Războiul din Ucraina, prin ochii unui bărbat trecut prin multe. Il Luce, de la ”Nu sunt laș” la ”vă vom evacua cum va fi posibil” – Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 24.02.2022, 17:30
Războiul din Ucraina, prin ochii unui bărbat trecut prin multe. Il Luce, de la ”Nu sunt laș” la ”vă vom evacua cum va fi posibil” – Opinie de Sorin Chiriac

Vestea declanșării războiului în Ucraina ne-a lovit în moalele capului în această dimineață. Am uitat de pandemie, de fotbal și ne gândim cu îngrijorare la românii pe care i-a prins războiul acolo. Unul dintre ei este Mircea Lucescu, cel mai important antrenor român al momentului. Nu voi comenta nimic legat de atacul armat, pentru că ar fi o nerozie din partea mea. Sunt atâția care se pricep la asta și, în majoritatea covârșitoare, cu toții ne spuneau acum câteva zile să stăm liniștiți, că nu va fi niciun război.

Azi trebuie să plece spre Kiev doamna Lucescu

Dar nu e de comandat, câtă vreme nici măcar Il Luce, care trăiește acolo și are contact cu oameni importanți în Ucraina nu credea că va ajunge în această situație. Gravitatea evenimentelor din țara vecină ne este dată chiar de rapiditatea cu care și-a schimbat discursul acest bărbat de 76 de ani, trecut prin atâtea la viața lui…

Să o luăm cronologic, ca să înțelegem cu ce viteză a lovit acest război țara vecină. Luni seară, atunci când s-a întors cu Dinamo la Kiev, din cantonamentul din Antalya, Il Luce nu vedea deloc pericolul. Dovada este faptul că îi cumpărase bilet de avion București – Kiev soției sale, Neli pentru astăzi.

Doar că, azi dimineață, după declarațiile lui Putin, totul avea să se schimbe. Evident că zborul București – Kiev nu mai avea nicio logică. Dar nici Kiev – București nu părea o opțiune, acum vreo 8 ore.

Mircea Lucescu transmitea un mesaj de forță, prin care voia să îi îmbărbăteze pe ucrainienii care i-au dat atât de mult: ”Cum să vin în România? Păi să plec așa… Eu nu sunt laș! Nu am plecat nici când a început nebunia în Donețk, în 2014. Nu pot să fac așa ceva. Aș da un exemplu negativ pentru toată lumea, de frică, de panică, de neseriozitate. Cum să fac așa ceva? Să serăm că n-o să fie nimic și se vor potoli oamenii ăștia mari și fără minte. Să sperăm că o să le vină mintea la cap”, spunea Lucescu senior, pentru Fanatik.

Se instalează panica, apare îndoiala

Încep să apară imagini cu rachete, bombe care explodează, iar sirenele nu prididesc să urle la Kiev. Apar informații că au fost bombardate mai multe aeroporturi, iar panica se instalează în toată țara. Capitala Ucrainei se blochează de mașini pline de oameni disperați care fug din calea deflagrației. Cu mașina, cu trenul, fiecare cum poate.

Nu trecuse mai mult de o oră de la declarația ”nu sunt laș”, iar Mircea Lucescu îi spune colegului de la PlaySport.ro, Justin Gafiuc: ”Nu știu dacă ne întoarcem în țară. Ne gândim ce trebuie să facem. Sunt aici atâția oameni în aceeași situație. Nu sunt eu cel mai important. Sigur, suntem îngrijorați, pentru că nimeni nu poate știi ce se întâmplă mai departe, dar nu am hotărât încă nimic”.

”Plecăm cu mașina”

Spre după-amiază, Justin publică un nou articol în exclusivitate, cu titlul: Impresarul Arcadie Zaporojanu va conduce mașina care-l va evacua pe Mircea Lucescu din Ucraina: ”Vom merge spre nord, către Cernăuți. Nu știm cât o să facem pe drum. Stranierii pleacă în Polonia cu un tren”.

Impresarul basarabean declară: ”Vom pleca de aici cu mașina mea, împreună și cu basarabenii din staff, și cu Ognjen Vukojevici, unul dintre secunzi. Dar în niciun caz azi, fiindcă e deja foarte târziu. Orașul e sufocat de ambuteiaje, sunt cozi de câte 50 de kilometri la porțile Kievului. Cei care au plecat de dimineață, abia acum reușesc să iasă pe drumurile spre vest”.

”E prea riscant cu mașina, aeroporturile sunt închise, așteptăm evacuarea”

La scurt timp după asta, pentru că evenimentele din Kiev se succed cu o viteză uluitoare, planul se schimbă din nou. Gsp scrie că ”deși a vrut să părăsească Ucraina cu mașina, a considerat că e prea riscant să traverseze întreaga țară și a cerut ajutorul ambasadei României, așteptând să fie evacuat”. Pentru că se trage inclusiv asupra Capitalei, momentan este imposibilă evacuarea. ”Aeroporturile au fost închise. Așteptați, vă vom evacua imediat cum va fi posibil”.

Nu e loc pentru fapte de vitejie!

Și iată cum, practic într-un interval de 8 ore, acest bărbat important de 76 de ani, care a văzut atâtea la viața lui, ajunge de la ”Cum să vin în România!? Eu nu sunt laș! Aș da un exemplu negativ pentru toată lumea, de frică, de panică, de neseriozitate” la ”Aș vrea să plec din Ucraina, dar e prea periculos cu mașina. Aeroporturile sunt închise, aștept să fiu evacuat”. În doar opt ore, oameni buni!

Sigur că, în final, acest text nu este neapărat despre Mircea Lucescu, ci despre felul în care lucrurile pot lua o întorsătură atât de bruscă în viață! Este lăudabil că Il Luce a vrut să transmită un mesaj de susținere, doar că în acest moment, în Ucraina, nu prea mai e loc de acte de vitejie. Decât dacă pilotezi vreun avion, dar și așa riști să ajungi, cât ai clipi, un martir.

Nea Mircea, te așteptăm teafăr acasă!

Urmăriți Playsport.ro și pe