Reacție violentă din Ungaria după ce jucătorii României au intonat imnul Ținutului Secuiesc

Octavian Vasilescu / 10.05.2022, 17:39
Reacție violentă din Ungaria după ce jucătorii României au intonat imnul Ținutului Secuiesc

Meciul RomâniaUngaria, scor 2-4, din cadrul Campionatului Mondial de hochei pe gheață a dat naștere unui scandal uriaș.

Mai mulți tricolori au intonat imnul ”Ținutului Secuiesc”, iar acest gest a pornit o adevărată furtună în spațiul public. Jurnaliștii maghiari de la Nemzeti Sport au criticat reacțiile de la București, spunând că acestea sunt exagerate.

Ce scrie presa din Budapesta după meciul România – Ungaria

Nu eșecul echipei naționale a României a supărat presa de la București, ci faptul că majoritatea jucătorilor au cântat imnul secuiesc alături de selecționata maghiară și de fani după meciul de duminică.

Ca de obicei, majoritatea echipei a fost formată din secui de la echipele din Transilvania, alături de șase naturalizați din Slovacia, Rusia și Ucraina. România a pierdut toate cele patru meciuri de la Campionatul Mondial. Ziarele românești, care nici măcar nu au scris despre aceste partide, s-au inflamat acum împotriva jucătorilor care au cântat imnul secuiesc”, scriu jurnaliștii maghiari, citați de Sport.ro.

Mai mulți tricolori s-au strâns în fața suporterilor maghiari și, alături de hocheiștii rivali, au intonat imnul Ținutului Secuiesc.

România a pierdut toate cele patru meciuri de la turneul final: 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria. Tricolorii au retrogradat în Grupa B.

Reacția ministrului Sportului, Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a comentat acest moment delicat:

Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul Mondial.

Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă.

După cum bine știm, din păcate, naționala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a scris Eduard Novak, pe pagina sa de Facebook.