Rinat Ahmetov a făcut o promisiune uriașă. Cel mai bogat om din Ucraina vrea să reconstruiască un oraș distrus de ruși

Octavian Vasilescu / 16.04.2022, 17:49
Rinat Ahmetov a făcut o promisiune uriașă. Cel mai bogat om din Ucraina vrea să reconstruiască un oraș distrus de ruși

Patronul clubului Șahtior Donețk, Rinat Ahmetov (55 de ani), a anunțat că vrea să reconstruiască oraşul Mariupol, după finalul războiului.

Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina. Averea sa se ridică acum la 3,9 miliarde de euro. Războiul pornit de Rusia l-a costat scump pe Ahmetov, care a pierdut miliarde de euro în ultima perioadă.

Rinat Ahmetov vrea să reconstruiască orașul Mariupol

În ciuda faptului că o bună parte din averea lui s-a topit, Ahmetov vrea să reconstruiască oraşul Mariupol, care a fost distrus aproape în totalitate de soldații ruși:

Mariupol reprezintă o tragedie globală şi un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost şi va fi mereu un oraş ucrainean. Cred că bravii noştri soldaţi vor apăra oraşul, deşi înţeleg cât de greu este pentru ei.

Pentru noi, războiul a izbucnit în 2014. Am pierdut toate bunurile noastre atât în Crimeea cât şi în Donbas. Ne-am pierdut afacerile, dar acest lucru ne-a făcut mai puternici. Sunt încrezător că SCM, cea mai mare companie privată a ţării, va juca un rol cheie în reconstruirea Ucrainei după război”, a spus Ahmetov, citat de News.ro.

Conform The Guardian, Ahmetov a promis să reconstruiască orașul distrus de război.

Ahmetov deține combinatul Azovstal, aflat în Mariupol. Uzina furniza până de curând 4 milioane de tone de oțel în fiecare an.

În 2013, averea lui Rinat Ahmetov se ridica la 15 miliarde de dolari. După ce rușii au început războiul din regiunea Donbas, Ahmetov a pierdut numeroase afaceri și bunuri. Cu toate acestea, patronul lui Șahtior Donețk vrea să-și ajute țara.

Rinat Ahmetov, atac la adresa lui Vladimir Putin

Miliardarul Rinat Ahmetov l-a numit pe președintele Rusiei „criminal de război”:

Rusia este o țară agresoare și Putin un criminal de război. Ucraina a fost mereu pacifistă și nu a atacat pe nimeni. Astăzi, în satele, în orașele noastre, infrastructura este distrusă. Civilii mor și suferă.

Ajut Ucraina. Ajut armata să apere suveranitatea țării și să câștige. Știu că ucrainenii vor supraviețui! Toți vrem o Ucraina puternică, independentă și unită în granițele sale recunoscute internațional”, a declarat Rinat Ahmetov, conform Sport.ua.

Ahmetov a donat peste 10 milioane de euro de la începerea războiului din Ucraina.

Războiul din Ucraina a izbucnit pe 24 februarie. Mii de oameni au murit în această perioadă. Peste 4 milioane de cetățeni au părăsit Ucraina și s-au refugiat în alte țări.