Analiză dureroasă: Anul negru al Ligii 1! Cum am ajuns să trăim cel mai prost sezon european din ultimul deceniu

Gabriel Berceanu 22.10.2021, 15:07
Analiză dureroasă: Anul negru al Ligii 1! Cum am ajuns să trăim cel mai prost sezon european din ultimul deceniu

Trece miezul săptămânii ca un marfar de țară săracă prin pântecul unei câmpii părăsite. Zilele săptămânii dedicate cupelor europene, îmbogățite și cu Conference League, ne ating prea puțin. Ținem poate cu Mircea Lucescu într-o grupă de foc a Ligii Campionilor, mai pâlpâim prin câțiva jucători români în celelalte competiții și iarăși Lucescu, de data asta Răzvan, în competiția nr. 3 a continentului. 

Avem un singur club pe harta care contează, CFR Cluj. Iar parcursul lui e în tonul tabloului european complet din acest sezon. Grupele Conference sunt ghilotina de toamnă. 0-1 cu Alkmaar, la care se adaugă eșecul de la Jablonec și remiza cu Randers. Nume de eșalon trei spre patru în Europa. E cel mai slab sezon românesc în competițiile UEFA din ultimul deceniu!

Patru echipe și 18 puncte din 51 posibile!

Neputința CFR de aseară continuă o serie de necrezut acum ceva vreme. Am început acest sezon european cu 4 echipe, CFR Cluj în parcursul Ligii și FCSB, Craiova plus Sepsi în noua Conference League. Ce s-a ales până acum, rezultate după 90 de minute:

1-2 și 0-4 Steaua Roșie Belgrad play-off EL

3-1 și 1-2 Borac Banja Luka Tur 1 ChL

2-0 și 2-1 Lincoln Red Imps Tur 2 Chl

1-1 și 1-3 Young Boys Berna Tur 3 Chl

1-1 și 0-0 Spartak Trnava Tur 2 CoL

0-0 și 0-1 FK Laci Tur 2 CoL

1-0 și 1-1 Șahtior Karagandi Tur 2 CoL

0-1 Jablonec CoL grupe

  1. Randers CoL grupe

0-1 Alkmaar CoL grupe

E adevărat, ardelenii mai au trei partide de disputat în grupa în care sunt ultimii, cu 1 punct. Și mai au șanse teoretice de calificare, dar deplasările la Alkmaar și Randers, plus returul cu Jablonec ar trebui să arate o minune veritabilă în comparație cu ce am văzut până acum.

Și ar fi nevoie de minimum 5 puncte pentru a depăși puțin performanța românească din sezonul trecut. Dar panta descendentă, ca tendință, e incontestabilă! De ce?

De la grupe, la nimeni în Europa

Am strâns până acum în acest sezon de Europa, la capătul a 90 de minute în aproape fiecare meci-chin, un total de 18 puncte. Și asta înseamnă pentru reprezentarea Ligii 1 la nivel continental cel mai slab sezon din ultimul deceniu!

Dacă eliminările FCSB în context covid cu Liberec și a Craiovei la Tbilisi de anul trecut ne-au părut accidente la vremea lor, ele erau doar semnele recordului negru ce avea să vină! Iar succesul CFR-ului din același sezon recent încheiat cu Djurgardens sau remize cu Dinamo Zagreb și Young Boys… parcă s-ar fi derulat acum sezoane bune!

Iată radiografia eșecului în timp pentru competiția noastră de prim eșalon:

Sezon Puncte în Europa

2012/2013 59p

2013/2014 53p

2014/2015 47p

2015/2016 22p

2016/2017 26p

2017/2018 27p

2018/2019 26p

2019/2020 48p

2020/2021 22p

2021/2022 18p

Patru realități pentru colaps

Sunt cel puțin 4 realități care stau la baza poveștii amare din acest sezon. Și poate explică inclusiv declinul ultimilor ani. Dar să le luăm pe rând.

  1. CFR nu mai e… CFR. Să iei titlul de campioană cu un antrenor, să începi în Europa cu un altul și să fii la jumătatea grupelor Conference League cu al treilea… asta cam spune tot. Succesiunea Iordănescu-Șumudică-Petrescu a însemnat proiecția pe banca tehnică a instabilității care mocnește în formă conflictuală și în club. Se revarsă și mai departe, cu efecte devastatoare, asupra lotului. În plus, nici jucătorii nu mai sunt ce erau la Cluj. “Bătrânii de aur” au devenit deja foarte bătrâni sau au plecat, transferurile din acest sezon sunt departe de tradiția CFR-ului în domeniu. 
  2. FCSB începe să rămână… FCSB! Orgoliul finanțatorului de a demonstra în zona tehnică a construit deja nenumărate experimente cu rezultat zero. În ciuda investițiilor importante în academie, dincolo de transferurile talentelor autohtone, FCSB și-a pierdut ipostaza europeană și lungește seria reprezentantelor noastre de dragul reprezentării în competițiile UEFA. 
  3. Craiova nu face pasul. Universitatea pare ajunsă la o etapă în care stagnează de prea multă vreme. Prestațiile oscilante din Liga 1 conturau această postură, dar abia participările europene au confirmat-o. E de văzut în ce măsură va putea Reghecampf să transforme Craiova dintr-o echipă bună de L1 într-o competitoare reală, măcar la nivel de Conference League, în Europa. Senzația că lipsește ceva pentru declicul necesar s-a păstrat și în acest sezon european. Cu episoade de basm, pe axa Tbilisi-Laci…
  4. Altceva nu avem! Botoșaniul de anul trecut, Sepsi de anul acesta, amintirea aparițiilor Viitorului din sezoanele trecute… toate ne arată că altă echipă cu putere pentru lupta internațională nu avem încă. Ne pare rău că primim tot mai puține locuri în competițiile UEFA, dar le merităm pe bună dreptate. Nu am arătat că ar fi rămas pe-afară cluburi cu potențialul unor parcursuri redutabile. 

Dacă ne uităm la Kazahstan, ne dor ochii!

Cu o echipă în parcursul Ligii Campionilor ca și România la start de sezon, Kazahstan face istorie în timp ce noi o scriem cu litere rușinoase. 

Kairat a eliminat întâi Maccabi Haifa (4 puncte) apoi a pierdut cu Steaua Roșie Belgrad, dar după o victorie pe teren propriu (3 puncte). A căzut în Europa League, de unde a fost scoasă de armenii de la Alashkert, dar după două remize în 90 de minute (2 puncte). În play-off-ul de Conference League, dublă victorie cu Fola Esch (6 puncte). Plus un punct scos până acum în grupe. Total Kairat: 16 puncte, aproape cât toate reprezentantele României, 18 puncte!

Dacă ne mai gândim că tot în Conference League, altă echipă din Kazahstan, a eliminat Hajduk Split, Karagandi ne-a scos FCSB-ul din Europa iar Astana e eliminat Aris Salonic… Suntem departe, foarte departe! Cu punctaj sub Kazahstan!

Liga 1 se transformă într-o atracție pentru banii din drepturile tv pentru o categorie de cluburi și un prilej de orgolii interne sterile pentru câteva echipe, finalitatea europeană a poziționărilor în ierarhia finală de acasă devenind parcă o corvoadă și nu sensul performanței. 

Conference League a fost privită cu neîncredere la anunțul apariției sale. Considerată o competiție de umplutură pentru cei care nu au loc la masa bogaților. Când s-au văzut sumele oferite spre premiere, a devenit și pentru o noi o miză. Degeaba ne-am schimbat abordările! Rezultatele arată clar că nu suntem de nivelul Conference League, unde Bodo Glimt poate zdrobi Roma. 

Iar despre Liga Campionilor… am rămas acolo doar cu arbitrii! Sau am ajuns, de fapt.

Urmăriți Playsport.ro și pe