsâi nu a fost ocolit de critici

După rezultatele obținute de România U19, Gică Popescu, fost mare internațional și component al Generației de Aur, a găsit un alt vinovat. Oficialul Farului Constanța crede că selecționerul Adrian Văsâi putea contribui mai mult:

E complicat să faci rezultate atât timp cât mentalitatea pe care o ai e fricoasă, super defensivă. E greu să faci rezultate când abordezi atât de defensiv meciurille. E păcat să ai o generație cu atâta calitate, cum e cea de 2003, să ai o astfel de abordare atât de defensivă.

Dacă nu-i învățăm pe copii să aibă personalitate, e greu să le ceri celor de la naționala mare să joace așa. Dacă nu-i înveți la vârsta junioratului, când să-i înveți? Abordarea a fost greșită. A fost prea multă calitate în acest lot de 2003, de ce nu-i lași să joace mai ofensiv?

Conducerea tehnică trebuie să stabilească partitura, ei trebuie să le spună jucătorilor să joace, să aibă personalitate. Nu așa se fac rezultate! Mi s-a părut foarte ciudat. De ce să refuzi jocul? A fost o atitudine excesiv de fricoasă de la începutul competiției. Dacă nu ai o echipă cu atâta calitate, înțelegeam să joci defensiv”, a spus Gică Popescu, la Pro Arena.

Rareș Ilie l-a luat la rost pe Văsâi pentru că a fost schimbat în meciul cu Slovacia.

Rezultatele României U19 de la CE

Runda 1

  • Italia – România 2-1
  • Slovacia – Franța 0-5

Runda 2

  • Slovacia – Italia, 0-1
  • România – Franța, 1-2

Runda 3

  • Franța – Italia, 4-1
  • Slovacia – România 0-1

Clasamentul din Grupa A

  1. Franța – 9P
  2. Italia – 6P
  3. Slovacia – 3P
  4. România – 0P