Regele Gică Hagi este de neoprit! Unde a reușit Farul să devanseze marile forțe ale Europei

Bădulescu Silvian / 26.10.2021, 12:39
Regele Gică Hagi este de neoprit! Unde a reușit Farul să devanseze marile forțe ale Europei

Farul Constanța se află într-un top select întocmit de cei de la CIES. Centrul Internațional pentru Studii Sportive a clasat echipa lui Gheorghe Hagi printre cele mai productive din Europa, în privința jucătorilor tineri.

Ajax Amsterdam, pe primul loc

Poate deloc surprinzător, locul 1 este ocupat de „lăncierii” de la Ajax Amsterdam. Aceștia au lansat 81 de jucători care evoluează în prezent în primele 31 ligi din Europa. Interesant este că fosta și actuala echipă a lui Mircea Lucescu sunt rivalele cele mai apropiate olandezilor. Șahtior Donțk se situează pe locul secund, cu 75 de jucători lansați. Dynamo Kiev completează podiumul, alături de portughezii de la Sporting Lisabona, ambele cu 70 de jucători.

Echipa de la malul Mării Negre ocupă locul 24 în acest clasament. 41 de jucători formați de academia creată de Gică Hagi se află în acest top. De asemenea, ei au o medie de vârstă de 24,2 ani, mai bună decât la Ajax Amsterdam, campioana Olandei.

Farul, peste academii precum Manchester City, United sau Chelsea

Mai mult decât atât, echipa fostului decar al naționalei este, ca număr, peste echipe din Premier League, precum Manchester City, Manchester United sau Chelsea Londra. Acestea sunt renumite pentru academiile de top și jucătorii pe care i-au produs de-a lungul anilor. În plus, chiar și Anderlecht Bruxelles, o altă echipă cunoscută pentru jucătorii crescuți în propria pepinieră se află sub Farul Constanța.
Mai regăsim aici o singură echipă românească. Este vorba de Dinamo București, echipă situată pe locul 41. Chiar dacă nu traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere sportiv sau economic, echipa din București încă reprezintă o forță la nivel de copii și juniori. Vârsta medie a jucătorilor lansați de Dinamo este de 24,3 ani.

În ceea ce privește clasamentul alcătuit pentru primele 5 mari campionate din Europa, Barcelona și Real Madrid ocupă primul loc, cu 42 de jucători care evoluează în Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1, precum și o medie de vârstă de 26,3 ani, respectiv 27,1. În acest top nu se regăsește nicio echipă românească, din nefericire, însă se regăsesc echipe din America de Sud precum Defensor Sporting (Uruguay), Internacional (Brazilia), Boca Juniors (Argentina) sau  Gremio (Brazilia).

Pentru Serie A, lider în acest clasament este Atalanta Bergamo, recunoscută pentru centrul puternic de copii și juniori, pentru Bundesliga este Bayern Munchen, în Anglia Arsenal conduce acest top, în timp ce pentru Franța, Olympique Lyonnais este lider. În realizarea studiului, a fost luați în calcul jucătorii care au petrecut cel puțin 3 ani în curtea clubului, între 15 și 21 de ani.